Daugiau nei prieš metus, gūdų žiemos vakarą, dar būdamas studentu Edgar Fukson pasijuto būtent taip. Sėdėdamas su draugais jis suprato, kaip būtų šaunu, jei egzistuotų inovatyvi mobilioji programėlė, kurios pagalba baro lankytojai galėtų valdyti muzikos grojaraštį. Taip gimė „7OUND“ idėja.

Su projektu – lengviau

23 metų istorijos herojus pasakoja, kai tuo metu dar mokėsi Vilniaus Gedimino technikos universitete Informacinių technologijų paslaugų valdymą, į jo mokymo įstaigą atėjo pristatyti Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros projekto „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas (INOVEKS)“. Tuomet Edgar su kitais trim bičiuliais – Ričardu Bučiūnu, Mindaugu Bražiūnu ir Ruslanu Kudriavcevu projekto metu „Šiaurės miestelio technologojų parko“ (ŠMTP) pagalba įkūrė MB „Inovatus“. „Mums labai padėjo ŠMTP ekspertų teikiamos konsultacijos. Daug pagalbos gavome teisiniais, verslo vystymo, strateginio valdymo, intelektinės nuosavybės apsaugos ir technologijų perdavimo klausimais“, – apie įgytą patirtį pasakoja „7OUND“ kūrėjas E. Fukson.

Pašnekovo nuomone, šis projektas startuoliams suteikia motyvacijos ir daugiau galimybių pasiekti savo tikslą. Viso projekto įgyvendinimo metu ŠMTP komanda stengėsi maksimaliai suteikti pagalbą ir išspręsti visus kilusius klausimus pradedantiesiems verslininkams. O jei projekto vidinių resursų nepakakdavo, būdavo bandoma ieškoti pagalbos ir už projekto ribų.

Programėlė jau atvažiuoja į barus

Jau po kelių savaičių „7OUND“ programėlė pradės veikti viename iš sostinės barų – sportinio pokerio klube „Du karaliai“: „Jau susitarėm su vadovais, kurie, išties, atviri inovacijoms. Šiuo metu darome minimalius sistemos pakeitimus, kurie leis visavertiškai paleisti sistemą ir ją išbandyti. Daugiau barų stengsimės pasiekti, kai išbandysime sistemą klube „Du Karaliai”, gausime pirmųjų vartotojų atsiliepimus. Tuomet, manau, išleisime naują programėlės versiją“.

Anot MB „Inovatus“ vadovo, anksčiau verslas į inovacijas žiūrėdavo kreivokai, tačiau išpopuliarėjus verslo akseleratoriams ir inkubatoriams požiūris tapo palankesnis.

Kaip užpatentuoti?

Dr. Jacekas Antulis, Advokatės Redos Žabolienės kontoros „Metida“ Patentų grupės vadovas, Asocijuotas partneris bei ŠMTP intelektinės nuosavybės apsaugos specialistas, buvo vienas iš INOVEKS konsultantų, kuris prisidėjo prie šio projekto įgyvendinimo konsultacijomis, susitikimais bei seminarais, kurie susieti su intelektinės nuosavybės apsauga Lietuvoje bei užsienyje dėl išradimų, dizainų, prekių ženklų, autorinių teisių bei komercinių paslapčių.

„Tokie projektai kaip INOVEKS naudingi tuo, kad pradedančiosios įmonės sužino apie tai, kaip ir kokiom sąlygom bei kokiu būdu galima apsaugoti savo intelektinį turtą, taip pat, kaip galima gauti valstybės paramą. Tokios konsultacijos ir seminarai reikalingi ne tik pradedančiosioms įmonėms – bet studentams ar net moksleiviams, nes dėl nežinojimo pasitaiko įvairių klaidų, kurios užkerta kelią intelektinio turto apsaugai“, – įstikinęs dr. J. Antulis.

Ekspertas tikina, jog dar pavasarį startuoliams buvo surengtas specialus seminaras, kurio metu buvo pasakojama apie išradimų patentavimą: „Kiekvienas produktas arba idėjos realizacija gali būti apsaugota išradimo patentavimu, dizaino registravimu bei prekių ženklo registravimu, autorinėmis teisėmis, konfidencialumo sutartimis ir panašiai. Be to, pati idėja kaip tokia negali būti apsaugota – tik jos realizacija“.

Projektas „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ (INOVEKS) (Projekto Nr. VP2-1.4-ŪM-05-V-01-006) finansuotas Europos regioninės plėtros fondo ir Europos socialinio fondo lėšomis. Bendra projekto vertė - 2 785 200,13 Eur.