Dvejus metus trukusio projekto „Išlik darbo rinkoje“ tikslas -- kvalifikacijos neturintiems ir darbo įgūdžių stokojantiems darbo ieškantiems žmonėms tapti konkurencingiems darbo rinkoje.

Postūmiu nenuleisti rankų šis projektas tapo jaunimui, vyresniems žmonėms, ilgalaikiams bedarbiams ir tiems, kurie jau įspėti apie atleidimą, – iš viso 29 tūkst. žmonių“.

16 tūkst. jau gali pasidžiaugti, kad jiems duris atvėrė darbdaviai, nebijantys nepatyrusių darbuotojų ar tų, kurie ilgą laiką buvo bedarbiai. Net 12,2 tūkstančių, pasibaigus projektui, liko dirbti įmonėse nuolat.

Rado tinkamą darbą

Viena iš tų, kurie pasinaudojo projekto „Išlik darbo rinkoje“ parama, -- 26 metų Evelina Kelmelienė. Jauna moteris, baigusi teisės studijas Mykolo Riomerio universitete, šiek tiek dirbo vaikų darželyje. O bandymai susirasti darbą pagal specialybę nuolat baigdavosi nesėkme.

„Rinka perpildyta jaunų teisininkų. Kone visi darbdaviai reikalaudavo bent jau minimalios vienų metų patirties. O kaip aš ją įgysiu, jei niekas nepriima?“ - apie nesėkmingas paieškas pasakojo moteris.

Ilgainiui ji užsiregistravo Vilniaus teritorinėje darbo biržoje ir nepaliovė ieškojusi, kur galėtų įsitvirtinti. Jaunai motyvuotai teisininkei darbo biržos specialistai pasiūlė dalyvauti projekte „Išlik darbo rinkoje“. Šitaip ji atsidūrė darbo pokalbyje Lietuvos neįgaliųjų draugijoje.

„Darbdaviai kalbėjo ne su vienu kandidatu, tačiau pasirinko mane. Žinoma, darbdaviui nemenka paskata buvo ir tai, kad pagal darbo įgūdžių rėmimo priemonę pusmetį buvo kompensuojama 50 procentų mano atlyginimo“, - pasakojo E.Kelmelienė, dirbanti jau nuo šių metų vasario pabaigos.

Ne tik E.Kelmelienė džiaugiasi darbu, bet ir darbdaviai ja, todėl, pasibaigus programos finansavimui, jaunoji teisininkė liko dirbti draugijoje.

„Mano darbas labai įvairus. Tai ir neįgaliųjų konsultacijos, ir įvairių sutarčių sudarymas, atstovauju draugijai susitikimuose su savivaldybėmis. Labiausiai man patinka tai, kad tai ne sausas darbas, o toks, kuriame pilna gyvo bendravimo“, - pasakojo E.Kelmelienė.

Pasinaudojo ES parama

Uteniškė Kotryna Kondrotaitė taip pat pasinaudojo LDB siūloma galimybė įsitvirtinti darbo rinkoje.

24 metų mergina nutarė pasikonsultuoti su LDB Utenos skyriaus specialistais, nuo ko jai derėtų pradėti žengiant pirmuosius profesinės karjeros žingsnius. Šie Kotrynai patarė dalyvauti permanentinio makiažo mokymo programoje, finansuojamoje iš ESF projekto „Išlik darbo rinkoje“.

Sėkmingai baigusi mokymus, Kotryna įgyvendino savo svajonę – įsteigė grožio saloną „Kotrynėlės studija“.

Mergina dabar džiaugiasi nuosavu verslu ir tuo, kad netrūksta klientų. Ji jau galvoja apie tolesnius salono plėtros planus bei karjeros nedideliame mieste galimybes.

Kad be ES finansavimo, jaunam, neturinčiam darbo patirties žmogui, būtų daug sunkiau integruotis darbo rinkoje, ypač mažame mieste, mano ir 23 metų Ana Dubakaitė.

Vos Vilniaus kolegijoje įgijusi buhalterinės apskaitos profesinio bakalauro laipsnį, A.Dubakaitė neturėjo darbo patirties, tad buvo aišku, kad rasti darbą Ignalinoje bus sunku.

Mergina nenuleido rankų, ir jau po poros mėnesių, atsiradus laisvai darbo vietai Ignalinos kultūros ir sporto centre, jai buvo pasiūlyta dalyvauti Europos socialinio fondo projekto „Išlik darbo rinkoje“ darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemonėje. Ana su darbdaviu pasirašė neterminuotą darbo sutartį ir pradėjo dirbti buhaltere.

Nuolat stinga darbuotojų

Noriai nepatyrusius darbuotojus priima ir aukštųjų technologijų srityje dirbanti bendrovė „Intersurgical“.

„Mums reikalingų specialistų niekas nerengia. Mūsų gamykla specifinė, tad išmokyti dirbti taip, kai reikia mums, galime tik patys“, - paaiškino vienkartinių kvėpavimo gaminių srityje besispecializuojančios įmonės „Intersurgical“ personalo vadovė Ramunė Bindokienė.

Į daugiau nei šimtą valstybių savo produkciją eksportuojanti gamykla, įsikūrusi Pabradėje Švenčionių rajone, nuolat susiduria su darbuotojų stygiaus problema – kartais prisireikia net kelių dešimčių žmonių vienu metu.

„Mes nuolat bendradarbiaujame su darbo birža, dalyvaujame jos projektuose. Mums svarbiausia, kad žmogus norėtų dirbti ir užsidirbti“, - pasakojo „Intersurgical“ personalo vadovė.

„Intersurgical“ pagal projektą „Išlik darbo rinkoje‘ įdarbino 77 asmenis. Įdarbinimo subsidijuojant įgyvendinimo ir finansavimo sutartys buvo pasirašytos su 72 bedarbiais, darbo įgūdžius įmonėje įgijo 2 asmenys, darbo rotacijos priemonėje dalyvavo 3 asmenys. Pasibaigus priemonių finansavimui, įmonėje liko dirbti 88 proc. nusiųstų asmenų. Daugiausia tarp jų – kvėpavimo gaminių surinkėjai, tačiau pagal rėmimo programas įsidarbino ir aukštesnės kvalifikacijos specialistų – operatorių.

Vietoj pensijos – į darbą

Aktyvi projekto „Išlik darbo rinkoje“ dalyvė – ir įmonė „Kautra“. Ji per metus perveža apie 4,5 milijono keleivių mūsų šalyje ir užsienyje.

Paramos projekto vykdymo laikotarpiu ši bendrovė pasinaudojo darbo įgūdžių įgijimo rėmimo priemone įdarbindama du darbo ieškančius, įdarbinimo subsidijuojant priemone - trisdešimt penkis kartus, profesinio mokymo priemone -- 174 kartus.

Vienas iš pasinaudojusių parama – 43 metų Nerijus Zumaras. Ilgai kariuomenėje dirbęs vyras į pensiją išėjo kur kas anksčiau, nei įprasta civilių pasaulyje.

Tačiau, užuot ilsėjęsis, jis nutarė ir toliau dirbti. Darbo birža jam, turinčiam D kategorijos vairuotojo pažymėjimą, pasiūlė dalyvauti motorinių transporto priemonių keleiviams vežti vairuotojų mokymo programoje, sudarius trišalę profesinio mokymo sutartį su „Kautra“.

„Darbo yra, reikia tik noro“, - sakė N.Zumaras.

Nuo liepos jis jau vairuoja autobusą, kurio maršrutas driekiasi per visą Europą.

LDB įgyvendintuose Europos socialinio fondo lėšomis finansuotuose projektuose pagal 2007-2013 m. Žmogiškų išteklių plėtros veiksmų programą dalyvavo 268 tūkst. bedarbių, iš jų kas antras turi nuolatinį darbą.