Dabar visiems rūpi atsakyti į klausimą – ar tai buvo pačios sėkmingiausios Olimpinės žaidynės nuo jų atkūrimo moderniaisiais laikais? Varžybas iš labai arti stebėję Anglijoje gyvenantys lietuviai Londonui rašo aukštus balus, tačiau turi ir priekaištų.

Varžėsi su australais

Iki šiol geriausiomis žaidynėmis moderniajame pasaulyje buvo vadinama Sidnėjuje vykusi Olimpiada 2000 metais. Tąkart australai pasaulį nustebino arenomis, organizacija ir atmosfera. Sužavėti liko ir sportininkai, ir sirgaliai, ir televizijos žiūrovai. Australijoje viskas buvo atlikta itin profesionaliai, ir net Tarptautinio olimpinio komiteto vadovai pripažino, kad „geriau jau vargu ar gali būti“. Londono Olimpiados vadovas Lordas Sebastianas Coe‘as prieš šių metų Žaidynės sutiko, jog Sidnėjus buvo „Žaidynių dvasios etalonas“.

Australai kartelę užkėlė labai aukštai, ir nei Atėnams 2004-aisiais, nei Pekinui 2008-aisiais nepavyko jos peršokti, nors pastarosios Žaidynės buvo labai pompastiškos.

Britai žinojo, kad organizuodami svarbiausią per ketverius metus sporto renginį turi remtis buvusios kolonijos pavyzdžiu. Londono žaidynėms buvo išleista net 9,3 mlrd. svarų sterlingų. Tai didžiuliai pinigai šaliai, kurios ekonomika grįžo į recesiją. Žymus JAV ekonomistas Nourielis Rombini žaidynes Didžiosios Britanijos sostinėje pavadino „ekonomine nesėkme“, tačiau su tuo nesutiko Londono meras Borisas Johnsonas.

Politikas tvirtino, kad viešbučių užimtumas buvo apie 80 proc. Tai geresnis rezultatas nei Pekine ar Sidnėjuje. Tiesa, meras pamiršo paminėti, kad ir įprastą vasarą Londono viešbučiuose nėra lengva rasti laisvą vietą. B. Johnsonas skaičiuoja, kad per Žaidynes į miestą atvyko apie 900 tūkst. žmonių iš kitų Didžiosios Britanijos vietovių ir kitų valstybių. Iš to neva uždirbo ne tik restoranai, kavinės, pasilinksminimo klubai, bet ir viešojo transporto sistema, kuria kasdien naudojosi apie 5,5 mln. žmonių.

Turizmo ekspertai priduria, kad Olimpiada dividendų Londonui duos ir ateityje. Žaidynės yra pats žiūrimiausias įvykis visame pasaulyje, todėl jį organizuojančiam miestui tai yra didelė reklama.

Problemos dėl bilietų

Sporto sirgaliai ir sportininkai ypač gyrė Žaidynių organizaciją, logistiką ir savanorių darbą. Pastarieji kiekvieną užduotį vykdė plačiai šypsodamiesi. Vis dėlto vienas aspektas dar prieš žaidynes nuvylė dalį Didžiosios Britanijos gyventojų. Bilietų pardavimo sistema tapo sunkiai įveikiamu iššūkiu didelei daliai į Žaidynes norėjusių patekti žmonių. „Iš šių Žaidynių man nepatiko tik bilietų pirkimo sistema. Jų įsigijimas labai strigo, jų gauti buvo beveik neįmanoma, nors prekyboje vis atsirasdavo pasiūlymų“, – „Tiesai“ sakė lengvosios atletikos varžybas Olimpiniame stadione stebėjusi Lina Skruibytė.

Jai pritarė krepšinio varžybas stebėjęs Karolis: „Olimpiadą įvertinčiau 8 balais iš 10 vien dėl prasto bilietų pardavimo organizavimo.“ Jis buvo nusipirkęs bilietus į vyrų krepšinio turnyro rungtynes dėl bronzos medalių. 25 metų vyras, gyvenantis Londone, tikėjosi, kad dėl bronzos kovos Lietuvos ekipa. Mūsų rinktinei baigus varžybas ketvirtfinalyje, kai buvo pralaimėta rusams, Karolis bandė parduoti bilietus internetu. „Lietuvių svetainėse nelabai kas domėjosi, o angliškose ištrindavo skelbimus, nes buvo sutarta su „London 2012“ dėl perpardavinėjimo (draudimo – red.). Buvo galima tik mainytis, bet jokių piniginių operacijų. Prieš rungtynes bandžiau parduoti rusų sirgaliams, bet nepavyko. Angliškai bilietų nesiūliau, nes prie arenos buvo nemažai pareigūnų, kurie gaudė perpardavinėtojus ir pirkėjus“, – įspūdžiais dalijosi Karolis.

Jis teigė, kad rungtynėse dėl trečiosios vietos O2 arenoje laisvų vietų buvo ten, kur įrengtos VIP zonos, ir brangiausiuose sektoriuose šalia aikštės. „Aukščiau esančios tribūnos buvo užpildytos“, – tvirtino vaikinas.

Bilietų negavę Didžiosios Britanijos gyventojai piktinosi, kad nemažoje dalyje varžybų buvo laisvų vietų, bet jų užpildyti vietiniai gyventojai negalėjo, nes bilietai buvo išdalyti platinti kitų šalių Olimpiniams komitetams ir svarbiems asmenims. Žaidynių organizatoriai net siuntė kareivius stebėti kai kurių rungčių, kad televizijos ekranuose akies nerėžtų tuščios tribūnos.

Prieš Olimpiadą taip pat buvo nerimaujama dėl itin griežtų saugumo procedūrų. Teroristams kelią siekę užkirsti britai nusamdė tūkstančius apsaugos darbuotojų, sustiprino policijos pajėgas ir į Londono gatves bei Žaidynių objektus pasiuntė kariuomenę. Buvo nerimaujama, kad kruopštūs patikrinimai prie arenų sudarys dideles eiles. Vis dėlto sklandžiai dirbęs personalas užtikrino, kad didelių spūsčių būtų išvengta. „Mus su drauge patikrino dukart: pirmą kartą – kaip oro uoste dar lauke prie arenos, antrą kartą rankines pažiūrėjo ir nuskanavo bilietus“, – pasakojo Karolis.

Pagyros savanoriams ir personalui

Varžybas stebėję lietuviai išskyrė puikiai organizuotą personalo ir savanorių darbą. Be to, visame mieste ir prie arenų buvo apstu aiškių nuorodų, kaip patekti į Olimpinius objektus. „Šis renginys buvo daug geresnis negu galėjau įsivaizduoti – nuostabi atmosfera, šaunus organizacinio komiteto darbas. Informacijos apstu visur, personalo (savanorių) taip pat. Olimpiniame parke švaru ir gražu!“, – sakė L. Skruibytė, buvusi Olimpiniame stadione.

Futbolo turnyro rungtynes vieną dieną „Wembley“ stadione žiūrėjusi Kristina taip pat negailėjo gerų žodžių personalui: Mano manymu, darbuotojai buvo paruošti itin gerai, varžybų vietoje buvo gausu apsaugos darbuotojų, kelią nurodančių ir visada pasirengusių atsakyti į bet kokius klausimus savanorių. Keliaudama į stadioną pastebėjau begales ženklų, nurodančių rungtynių vietą, tai tikrai gera pagalba miesto svečiams.“.

Nuostabi atmosfera

Dar daugiau pagyrų nei personalas ir savanoriai sulaukė sirgalių sukurta atmosfera arenose. Sportininkai nuo pat pirmųjų dienų gyrė tiek vietinius, tiek atvykusius sirgalius. Puiki nuotaika buvo ne tik lengvosios atletikos varžybose, kurios vyko 80 tūkst. vietų stadione, bet ir plaukimo baseine, velodrome, irklavimo kanaluose ir bėgimo bei dviračių sporto rungtyse, kurios vyko Londono gatvėse.

„Ne kartą gyvai stebėjau lengvosios atletikos varžybas Lietuvoje, bet tokiame dideliame stadione dar nėra tekę būti. Nemačiau nei vienos laisvos vietos. Žiūrovų palaikymas buvo tiesiog stulbinamas, ypač pristatant kurį nors Didžiosios Britanijos atletą ar jamaikietį Usainą Boltą. Visi stadione ir visame Olimpiniame parke atrodė laimingi ir draugiški, lyg susirinkę į bendrą didelę šventę. Keturios valandos stadione prabėgo neįtikėtinai greitai. Ypač gera buvo stebėti lietuvių atletų dalyvavimą ir garsiai šaukti juos palaikant“, – pasakojo Lina.

Žaidynių atmosfera mėgavosi ir atletai. Prieš išvažiuodami iš Londono sportininkai žarstė komplimentus. JAV vandensvydžio ekipos, laimėjusios auksą, narė Tumua Anae sakė: „Žaidynės buvo nuostabios. Žmonės buvo labai geri mums, savanoriai buvo labai draugiški ir labai padėjo. Aš turiu pasakyti Didžiajai Britanijai – jie viską atliko puikiai.“ Nyderlandų žolės riedulio ekipos narė Kim Lammers antrino amerikietei: „Savanoriai buvo tiesiog puikūs. Viskas buvo labai gerai. Žiūrovai taip pat buvo nuostabūs, net kai žaidėme su Didžiosios Britanijos komanda, sulaukėme plojimų. Viskas buvo puiku.“

Lietuvos sportininkai, olimpinės misijos vadovai ir aptarnaujantis personalas puikiai įvertino olimpinį miestelį ir logistiką. Viskas buvo išdėstyta labai apgalvotai, ir sportininkams kilo nedaug kliūčių ruošiantis varžyboms.

„Tiesos“ verdiktas

Vis dėlto priekaištų rengėjams turėjo kai kurie sportininkai dėl streikuojančios technikos. Plaukimo, krepšinio, irklavimo varžybose ne kartą strigo elektronika, todėl buvo nukeliami startai arba trumpam stabdomos varžybos. Puikiai prisimename, kad prieš auksinį Rūtos Meilutytės plaukimą per anksti suveikė starto sistema, todėl sportininkėms keletą minučių teko trypčioti prie baseino.

Ne itin patenkinti sąlygomis buvo televizijos komentatoriai, dirbę Olimpiniame stadione. Jiems teko dirbti po atviru dangumi, nes jų vietų nedengė tribūnų stogas. Organizatorius nuo didesnių priekaištų išgelbėjo puikus oras – keli lietaus lašeliai ant žurnalistų galvų nukrito tik pirmosiomis lengvosios atletikos varžybų dienomis.

Dėl strigusių bilietų pardavimų ir techninių problemų „Tiesa“ olimpiadą vertina 8,5 balo iš 10. Tiesa, tenka pripažinti, kad vargu ar įmanoma tokio masto renginį suorganizuoti idealiai. Kad ir kaip būtų, britai, padedami ir lietuvių, ir kitų tautų atstovų, puikiai atliko darbą. Beje, verta pažymėti, kad Londono viešojo transporto sistema susidorojo su iššūkiu, nors dėl jos vietiniai gyventojai prieš Žaidynės nerimavo bene labiausiai.

Skaitytojų verdiktas

8,85

Tokiu balu Londono olimpiadą įvertino „Tiesos“ skaitytojai.