"Sovietmečiu aš dirbau laive "Palina". 1996-aisiais laivas Kanarų salose įstrigo kone metams. Laive stigo maisto, siautėjo ligos. Kai buvo nuspręsta parduoti laivą kaip metalo laužą, gavau pasiūlymą dirbti vienoje Ispanijos įmonėje", – pasakojo moteris.

Į Lietuvą klaipėdietė sugrįžo prieš dvejus metus.

"Jei būčiau pasilikusi Ispanijoje, būčiau gavusi visai neblogą pensiją. Tačiau išvykusiems iš šalies pensija yra trečdaliu mažesnė. Šiuo metu man mokama 190 dolerių", – pasakojo moteris.

Pernai moteris ispanišką pensiją gaudavo reguliariai, vėliau paprašyta pažymos, kad moteris gyva, skelbia „Klaipėda“.

A.Ivaškevičienė ne kartą kreipėsi į „Sodrą“, tačiau tik nesenas vizitas padėjo išsiaiškinti situaciją.

"Dabar jau man buvo išaiškinta, kad Lietuva neturi gyvybės sertifikato formos tiems, kas gauna pensijas iš užsienio šalies. Kaip taip gali būti Europos Sąjungos šalyje? Juk kasmet tokių pensininkų, kaip aš, tik daugės", – piktinosi moteris.

"Sodros" Užsienio išmokų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Lidija Stasiūnienė pripažino, kad Lietuva neturi gyvybės sertifikato formos, skirtos iš užsienio pensijas gaunantiems šalies piliečiams.

"Kiekviena užsienio valstybė turi savo patvirtintas formas ir jas atsiunčia asmeniui arba pateikia informaciją žmogui, kur tokius dokumentus jis gali gauti. Mes iš šios ponios negavome tokio dokumento. Tačiau kaip kompetentinga įstaiga patvirtinome, kad žmogus yra gyvas. Kodėl mūsų dokumentas ispanams netinka, mes nežinome. Ispanai nieko mums neatsakė", – aiškino L.Stasiūnienė.