Lietuvoje įgijote veterinarijos gydytojo diplomą. Kas paskatino palikti tėvynę?

Studijų metais vasaromis išvažiuodavau padirbėti, taip pat atlikau praktiką vienoje Didžiosios Britanijos veterinarijos klinikų. Tuo metu mano vyras kūrė verslo planus Anglijoje, tad ilgai dvejoję galiausiai ryžomės palikti Lietuvą ir kurti gyvenimą svetur.

Kaip kilo mintis įkurti šunų ir kačių kirpyklą?

Vos atvykus buvo sunku susirasti veterinarijos gydytojos darbą. Nors susitvarkiau visus darbui reikalingus dokumentus, gavau britišką veterinarijos gydytojo licenciją ir mokėjau anglų kalbą, niekaip nepavyko prisibelsti į veterinarijos klinikų duris, nes neturėjau jų reikalaujamos 2 metų darbo patirties Anglijoje.

Tiesa, gavau pasiūlymą įsidarbinti inspektore skerdyklų tinkle, tačiau atsisakiau, nes labiau troškau dirbti gydomąjį darbą. Nenorėdama prarasti veterinarijos gydytojo išsilavinimo ir licencijos, po mėnesio kasdienio galvos skausmo nutariau imtis verslo ir iš pradžių atidaryti gyvūnų kirpyklą, privačiai konsultuoti veterinarijos klausimais, o ateityje įkurti ir veterinarijos kliniką.

Kokie buvo jūsų pirmieji žingsniai?

Pirmasis žingsnis – pokalbis su vyru. Jis verslesnis žmogus nei aš, todėl privalėjau išgirsti jo nuomonę. Tomas šią mintį palaikė ir pasiūlė prisiglausti savo nuomojamose biuro patalpose. Padedama vyro ir draugų, per du mėnesius atsiskyriau darbo erdvę, nusipirkau visą reikiamą įrangą (nešiojamąją vonelę, žirklių, kirpimo mašinėlių, šukų, rankšluosčių, kirpti pritaikytą stalą, kaspinėlių, kramtukų, higienos reikmenų ir kt.), pakabinau iškabą ,,Maria Grooming‘‘ ir atvėriau savo šunų bei kačių kirpyklos duris.

Kokie reikalavimai keliami gyvūnų kirpyklai?

Specialių leidimų nereikalaujama, žinoma, darbuotojas privalo mokėti kirpti gyvūnus. Man darbui su gyvūnais pakanka veterinarijos gydytojo licencijos. Patalpos turi atitikti saugumo ir higienos reikalavimus, būtinas karštas ir šaltas vanduo. Na, o veterinarijos klinikai taikomi griežtesni reikalavimai: tinkamas patalpų planas, lengvai plaunami grindų bei sienų paviršiai, atsparumas drėgmei, vieta vaistams laikyti ir kt. Yra išleisti nuostatai ir reikalavimai tokioms patalpoms įsirengti. Tik patikrinus inspekcijai ir gavus jos leidimą galima pradėti savo veiklą.

Kas yra jūsų klientai, kaip jie sužino apie jus?

Klientų paieška, ko gero, buvo ir yra kertinis mano verslo akmuo. Daugiausia žmonių mane susiranda per skelbimus virtualiojoje erdvėje ir spaudoje, padeda ir rekomendacijos. Vis dėlto turiu pripažinti, kad geriausiai veikia reklama internete ir lietuviškuose spaudos leidiniuose. Rūpinuosi tiek lietuvių, tiek britų augintiniais, tačiau apie 70 proc. mano klientų yra lietuvių keturkojai draugai.

Kokias paslaugas teikia šunų ir kačių kirpykla?

Šiuo metu teikiamos šios paslaugos: maudymas specializuotu gyvūnams skirtu šampūnu, kurį galima parinkti pagal gyvūno kailio savybes, džiovinimas, šukavimas, gyvūno kirpimas pagal kliento pageidavimus, šuns kirpimo stiliaus parinkimas, kirpimas mašinėle, kirpimas žirklutėmis, nagų kirpimas, ausų valymas, dantų apnašų valymas, paranalinių liaukučių išspaudimas, konsultacijos gyvūno mitybos bei kailio priežiūros klausimais, gyvūno sveikatos apžiūra ir konsultacijos. Vidutinė kirpimo kaina yra 25–70 svarų sterlingų.

Kaip atrodo įprasta jūsų darbo diena?

Kadangi šiam verslui tik pusmetis ir dar reikia įdirbio, mano darbo diena priklauso nuo klientų skaičiaus. Vidutiniškai per savaitę turiu apie 10 klientų. Mano darbo laikas neapibrėžtas, todėl kartais tenka dirbti anksti ryte ar vėlai vakare. Klientas atveda augintinį, išsako pageidavimus ir iškeliauja savais reikalais. O pageidavimų būna pačių įvairiausių – dažnai užtrunkame ieškodami tinkamo stiliaus. Atlikusi darbą pranešu, kad galima atvykti pasiimti augintinio.

Kokio keisčiausio pageidavimo sulaukėte?

Keistų užsakymų tikrai pasitaiko, bet pats keisčiausias, ko gero, buvo visiškai neseniai. Telefonu paskambinusi anglakalbė mergina domėjosi, ar galėčiau apkirpti jūrų kiaulytę. Iš pradžių pamaniau, kad juokauja, bet supratusi, jog klientė domisi rimtai, atsisakiau.

Ar pati turite augintinį?

Auginame žiurkėną, vardu Sausainis. Taip pavadinome, nes jis labai mėgsta sausainius. Mielai auginčiau ir šunį ar katę, tačiau Anglijoje dar neturime nuosavo būsto ir pagal nuomos sutartį negalime jo laikyti. Taip pat tai būtų didelė atsakomybė. Kol daug keliaujame, negalime sau to leisti. Galbūt ateityje, kai tapsime sėslesni.

Ar jūsų vyras dalyvauja šiame versle?

Tomas labai daug prisidėjo prie mano verslo. Tiek paskatinimu ir moraliniu palaikymu, tiek finansiškai (leido man nemokėti nuomos ir naudotis savo nuomojamomis patalpomis). Jo nuomonė man labai svarbi, todėl spręsdama visus su verslu susijusius klausimus būtinai pasitariu. Nors vyras turi savo reklamos paslaugų įmonę, visuomet randa laiko ir padeda plėtoti manąjį verslą.

Kokie jūsų verslo ir asmeniniai ateities planai?

Artimiausi mano planai – įkurti savo veterinarijos kliniką. Jau turime patalpas, kurios yra puikioje vietoje, visiškai šalia prekių, skirtų gyvūnams, parduotuvės. Tikimės, kad greitai įsivažiuosime, nes planuojame bendradarbiauti su šia parduotuve. Patalpos erdvios, jose galėsiu įsirengti priimamąjį, kirpyklėlę ir konsultacijų kabinetą. Viliamės įsikurti ir veiklos spektrą praplėsti iki Naujųjų metų. Asmeniniai mano planai – greičiau įsukti verslą, sulaukti šeimos pagausėjimo ir gyventi tarp Lietuvos ir Anglijos. Anglijoje teks praleisti nemažai laiko dėl verslo, o tėvynės labai pasiilgstu, man visada gera grįžti, leisti laiką su šeima ir draugais.

Pradinis kapitalas

Įkurti gyvūnų kirpyklą Marijai kainavo 5 000 svarų sterlingų (20 tūkst. Lt)

Veterinarijos gydytojo licencija Jungtinėje Karalystėje

Norint dirbti veterinarijos gydytoju Anglijoje privalu dalyvauti seminaruose, konferencijose bei kongresuose ir per trejus metus sukaupti 105 valandas tokios praktikos. Tuomet šiuos duomenis reikia pateikti RCVS (Royal College of Veterinary Surgeons), kuri išduoda licenciją. Kursai ir seminarai kainuoja apie 100–500 svarų sterlingų. Žinoma, gerai paieškojus galima rasti ir nemokamų seminarų. Privalomas kasmetis licencijos atnaujinimas kainuoja 299 svarus sterlingų (sumokama RCVS).

"TOP 10 palankiausių valstybių verslui " ir "Pirmojo Rytų Europoje mobiliojo ryšio verslo pradžia" ieškokite "bzn start" sausio mėnesio verslo žurnalo numeryje.