Trijų šalių pirmininkavimo 2013–2014 metais simboliniame atidaryme Berlyne koncertuos Lietuvos etnomuzikologai prof. dr. Daiva Vyčinienė ir doc. Evaldas Vyčinas. Sausio 23 dieną ambasadoje vyksiančioje vakaronėje jie ne tik atliks lietuvių liaudies dainas, bet ir dalinsis savo mintimis apie jų savastį bei išskirtinumą.

Kaip teigia D. Vyčinienė, Lietuva nuo seno vadinama Dainų kraštu, jos gyventojai – lyrikų tauta. Pagrindinė lietuvių liaudies dainų savybė, pasak etnomuzikologės, yra švelnus lyrizmas, savotiška melancholija, kuri nuo seno žavėjo dainų užrašinėtojus.

Johannas Wolfgangas Goethe apie lietuvių liaudies dainas sakė: „Norėčiau šias dainas pavadinti būsenos eilėmis, nes jos išreiškia tam tikrą svarbiausią konkrečią būseną <...>, siela elegiškai skrajoja siauroje erdvėje. Galima teigti, kad šios dainos kilusios tiesiog iš tautos, kuri gamtai, vadinasi ir poezijai, yra daug artimesnė nei civilizuotas pasaulis“.

Vakaro metu Daiva ir Evaldas Vyčinai atliks lietuvių liaudies dainas iš XIX a. rinkinių. Tai Mažosios Lietuvos dainos iš Liudviko Rėzos rinkinio (1825) ir Panemunės dainos iš brolių Antano ir Jono Juškų dainų rinkinių (1880–1882). Jos bus atliekamos pritariant kanklėms. Kaip pabrėžia atlikėja, tokia jų interpretacija – „savotiška meditacija, užburianti klausytoją, dažnai net nesuprantantį lietuvių kalbos“.

D. ir E. Vyčinų pasirodymus Berlyne organizuoja Lietuvos ambasada Vokietijoje. Projekto partneriai: Vokietijos bankas (Deutsche Bank), Muzikos informacijos ir leidybos centras, Tarptautinis kultūros programų centras. Projektą remia Lietuvos kultūros ministerija.