„Po to, kai jie pamatė vis daugiau lietuvių, atvažiuojančių iš Lietuvos, jie pamatė, kad ne visi šventieji atvažiuoja, ne visi patys geriausieji, požiūris pakito. (Jiems pavadinti. – red.) yra anglų kalbos žodis „aliens“, t. y. atvykėliai, ateiviai, lietuvių kalba tai skamba kaip marsiečiai“, – juokavo A. Vilčinskas.

Pasak jo, jaunesnė išvykusių tautiečių karta atsainiai vertina lietuvybės centrų išsaugojimą JAV, todėl ilgainiui lietuvių bendruomenės ten nyksta.

„Būna, kad skirtingos kartos net ir tą pačią Vasario 16-ąją švenčia skirtingomis dienomis. Vis dėlto bėda ne ta. Jie gali švęsti atskirai, bet man labai gaila, kad jaunosios kartos lietuviai ne ypač didelį finansinį indėlį įneša į lietuvybės palaikymą. O juk lietuvių namai kadaise mūsų, lietuvių, buvo pastatyti, išlaikomi, tvarkomi. Juk visa tai kainuoja pinigus. Naujoji karta gana atsainiai į tai žiūri. Manau, kad anksčiau ar vėliau daugelyje vietų lietuvių bendruomenės išnyks. Štai Majamyje, Floridoje išnyko“, – teigė A. Vilčinskas.

Jo manymu, tai galimai lemia ir dėl supaprastinto kelionių režimo išnykęs JAV ir Lietuvą skyręs atstumas.

„Lietuviai be vizų ten važiuoja, tokiu būdu ir Amerika neatrodo labai toli, ir Lietuva priartėjo. Nežiūrime į vieną ar kitą šalį kaip į stebuklą, dėl to gal ir lietuvybė atsidūrė antrame plane“, – sakė dainininkas.

Galima išgirsti visą laidos įrašą.