Užsienyje dirbę žmonės pranašūs savo kitokia patirtimi, sako personalo paieškos ir atrankos kompanijos „Search & Selection“ atrankos departamento vadovė Lina Narvilaitė. Pasak jos, dar vienas didelis privalumas - užsienio kalbos įgūdžiai, kuriuos dirbantis užsienyje žmogus turi galimybę išlavinti.

Yra tekę girdėti, kad darbdaviai nelabai nori į darbą priimti iš užsienio grįžusių darbuotojų, esą jie nebus labai lojalūs, jei kartą išvyko svetur, gali ir vėl pabėgti, jei ne į užsienį, tai į kitą įmonę. Kiek šioje nuomonėje yra tiesos?

Tiesos nėra daug, nes užsienyje padirbėję žmonės dažnai grįžta nusiteikę likti Lietuvoje. Jiems itin svarbu įsitvirtinti įmonėje ir siekti karjeros, todėl tokie darbuotojai yra lojalūs.

Kuo darbuotojas, padirbėjęs Airijoje, yra pranašesnis už niekad svetur nedirbusį ir kokie jo trūkumai, lyginant su neišvažiavusiu?

Užsienyje dirbę žmonės pranašūs savo kitokia patirtimi. Svetur padirbėję žmonės dažnai užsienyje įgytą patirtį siekia pritaikyti ir Lietuvoje, o tai svarbu bet kurios įmonės tobulėjimui. Tokie darbuotojai mato situaciją kiek kitaip nei nedirbę užsienyje, todėl gali pateikti naujų idėjų ir efektyvių sprendimų.

Dar vienas didelis privalumas - užsienio kalbos įgūdžiai, kuriuos dirbantis užsienyje žmogus turi galimybę išlavinti.

Prie trūkumų priskirčiau tai, kad užsienyje dirbusių žmonių adaptacinis laikotarpis trunka kiek ilgiau, nes jiems reikia prisitaikyt ne tik prie naujos įmonės, bet ir prie lietuviško darbo tempo bei verslo subtilybių.

Kokius su darbu susijusius veiksnius ar aplinkybes turėtų apsvarstyti iš Airijos ar kitos šalies sugrįžti norintis lietuvis, ką jam būtina žinoti?

Kiekvienas į Lietuvą grįžtantis darbuotojas turėtų nuspręsti, kokio darbo jis ieško, gerai būtų pasikonsultuoti su atrankų kompanijų specialistais, išsiaiškinti, ar jo lūkesčiai realūs. Taip pat reikėtų nusiteikti, kad darbo pasiūlymai nepasipils iš karto, tai gali užtrukti kelis mėnesius.

Dažnai girdime, kad ypač laukiami sugrįžtantys statybininkai. Kokias dar sritis galėtumėte išskirti? Kodėl?

Darbdaviai išties labai laukia grįžtančių migrantų, kurie turi patirties klientų aptarnavimo srityje, nes jie turi puikius bendravimo įgūdžius, geras anglų kalbos žinias. Tokie darbuotojai ypač laukiami užsienio įmones aptarnaujančiuose skambučių centruose, tarptautinio kapitalo įmonėse, kur didelę darbo dalį sudaro bendravimas su užsienio klientais/partneriais. Verta paminėti ir aukštos kvalifikacijos specialistus, verslo atstovus, kurie yra sukaupę užsienio kompanijų patirtį, į ką atsiranda poreikis orientuotis ir Lietuvos verslui. Deja, tokių žmonių sugrįžta palyginti nedaug.

Kaip lietuviai dar būdami užsienyje galėtų ieškotis darbo Lietuvoje?

Jie taip pat, kaip ir gyvenantys Lietuvoje, gali kandidatuoti į įvairias darbo pozicijas, siųsdami savo gyvenimo aprašymą (CV) internetu. Norėdami detaliau išsiaiškinti apie siūlomą darbą, jie gali kreiptis į atrankų specialistus elektroniniu paštu arba pasiteirauti telefonu. Vienintelis skirtumas ir sunkumas ieškant darbo būnant užsienyje, yra galimybė susitikti, tačiau ir šita problema gali būti sprendžiama sutarus su įmone.