"Nusprendėme ugdymo proceso netrikdyti, kadangi jis ir taip bus sutrikdytas - vyks teismai, daug mokytojų bus iškviesti į teismus kaip liudininkai", - BNS sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Zarasų rajono susivienijimo pirmininkas Andrius Navickas.

Vietoj streiko prie dviejų rajono mokyklų - Zarasų Santarvės pradinės mokyklos bei Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos - trečiadienio rytą planuojama surengti nesankcionuotus piketus.

"Protestuosime prieš mokyklų vadovus, kurie padavė mus į teismą", - teigė A.Navickas.

Rugsėjo pabaigoje vykusio pedagogų streiko metu su rajono savivaldybe buvo pasiektas susitarimas, kuriame savivaldybė teigė neprieštaraujanti, kad mokyklų direktoriai streikavusiems už jų nedirbtas dienas išmokėtų 50 proc. darbo užmokesčio.

Tačiau mokyklų direktoriai kreipėsi į Zarasų rajono apylinkės teismą prašydami išsiaiškinti, ar streikas buvo teisėtas. Nuo to esą priklausys, ar streikavusiems pedagogams galima išmokėti 50 proc. darbo užmokesčio.

Dalies pedagogų streikas šešiose Zarasų rajono mokyklose jau vyko rugsėjo pabaigoje. Tuomet apie dvi savaites daliai mokinių nevyko pamokos.

Pasak profsąjungos, pagrindinė streiką išprovokavusi priežastis - stringantis dialogas su savivaldybe švietimo klausimais. Zarasų pedagogai prieštaravo ketinimams privatizuoti mokyklų valgyklas, mokyklinių autobusų pardavimui. Mokytojus streikuoti paskatino ir techninių darbuotojų atleidimas, pasak A.Navicko, "meno, sporto mokyklų žlugdymas", finansavimo trūkumas.

Savivaldybė teigia išsprendusi kai kurias profsąjungos keltas problemas: skirta papildomų lėšų meno ir sporto mokykloms, pakeistas mokinių pavėžėjimo paslaugos įkainis, mokinių maitinimo sąlygos mokyklų valgyklose liko nepakeistos.