Ilgametį KU studijų prorektorių V. Laurėną KU rektoriumi universiteto taryba išrinko praėjusių metų pabaigoje.

VTEK nustatė, kad V. Laurėnas, eidamas KU tarybos nario pareigas ir kandidatuodamas viešojo konkurso būdu užimti universiteto vadovo pareigas, dalyvavo rektoriumi renkant save patį.

„Konstatuota, kad toks V. Laurėno elgesys prieštarauja Įstatymo reikalavimui vengti interesų konflikto ir pareigai nusišalinti jam esant. Todėl nutarimas dėl KU rektoriaus priimtas esant neteisėtai šios aukštosios mokyklos tarybos sudėčiai“, - teigiama VTEK pranešime.

Atsižvelgdama į tai VTEK nutarė kreiptis į KU, kad šis per dvi savaites nutrauktų darbo sutartį, sudarytą pažeidžiant Įstatymo reikalavimus su rektoriumi V. Laurėnu. Priešingu atveju VTEK žada kreiptis į teismą dėl šios darbo sutarties pripažinimo negaliojančia.

VTEK atstovė Gintarė Norkūnaitė DELFI sakė, kad V. Laurėnas galėjo kandidatuoti į rektorius, tačiau balsuodamas turėjo nusišalinti. „Buvo dar keli kandidatai į rektorius, jie nėra tarybos nariai, tad galimybės už save balsuoti neturėjo“, - aiškino G. Norkūnaitė.

VTEK tyrimą pradėjo gavusi anoniminį pranešimą.

V.Laurėnas nuo komentarų susilaiko

Pats V. Laurėnas DELFI teigė komentarus teiksiantis tik tada, kai pamatys VTEK sprendimą. „Kai pamatysiu paskelbtą man atsiųstą sprendimą, tada svarstysiu, dabar neturiu ką svarstyti“, - teigė KU rektorius.

KU tarybos pirmininkas, Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis antradienį į telefono skambučius neatsakė.

KU rektoriumi išrinkus V. Laurėną, kurį laiką universitete dirbo du rektoriai: postą palikti atsisakė ankstesnis rektorius profesorius Vladas Žulkus. Jis tvirtino, kad V. Laurėnas rektoriumi išrinktas neteisėtai ir atsisakė užleisti kabinetą. Kurį laiką V. Laurėnas ir V. Žulkus renginiuose universitetui atstovaudavo kartu.

V.Žulkus oficialiai atleistas tik sausio 23-iąją. Jis ketino teisybės ieškoti teismuose.