Į kasmėnesinį Vilniaus universitete surengtą rektorių susitikimą penktadieni atvykę V. Laurėnas ir V. Žulkus sėdėjo greta. V. Laurėną rektoriumi išrinko ir dar praėjusių metų gruodį darbo sutartį pasirašė KU taryba. Tačiau iki šiol neatleistas, kabineto neužleidžia bei atlyginimą ima senasis rektorius V. Žulkus.

„Yra vienas rektorius, o kitas save vadina rektoriumi – tai du skirtingi dalykai. Niekada neabejojau, kad tikrasis esu aš, išrinktas tarybos. (...) Man problemų nėra – jūs klauskite V. Žulkaus – čia jo rūpesčiai“, - DELFI sakė V. Laurėnas.

V. Laurėnas tikino, kad universitetui vadovauja jis. „Organizacijai vadovauja asmuo, kuris turi juridinio parašo teisę ir ženklą – antspaudą. Viskas – daugiau man nieko nereikia“, - kalbėjo V. Laurėnas.

V.Žulkus greičiausiai kreipsis į teismą

Tuo metu V. Žulkus mano, kad iki kadencijos pabaigos rektoriumi lieka jis.

„V. Laurėnas lyg ir yra teisėtai išrinktas tarybos, tačiau taryba net neteisėtai nebandė atleisti manęs, kadangi aš pagal įstatymą galiu baigti savo kadenciją. (...) Ši situacija egzistuoja, nes iš esmės iš tarybos pusės nebuvo siekiama kompromiso. Deja, KU taryba, matyt, manė, kad jai nereikia paisyti kažkokių nusistovėjusių akademinių tradicijų – jie atėjo, mes padarėme“, - situaciją komentavo V. Žulkus.

Pasak V. Žulkaus, yra keletas variantų, kaip situacija galėtų spręstis. Paprasčiausia esą būtų, kad tarybos išrinktas rektorius V. Laurėnas be papildomų rinkimų postą perimtų pasibaigus jo kadencijai.

„Bet mano kadencija baigiasi spalio 11 d., tai netenkina profesoriaus V. Laurėno“, - aiškino jis. Pasak V. Žulkaus, Konstitucinis Teismas 2003 m. yra išaiškinęs, kad nesibaigus išrinktų asmenų kadencijai, jų atleisti negalima.

Antspaudo neturintis, tačiau toliau rektoriaus kabinete dirbantis V. Žulkus sakė ko gero kreipsiąsis į teismą.

KU tarybos pirmininkas, Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis anksčiau BNS yra teigęs, kad V. Žulkus rektoriaus pareigas užima tik formaliai.

Konstitucinis Teismas gruodžio viduryje paskelbė, kad Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos dėl universitetų valdymo prieštarauja Konstitucijai. Universitetų tarybos šiuo metu netekusios savo įgaliojimų, tad neaišku, kas dabar galėtų atleisti V. Žulkų.

Situacija – paradoksali ir nekomentuojama

„Tai vertinu savotiškai paradoksaliai. Viena vertus, man aišku, kad pagal visas galiojančias procedūras, tiek įstatymą, tiek universiteto statutą, taryba naują rektorių išrinko. Atitinkamai man labiausiai liūdna, kad nebuvo atrastas sutarimas siekiant išvengti teisminio kelio“, - situaciją komentavo švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

LURK prezidentas Remigijus Žaliūnas tvirtino, kad situacija nekomentuojama.

„Iš tiesų, situacija sunkiai ir komentuojama, ir interpretuojama. Kaip visada, pasinaudosiu liaudies išmintimi: geriausias vaistas šioje situacijoje – laikas. Aš manau, per labai trumpą laikotarpį situacija susitvarkys ir bus vienas rektorius“, - teigė R. Žaliūnas.