Parlamento vadovas pažymi, kad po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo tapo aišku, jog tokie palengvinimai negalimi, bet tikisi, jog klausimą pavyks suderinti su tautinėmis mažumomis, ir dvišalių Lietuvos santykių su Lenkija tai nesugadins.

"Teismo sprendimus reikia vykdyti, Aukščiausiasis administracinis teismas išaiškino, kad pažeistos Konstitucijos nuostatos. Nereikia akcentuoti, reikia sėstis, diskutuoti, kalbėtis, aštrinti šito klausimo nereikėtų. Aš nemanau, kad tai yra klausimas, kurio negalėtume išspręsti", - interviu Žinių radijui trečiadienį kalbėjo V.Gedvilas.

Taip pat jis pažymėjo, jog teismo sprendimas buvo reikalingas ir įsakymą dėl palengvinto egzamino pasirašiusiam ministrui, nes išaiškino situaciją. "Spaudimas ministrui buvo nemažas iš tautinių mažumų, ypač iš lenkų pusės, priimt sprendimą, palengvinti nuostatas egzamino metu", - sakė V.Gedvilas.

Jo teigimu, anksčiau ar vėliau šis egzaminas nebeturėtų kelti diskusijų. "Mes turim vienodai mokėt lietuvių kalbą, mes gyvenam Lietuvoj", - sakė V.Gedvilas.

LVAT antradienį nusprendė nuo rugsėjo panaikinti švietimo ir mokslo ministro įsakymą dėl palengvinto lietuvių kalbos egzamino tautinių mažumų mokyklų abiturientams.

Bylą nagrinėjusi LVAT išplėstinė teisėjų kolegija konstatavo, kad buvo pažeistas Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtintas visų asmenų lygybės principas.

LVAT pabrėžė, kad valstybinė kalba yra itin gintina ir saugotina vertybė, jos vartojimas valstybės viešajame gyvenime kartu yra ir vienas iš valstybingumo garantų.

D.Pavalkio įsakymą, kuriuo tautinių mažumų mokyklų abiturientams palengvintas lietuvių kalbos brandos egzaminas, apskundė opozicijai priklausantys parlamentarai.

Teismui apskųstas D.Pavalkio įsakymas tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomą žodžių skaičių lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje sumažino nuo 500 iki 400. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymu taip pat buvo padidintas pasirenkamų autorių skaičius.

Teismas skundą išnagrinėjo abiturientams jau pasitikrinus valstybinės kalbos žinias. Vienintelį šiuo metu privalomą lietuvių kalbos egzaminą baigusieji mokyklas laikė birželio pradžioje.