„Pagrindinė uniformų privalomumo priežastis – ugdyti mokinių tvarkingumą. Mokiniai yra iš skirtingų socialinių sluoksnių – nenorime, kad mokykloje šie skirtumai jaustųsi. Nenorime, kad vieni vaikščiotų su briliantais, kiti – be jų“, - sako Vilniaus jėzuitų gimnazijos direktorius Virgilijus Saulius.

Pasak V. Sauliaus, uniformos – daugelio pasaulio jėzuitų mokyklų tradicija. Štai Didžiojoje Britanijoje uniformų nešiojimo tvarka labai griežta – čia net reglamentuota, kokios turi būti kojinės, batų spalva.

Vilniaus jėzuitų gimnazijoje privalomą berniukų uniformos dalį sudaro kelnės, švarkas, marškinėliai, merginoms kelnes keičia sijonas. Kas nori, gali dėvėti megztinius, marškinėlius trumpomis rankovėmis.

Direktoriaus teigimu, pasitaiko atvejų, kai moksleiviai ateina be uniformų. Dalis taip maištauja, tačiau pasitaiko ir kur kas žemiškesnių priežasčių - uniforma suplyšta, mokinys įkrinta į balą.

„Už uniformų nenešiojimą numatytos drausminės nuobaudos - mokiniams rašome įspėjimus. Jei mokinys nedėvėtų uniformos piktybiškai, surinkus tam tikrą įspėjimų kiekį būtų galima spręsti dėl jo šalinimo iš mokyklos“, - kalbėjo V. Saulius.

Tėvelių sumanymu, gimnazijoje įvesti uniformų skalbadieniai. Dienos, kada į mokyklą galima ateiti be uniformų, numatytos iš anksto. Vidutiniškai per mėnesį būna vienas skalbadienis.

Vaikinas kelnes iškeitė į sijoną

Gimnazistės mama Aldona DELFI pasakojo į uniformas žiūrinti skeptiškai. „Pati, kaip mama, nekenčiu uniformos. Mūsų laikų sovietinė uniforma buvo vilnonė ir grauždavo. Pamenu, kokia būdavo kankynė“, - pasakojo Aldona.

Aldonos teigimu, vaikai nori pasireikšti, parodyti individualumą, tad galbūt užtektų dėvėti vieną uniformos detalę. Užtat, pastebi ji, moksleiviai labai laukia skalbadienių - per juos galima pasireikšti.

Pašnekovė prisiminė dukros papasakotą atvejį, kai vienas berniukas į mokyklą atėjo su uniforminiu sijonu. Kadangi sijonas – oficialios uniformos dalis, niekas prie jo negalėjo prikibti. Beje, vaikinai išsiskirti mėgsta į kerzus susikišdami kelnes.

Uniformos nemėgstanti pašnekovės dukra šį kostiumą apsivelka tik mokykloje. Gimnazistei nesinori su uniforma pasirodyti gatvėje ar po pamokų eiti į dailės būrelį.

Įves batus ir kojines?

Pastaruoju metu jėzuitų gimnazijoje pasigirdo kalbų, kad gali būti įvesti uniforminiai batai ir kojinės.

„Tokie dalykai įvedami, kai aptariami visose grupėse – tėvų komitetas, mokinių parlamentas nusprendžia, diskutuoja. Rimtų kalbų šiuo metu nevyksta – yra tik pakalbėjimai ir pamąstymai“, - sakė V. Saulius.

Mokyklos vadovas pasakojo, kad mokinių mados keičiasi. Šiuo metu gimnazistams siūloma aptarti, kas yra uniforminė skarelė. „Mokiniai dažnai serga gerklės ligomis, tad jau kelintą kartą siūlome siūlyti variantus, kas jiems patiktų. Jeigu po kurio laiko sumąstytų, kad nebepatinka, pavyzdžiui, megztinio spalva, jie gali per mokinių parlamentą atnešti idėją ir šį klausimą svarstysime“, - kalbėjo gimnazijos vadovas. Pasak jo, bendru sutarimu sprendžiama ir dėl uniformos medžiagos.

V. Sauliui dažnai tenka girdėti nuogąstavimų, kad uniformų negalima įpirkti. Dėl to gimnazija sumanė išeitį – kaupia dėvėtas uniformas.

„Jei atsirastų mokinių, kurie sakytų negalį įsigyti uniformos, pasiūlytume nueiti ir pasirinkti iš jau buvusių mokinių uniformų“, - sakė direktorius. Kad uniformas galėtų įsigyti daugiavaikių šeimų vaikai, ieškoma rėmėjų.

Pilnas uniformos komplektas siuvykloje kainuoja 200-300 Lt, tačiau uniformą galima siūdintis ir patiems.

V. Sauliaus nuomone, mokyklų, pasirenkančių uniformas, daugėja.

„Jei pačioje pradžioje buvome vienintelės mokyklos, kurios turėjome uniformas, tai dabar tokių mokyklų atsiranda vis daugiau. Mokiniai kalba apie laisvės suvaržymus, tačiau, pavyzdžiui, didelės kompanijos taip pat turi uniformas. O ir dirbdamas ministerijoje negali ateiti bet kaip apsirengęs. Manau, mokinius šioje vietoje pamokyti nėra blogai“, - kalbėjo jėzuitų gimnazijos direktorius.

Mokinių parlamentas: uniformos nėra blogai

„Kildavo daug diskusijų, ar mokyklinės uniformos nėra blogai. Mokinių nuomone, uniformos tikrai nėra blogai - tai paliekame spręsti kiekvienai mokyklos savivaldai. Svarbu, kad tai būtų ne administracijos, o mokinių žodis – kad būtų pasitarta su mokinių savivalda, būtų išreikšti mokinių pageidavimai“, - teigė Lietuvos mokinių parlamento (LMP) pirmininkas Simonas Stankus.

LMP manymu, bendro nacionalinio sprendimo dėl uniformų priimti nereikia – užtenka kiekvienoje mokykloje išreikšti mokinių norą.

Statistikos, kiek mokyklų šalyje turi uniformas, Lietuvoje nėra.