Klausiami apie planus studijuoti aukštosiose mokyklose, 64 proc. nurodė planuojantys studijuoti Lietuvos aukštojoje mokykloje. 16 proc. sakė planuojantys studijuoti užsienyje, 6 proc. teigė studijų aukštojoje neplanuojantys.

0,4 proc. nurodė apskritai po vidurinės neketinantys tęsti mokslų, 13 proc. pareiškė dar neapsisprendę.

Klausiami, kodėl ketina studijuoti užsienyje, 20 proc. įvardijo geresnes perspektyvas, 19 proc. nurodė daugiau galimybių surasti darbą, 15 proc. geresnes sąlygas, 14 proc. nurodė užsienyje matantys daugiau perspektyvų. 12 proc. apklaustųjų sakė užsienyje matantys geresnę studijų kokybę.

Pagrindinis kriterijus renkantis aukštąją mokyklą Lietuvoje – norimas studijuoti dalykas. Taip nurodė 46 proc. respondentų. 18 proc. nurodė į Lietuvos aukštąsias stosiantys dėl įsidarbinimo perspektyvų, 8 proc. - dėl studijų kainos.

89 proc. apklaustųjų nurodė pasisakantys už tai, kad valstybė turi remti stojančiojo į aukštąją pasirinkimą, skirdama finansavimą jo studijoms tiek valstybinėje, tiek privačioje mokykloje. Su tuo nesutiko 7 proc., 4 proc. šiuo klausimu neturėjo atsakymo.

DELFI primena, kad po Konstitucinio Teismo išaiškinimo, neštis gauto krepšelio į privačią aukštąją nebus galima.

Moksleivių klausta ir apie rotacijos aukštojoje dažnumą ir reikalingumą. 29 proc. pasisakė už rotaciją kas metus, 24 proc. pasisakė už rotaciją kas dvejus metus, 16 proc. palaiko rotaciją kas semestrą, o 13 proc. mano, kad rotacija aukštosiose nereikalinga visai.

G.Steponavičius: mitas, kad jaunimas bėga į užsienį

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus teigimu, iš tyrimo rezultatų matyti, kad didžioji dalis jaunimo ateitį sieja su Lietuva.

„Šis tyrimas dar sykį nuvainikuoja mitą, kad jaunimas bėga į užsienį, nes ten neva pigesnės ir geresnės studijos“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Steponavičius.

Pasak jo, įdomu tai, kad stojantieji į užsienį savo pasirinkimą aiškina ne studijų kaina, o geresnėmis perspektyvomis. Tuo metu pirmenybę teikiantys Lietuvos aukštosioms, savo pasirinkimą aiškina norimu studijuoti dalyku, įsidarbinimo galimybėmis ir studijų kaina.

Ministras atkreipė dėmesį, kad ir praėjusiais metais į Lietuvos aukštąsias stojo 65-70 proc. abiturientų.

Tyrimo metu apklausti 1042 paskutinių klasių moksleiviai įvairiose Lietuvos vietovėse ir įvairaus tipo mokyklose. Tyrimas atliktas anketavimo būdu. Apklausa vykdyta kovo 12-15 dienomis.