Reklama pigių skrydžių bendrovės žurnaluose „Wizz“ susigundė Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), aviakompanijos keleivius kviečiantis studijuoti Lietuvoje.

„Studijuok Lietuvoje“. Toks pasiūlymas skelbiamas „Wizz Air“ keleiviams dalijamuose žurnaluose. Reklamoje VDU studentams siūlo 5 bakalauro ir 20 magistro studijų programų anglų kalba. Universitetas nurodo, kad jame studijuoja žmonės iš 47 pasaulio valstybių. VDU taip pat siūlo „Free Mover“ (laisvojo klausytojo) studijų galimybes. Skelbime pateikiamas ir Europos žemėlapis, jame vėliavos spalvomis išskirta Lietuva.

Auksė Balčytienė
VDU viešųjų ryšių prorektorė profesorė Auksė Balčytienė sako, kad VDU niekada nebuvo tik nacionalinis universitetas ir visada savo tapatybėje turėjo tarptautiškumo.

„Tarptautiškumo tapatybė buvo visada, tai yra mūsų genuose nuo VDU atsikūrimo. Mus domina absoliučiai visas pasaulis. Europa, sakome, jau yra tradicija – tai rutina, nusistovėję ryšiai, kurie nuolat palaikomi. Mus domina Pietų Amerika, Pietų Ramiojo vandenyno regionas, Artimieji Rytai. Tai šalys, kurios mums leidžia į pasaulį žiūrėti kaip į tam tikrą regionų mozaiką, tyrinėti pasaulį per kalbas, kultūras, politines sistemas, mozaikinius regionus“, – DELFI kalbėjo A. Balčytienė.

VDU dar reklamuojasi jungtiniame Oksfordo Kembridžo universitetų studentų atstovybių projekte „Oxford Bridge Guide“. A. Balčytienė mano, kad užsienio studentai – vienintelis išlikimo šansas universitetams, kuomet artimiausiais metais Lietuva susidurs su demografine studentų krize.

„Lietuviai visuomet buvo judanti, migruojanti tauta, Lietuva stipri keliaujančiais, ieškančiais, eksperimentuojančiais žmonėmis. Dėl demografinės krizės kitos išeities nematau – jeigu esame atviras, įdomus kraštas, patraukiantis kitas kultūras, leidžiantis kurti savo tapatybę, eksperimentuoti, tai yra šansas mums. Kito kelio mūsų šaliai nematau – atsiverti, būti atviriems. Universitetai daugeliu atveju ir yra pirmieji ešelonai, kurie tą jau daro“, – teigė prorektorė.

Šiuo metu VDU studijuoja per 300 studentų iš 47 šalių: Belgijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, Kipro, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Prancūzijos, Slovakijos, Slovėnijos, Suomijos, Švedijos, Turkijos, Vengrijos, Vokietijos, Austrijos, Airijos, Albanijos, Argentinos, Armėnijos, Australijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kazachstano, Kinijos, Makedonijos, Moldovos, Meksikos, Nigerijos, Olandijos, Peru, Rusijos, Rumunijos, Serbijos, Ukrainos, Venesuelos, Japonijos, Pietų Korėjos.

VDU aiškina, kad užsieniečiams patraukliausios politinių mokslų ir ekonomikos studijos, platus (per 500) anglų kalba dėstomų dalykų pasirinkimas, galimybė mokytis net 30 užsienio kalbų, taip pat Artes Liberales studijų principas.