Sandoris, kuriuo Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujama savivaldybės taryba nutarė įsigyti nekilnojamąjį turtą Vilniaus Giedraičių g. 60a, laikinai yra sustabdytas – teismas nutarė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybai bei Vilniaus miesto savivaldybės administracijai uždraudė vykdyti bet kokius veiksmus su pastato, kuriame savivaldybė planavo įrengti vaikų darželį, įsigijimo vykdymu.

Kad apribojimai taikomi pagrįstai, patvirtino ir Vilniaus apygardos teismas, atmetęs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atskirąjį skundą dėl apylinkės teismo nutarties.

Neskundžiamoje nutartyje teisėja Danutė Kutrienė pažymėjo, kad nepritaikius laikinųjų apsaugos priemonių ir sudarius pagal ginčijamą sprendimą pirkimo-pardavimo sutartį, kils kiti ginčai tarp šalių, „todėl naudojimas siekiamos įsigyti patalpos kaip ikimokyklinio ugdymo įstaigos taip pat bus apsunkintas“.

„Be to, pastatas Giedraičių g. 60a, Vilniuje, nėra vienintelis objektas, kuris padėtų išspręsti miesto gyventojų problemas dėl ikimokyklinio ugdymo įstaigų trūkumo ir padidintų miesto gyventojams galimybę naudotis ikimokyklinio ugdymo įstaigų teikiamomis paslaugomis Vilniuje“, – pabrėžė teisėja.

Ieškinį dėl Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo už 4 mln. Lt įsigyti pastatą, teismui pateikė viešąjį interesą ginanti Vilniaus apygardos prokuratūra.

„Laikinosiomis apsaugos priemonėmis siekiama užkirsti kelią galimai neracionaliam, neefektyviam, ne maksimalią naudą visuomenei teikiančiam savivaldybės piniginių lėšų panaudojimui“, – nurodė prokurorai.

Anot jų, pastato pardavimo kaina yra nepagrįstai didelė, lyginant su jo vidutine rinkos verte, taip pat su ta kaina, už kurią pastato pardavėjas – bendrovė „Kunversum“ – įsigijo iš bendrovės Lietuvos paštas. Vėliau „Kunversum“ pastatą perleido bendrovei „Gileon“.

Prokurorai pažymėjo, kad savivaldybė už turtą, kuris 2013-ųjų gegužę buvo parduotas už 1 mln. 350 tūkst. Lt ir kurio vidutinė rinkos vertė dar 2014-ųjų liepos 22-osios duomenimis buvo 1 mln. 487 tūkst. 916 Lt (per metus pabrango tik 10,3 proc.) įsipareigojo sumokėti 4 mln. Lt.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad prokurorų teiginiai pagrįsti vien prielaidomis. Teismui savivaldybės tarnautojai nurodė, kad buvo užsakę nepriklausomą vertinimą, kurio metu nustatyta, jog turto Giedraičių g. vertė 2014-ųjų kovo 13 d. yra 3 mln. 731 tūkst. Lt.

Vilniaus savivaldybės administracijos darbuotojai taip pat pažymėjo, kad pritaikius laikinąsias apsaugos priemones buvo pažeistas viešasis interesas.

„Vaikų darželio įrengimas tankiai apgyvendintoje Giedraičių g. padėtų spręsti miesto gyventojų problemas dėl ikimokyklinio ugdymo įstaigų trūkumo ir padidintų miesto gyventojams galimybę naudotis ikimokyklinio ugdymo įstaigų teikiamomis paslaugomis Vilniuje“, – buvo teigiama rašte teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)