Gabiausiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams kasmet bus skiriama trisdešimt vardinių stipendijų – po penkias kiekvienai iš šešių studijų sričių. Technologijos mokslų studentai nuo šiol gaus Jono Žemaičio, socialinių mokslų – Algirdo Brazausko, biomedicinos mokslų – Kazio Griniaus, fizinių mokslų – Aleksandro Stulginskio, humanitarinių mokslų ir meno studijų atstovams atiteks Antano Smetonos vardo stipendijos.

Iš kiekvienai studijų sričiai skiriamų penkių vardinių stipendijų po vieną bus skiriama kolegijų studentui (650 Lt – 5 bazinės socialinės išmokos dydžių), po dvi – siekiantiems bakalauro laipsnio universitetuose (650 Lt) ir po dvi – magistrantūros studentams (910 Lt – 7 BSI).

Stipendijos skiriamos ne tik už gerus akademinius pasiekimus, bet ir už aktyvią mokslinę veiklą vieneriems studijų metams. Kandidatai stipendijoms atrenkami atsižvelgiant į mokymosi rezultatus, studijų, mokslinės ir meninės veiklos įvertinimus, dalyvavimą konkursuose, ekspedicijose, mokslinės praktikos projektuose, paskelbtus mokslo darbus ir kt.

Kandidatūras į vardines stipendijas aukštosios mokyklos galės teikti Lietuvos mokslų akademijai iki gegužės 1 dienos. Sprendimą dėl stipendijų skyrimo priims švietimo ir mokslo ministras, atsižvelgdamas į Lietuvos mokslų akademijos siūlymus.

Prezidentų vardines stipendijas siekiant pagerbti Lietuvos Respublikos prezidentus ir paskatinti geriausius Lietuvos studentus Švietimo ir mokslo ministerija įsteigė 1995 metais.