Kaip DELFI sakė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė, egzaminas praėjo puikiai, jokių incidentų neužfiksuota. Tiesa, Mažeikiuose 8 val. ryto buvo dingusi elektra, tačiau iki egzamino atsirado.

Anglų kalbos egzaminą laikyti šįmet pasirinko 21 892 kandidatai – 12,4 proc. daugiau nei praėjusiais metais. 9 val. prasidėjusiam egzaminui buvo skirta 3 val. 30 min. Per šį laiką abiturientai turėjo atlikti klausymo, skaitymo bei rašymo užduotis.

Pradžiugino lengvos egzamino temos

Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijoje egzaminus laikiusių moksleivių lauke lūkuriavo anglų kalbos mokytojos. Jos išėjusius mokinius apkabindavo ir pakalbindavo. Pasveikinti egzaminą išlaikiusių abiturientų atėjo ir draugai.

Žirmūnų gimnazijos abiturientė Gustė iš egzamino išėjo pusvalandžiu anksčiau. „Gerai jaučiuosi – mokiausi 12 metų ir parašiau kaip mokėjau. Egzamine nebuvo nieko netikėto – rašinio tema pakankamai lengva – ar modernios technologijos padeda mokymosi procesui. Tai nebuvo labai sunki tema, nes buvo pranašaujama apie eurą, kariuomenę“, – DELFI sakė Gustė. Jos neišgąsdino ir laiško užduotis, kurioje reikėjo draugui papasakoti apie veiksmus siekiant išlaikyti gerą sveikatą.

Pašnekovei keblumų nesukėlė ir klausymo užduotis – nebuvo keistų akcentų ar neaiškiai tariamų žodžių. Semestre 9 iš anglų kalbos turėjusi Gustė už egzaminą tikisi gauti per 90 balų.

Vilniaus Žirmūnų gimnazijos abiturientė Gabrielė pasakojo labiausiai bijojusi rašinio temos, tačiau ši pasirodė nesunki. Semestre iš anglų kalbos 9 turėjusi mergina tikisi surinkti per 80 balų.

„Jaučiuosi gerai, nebuvo, kas šokiruotų, viską buvau dariusi anksčiau. Klausymo dalis man buvo sunkiausia, sukėlė klausimėlių ir poros dalykų neparašiau, visa kita buvo pakankamai gerai“, –kalbėjo Gabrielė, kuriai liko išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos brandos egzaminus.

Merginai lietuviški brandos egzaminai mažai ką lems – ji išvažiuoja studijuoti psichologijos į JAV. Pasak Gabrielės, iš jos pažįstamų Lietuvoje daugiausia lieka tie, kurie stoja į mediciną. Iš jos klasės daug kas išvažiuoja studijuoti į užsienį – daugiausia į Angliją ir Olandiją.

Korepetitorius samdo visi, kas tik gali?

Egzaminą laikiusios dukros pasitikti atėjusi mama DELFI neslėpė naktį visai nemiegojusi. Tačiau jos dukra prieš egzaminą pailsėjo. Moteris dalijosi įspūdžiais, kad abiturientai masiškai samdo korepetitorius.

„Vienareikšmiškai visi eina pas korepetitorius. Retas, kas nesamdo – tie, kurie pinigų neturi. Aš nežinau – ar bloga mokykla, ar vaikas silpnas“, – kalbėjo Žirmūnų gimnaziją lankančios abiturientės mama. Jos teigimu, korepetitorius rasti nelengva – geresni išgraibstomi iš anksto.

Jos šeimai papildomos dukros anglų ir lietuvių kalbų bei matematikos pamokos atsieidavo apie 1000 Lt per mėnesį. Pašnekovė džiaugėsi, kad anglų kalbos mokytojas jos dukrai tikrai pagelbėjo.

DELFI primena, kad abiturientai šįmet jau laikė prancūzų, vokiečių ir rusų kalbų egzaminus. Birželio 1 d. abiturientai laikys, priklauso nuo jų pasirinkimo, mokyklinį arba valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą.

Birželio 3 dieną bus tikrinamos dvyliktokų biologijos, birželio 5 d. – matematikos, birželio 8 d. – istorijos, birželio 10 d. – geografijos, birželio 12 d. – fizikos, birželio 15 d. – chemijos, birželio 17 d. – informacinių technologijų žinios.

Iš viso 2015 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 37 279 kandidatai.

Norint gauti brandos atestatą, reikia išlaikyti bent du brandos egzaminus: privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą. Be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, mokinys gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 6 dalykų brandos egzaminus.