Tikėjosi išvysti žvaigždutes

Klaipėdos rajono policija šį rudenį pradėjo antrą tyrimą dėl nepilnamečių šmeižto socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose.

Pareigūnai tvirtino, kad paauglių keršto atakos prieš neįtikusius draugus socialiniuose tinkluose plinta kaip virusas.

Tačiau tikrieji nukentėjusių dėl viešai papilto purvo žalos mastai gali būti nežinomi, nes dažna su tokia bėda susidūrusi šeima stengiasi vienumoje išsigydyti pažeminimo žaizdas.

Nekalta pramoga turėjęs tapti bendravimas su draugais socialiniame tinkle dešimtmetei Ugnei (tikrieji asmens duomenys neskelbiami, remiantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatomis) virto skausminga patirtimi.

„Dukra, susirašinėdama su draugais, gavo interneto nuorodą, kurioje buvo parašyta, kad pasirodė naujas žaidimas. Esą surinkus “Facebooko„ paskyros slaptažodį, bus galima pamatyti, kaip jis virsta žvaigždutėmis. Vaikas ir patikėjo“, – tikino mama Loreta.

Siaučia speciali programa?

Paaiškėjo, kad mergaitė laisva ranka kažkam atidavė savo prisijungimo prie tinklo slaptažodį.

„Jokių žvaigždučių dukra neišvydo. Tiesiog po kelių valandų jos paskyroje pasipylė šlykščios žinutės visiems draugams“, – pasakojo Loreta.

Vėlyvą vakarą šeima sulaukė draugės skambučio, kuri pranešė matanti „Facebooke“ nepadorius dalykus.

„Dukra nuo devintos valandos vakaro buvo su manimi, mes abi žinojome, kad kompiuteris buvo išjungtas ir niekas nesilietė prie jo klaviatūros. Tačiau, įsijungus kompiuterį, mus apėmė siaubas, kai išvydome tai, kas jos vardu rašoma internete“, – šiurpo Loreta.

Nepadorios žinutės buvo siuntinėjamos ne tik mergaitės draugams, tačiau nešvankūs pasiūlymai užsiimti seksu buvo siunčiami ir kitos mokyklos berniukams.

„Tai taip buvo vulgaru, buvo rašoma tokiais žodžiais, kurių dukra net nežino. Ne tik mūsų šeimos, bet ir dukrą pažįstančių moksleivių reakcija buvo klaiki“, – pasakojo moteris.

Bejėgiškumas paralyžiavo

Šeima su siaubu prisiminė akimirką, kai kompiuterio ekrane prie dukros vardo ir pavardės jie išvydo vyriškų organų nuotrauką.

„Tai buvo klaiku. Žiūri į ekraną ir negali nieko padaryti. Jausmas yra baisus, kai negali sustabdyti viso to“, – kalbėjo moteris.

Dešimtmetę tą vakarą ištiko isterija. Visa šeima išgyveno paniką.

„Pirmiausia paskambinome policijai, kitą dieną parašėme pareiškimą, kad būtų užfiksuotas įvykis“, – neslėpė mergaitės mama.

Bylą tirs ilgai

Tačiau komisariate Loreta išgirdo nedžiuginančių žinių.

„Pareigūnai negali pažadėti, kad jiems pavyks surasti įsilaužėlį. Juk “Facebooko„ administratorius yra įsikūręs Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pareigūnai, žinoma, kreipsis į administratorių raštu, bet greito atsakymo niekas nesitiki, nes prašymus teks versti į anglų kalbą. Bus privalu gauti Generalinės prokuratūros leidimus. Tai užims daug laiko“, – pasakojo moteris.

Loretą pribloškė žinia, kad toks tyrimas gali užtrukti dvejus ar trejus metus.

„Bet aš, kaip mama, labai noriu pamatyti tų žmonių, kurie taip pasielgė su mano dukra, veidus. Tarp paauglių jau sklando žinios, kad taip su bendraamžiais elgiasi dvi mergaitės. Spėju, kad tai dvi paauglės. Joks suaugęs žmogus taip nedarytų. Manau, kad tos mergaitės yra traumuotos psichikos“, – pyko įskaudinta mama.

Šmeižikė paauglė liko nebausta

Klaipėdos rajono Kriminalinės policijos skyriaus vyresnioji tyrėja Aina Skromanienė tikino, kad tai jau antra byla šį rudenį, kai tenka tirti, kas šmeižia paauglius internete.

„Mūsų tikslas yra vienas – nustatyti, kas tai padarė. Jei tai artimos aplinkos žmonių darbas, galima nustatyti greičiau“, – tvirtino tyrėja.

Pasak A.Skromanienės, dažnai socialinio tinklo paskyrų prisijungimo kodus paaugliai patys išduoda ar patiki kitiems.

„Jei tai yra svetimų darbas, įsilaužėlius nustatyti įmanoma tik per tinklo administratorių Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ir tai yra problema“, – pridūrė tyrėja.

Tai jau ne pirmas atvejis, kurį tiria rajono komisariatas.

„Vienos rajono mokyklos moksleivė patyrė patyčias dėl įsilaužimo į socialinio tinklo jos paskyrą. Nustatėme, kad tai buvo tos pačios mokyklos moksleivių darbas“, – aiškino A.Skromanienė.

„Klaipėda“ jau rašė, kaip rugsėjo pradžioje viena moksleivė buvo priversta net keisti mokyklą dėl internete pasklidusių nepadorių žinučių, neva rašytų jos vardu.

„Tą kartą mums nereikėjo kreiptis į tinklo administratorių. Paaiškėjo, kad mergaitei kerštavo kita dvylikos metų moksleivė. Ji prisipažino, jog tai padarė iš keršto. Iš pykčio ar susipykus su drauge, vaikai griebiasi tokių dalykų“, – aiškino policijos pareigūnė.

A.Skromanienė tikino, kad tyrimas nebuvęs sudėtingas, nes nukentėjusi mergaitė papasakojo, jog prie socialinio tinklo paskyros prisijunginėjo svetimu kompiuteriu ir pastarajame galėjo likti jos prisijungimo duomenys.

Reiškinys virs masišku?

„Vaikai yra žiaurūs. Jie tokiame amžiuje neturi tikėjimo. Jiems atrodo, kad jie tik pajuokaus, pažemins, pasityčios, o iš tiesų tokie dalykai gali sulaužyti jauną žmogų“, – tvirtino A.Skromanienė.

Nepadorias žinutes rašiusi dvylikametė bausmės išvengė.

„Nors už tokią veiklą numatyta baudžiamoji atsakomybė, bet tai yra nesunkus nusikaltimas. Už šitokį nusikaltimą numatyta bauda, areštas ar net laisvės atėmimas iki vienų metų. Tačiau dėl šmeižto nukentėjusiesiems pasiūloma kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka“, – pabrėžė A.Skromanienė.

Policijos pareigūnai pastebi, kad internete tokio pobūdžio nusikaltimai jau plinta masiškai.

„Anksčiau šmeižikai mėgavosi kitose svetainėse, dabar tai pasipylė “Facebooke„. Ateityje tai gali tapti didelė problema. Juk šio tinklalapio atstovų Europoje nėra. Kol keliaus policijos tyrėjų užklausos per Atlantą, bėgs laikas“, – aiškino tyrėja.

Trūksta kontrolės

Policijos pareigūnai perspėja, kad „Facebooko“ paskyros registruojamos tik tuomet, kai paauglys sulaukia 13 metų.

„Ši mergaitė tame tinkle registruota nuo aštuonerių. O kur žiūri tėvai? Juk yra telefonai, kiti bendravimo su draugais būdai. Kam vaikui tas “Facebook„? Ko ten landžioti?“ – piktinosi tyrėja.

Pasak pareigūnės, vaikai nemoka saugoti paslapčių, savo duomenų.

„Tėvai nesugeba įtikinti vaikų, kad net internete reikia saugotis. Po to ateina tėvai verkdami, kad jų vaikus įžeidė. Juk jie patys turi kontroliuoti, ką veikia vaikai“, – teigė pareigūnė.

Dvylikametės nukentėjusios mergaitės tinklo paskyra buvo užblokuota tą patį vakarą.

„Laimė, kad pats “Facebook„ užblokavo, nes buvo įkeltos pornografinės nuotraukos“, – aiškino tyrėja.

Tačiau kaip šiame tinklalapyje siaučia virusinė programa, kuri vagia prisijungimo kodus, pasak A.Skromanienės, galės atsakyti tik tinklo administratorius.

„Suaugusiuosius apgauna telefoniniai sukčiai, išvilioja pinigus. Tai ką ir kalbėti apie vaiką, kuris neturi savisaugos instinkto?“ – pastebėjo tyrėja.

Irena Šaulytė, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja

Mes stengiamės su vaikais kalbėtis apie pasekmes, kurias sukelia patyčios internete. Ne vienas atvejis buvo rajone, todėl organizuojame pokalbius apie atsakomybę ir pasekmes, kurias sukelia patyčios internete. Reikia kalbėti apie tai, kad tokios patyčios sutrikdo vaiko sveikatą. O kiti vaikai to nesupranta. Į susitikimus su vaikais kviečiame policijos, prokuratūros pareigūnus bei medikus. Vaikai turi žinoti, kad jų veiksmai gali taip įskaudinti paauglį, kad jis gali ryžtis baisiems poelgiams. Viešas žodis gali ir nužudyti. Tai yra psichologinis smūgis vaikui. Daugybė vaikų slepia tai, ką išgyvena. Tik įsiklausius ir sužinojus, kodėl vaikas blogai jaučiasi ir nenori eiti į mokyklą, išvynioji tą siūlo galą ir sužinai tikrąsias priežastis. Galbūt iš jo yra tyčiojamasi, gal jis gauna grasinamų žinučių? Ne visos šeimos, kurių vaikai patyrė patyčias ar šmeižtą internete, kreipiasi į policiją. Turime tokių šeimų, kurioms prireikia pagalbos. Tačiau pagrindinis dalykas – apie visa tai reikia kalbėtis. Pirmiausia šeimoje, o po to ir mokykloje. Kada vaikas pajėgia susidoroti su tokiais sunkumais? Tada, kai jis jaučiasi saugus, kai gali pasipasakoti šeimoje. O jei vaikas jaučiasi vienišas, jis gali palūžti.