Pasak rektorės, spręsdami akademinėms bendruomenėms aktualius klausimus mokslininkai turėtų aktyviau įsitraukti ieškodami konstruktyvaus dialogo su valdžios institucijomis, verslo atstovais, siūlydami savo tyrimų rezultatus ir ilgalaikius tvarius problemų sprendimus.

„Manau, kad ir Lietuvoje akademinės bendruomenės tikrai turi pasiūlymų, kaip išspręsti susidariusią įtemptą finansinę situaciją, mato nemažai galimybių ir be finansavimo didinimo iš biudžeto, bet dar aktyviau įsitraukiant į tarptautines mokslines tyrimų veiklas, optimizuojant ir efektyvinant universitetų turimų išteklių valdymą ir jų panaudojimą“, - teigia MRU rektorė išplatintame pranešime.

Profesorė I. Žalėnienė pabrėžia, kad akademinių bendruomenių, švietimo darbuotojų nepasitenkinimas esama situacija yra suprantamas, nes Lietuvos aukštojo mokslo finansavimas yra nepakankamas, vyksta aukštojo mokslo devalvacija, o duotų pažadų nėra laikomasi. Todėl, akcentuoja I. Žalėnienė, MRU vadovybė palaiko ir gerbia universiteto profsąjungą, darbuotojus dėl bet kokių jų inicijuojamų protesto formų. Kita vertus, rektorė ragina nepamiršti, kad Lietuvoje nemažai ir kitų jautrių socialinių grupių, o universitetų streikas yra kraštutinė priemonė.

„Suprantu akademinių bendruomenių nusivylimą, tačiau ultimatumai ir reikalavimai nėra brandus ir konstruktyvus būdas spręsti susikaupusias problemas. Raginčiau šioje situacijoje Lietuvos universitetus, kolegijas susitelkti, aktyviau įsitraukti su savo konkrečiais pasiūlymais toms pačioms valdžios institucijoms, o sprendimų priėmėjus į šiuos pasiūlymus įsiklausyti, nes tik taip galima pasiekti visus tenkinantį rezultatą“, - teigia I. Žalėnienė.