Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje parodos atidarymo metu kalbėjęs Sibire gimęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad jam nuotraukose matyti vaizdai nėra svetimi.

„Yra tarpai, kur lieka erdvės pagalvoti, o dar geriau nuvykti ir užpildyti tuos tarpus. Aš nesu išvežtas į Sibirą – aš parvežtas iš Sibiro. Aš ten gimiau. Vėliau Sibirą aplankėme tris kartus. Šiemet planuojame aplankyti dar kartą. Didžiausia vertybė – asmeniniai prisiminimai. Kokie žmogiški jausmai užplūsta, kai už 4000-5000 km randi žmogų, galintį suprasti ar kalbėti lietuviškai... Vėliau jau to neliks“, - parodos atidarymo metu kalbėjo J. Olekas.

Ilgametis projekto partneris naujienų portalas DELFI kasmet į Sibirą kartu su kitais projekto dalyviais išlydi vieną redakcijos žurnalistą.

Naujienų portalo vyr. redaktorė Monika Garbačiauskaitė – Budrienė teigė, kad „Misija Sibiras“ projektas daug svarbesnis už bet kokius vadovėlius, nes jaunajai kartai sunku papasakoti, koks gyvenimas buvo sovietų okupacijos metais.

„Nuvažiavimas, pačiupinėjimas leidžia suprasti, ką reiškia, kai tave atveža į amžino įšalo žemę“, - sakė M. Garbačiauskaitė – Budrienė, pridūrusi, kad gyva tautos atmintis yra daug svarbesnė už okupacijos žalos atlyginimą.

Jau antrus metus iš eilės Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje surengti projekto fotografijų parodą kviečianti generalinė sekretorė Marija Drėmaitė pažymi, kad Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ organizuojama iniciatyva demonstruoja jaunimo ryžtą išsaugoti lietuvišką tapatybę, tradicijas bei istorinę atmintį.

Anot jos, tai visai Lietuvai reikšmingas projektas dėl jaunimo, kaip svarios pilietinės visuomenės dalies, aktyvumo ir įsitraukimo į visai valstybei reikšmingas sritis.

Parodos organizatoriai žada, kad šiemet ekspedicijos dalyviai lankytojams skirs išskirtinį dėmesį. Visą mėnesį kiekvienam atėjusiam susipažinti su išskirtiniais lietuvių tremties vietų vaizdais jie papasakos kiekvienos fotografijos istoriją, dalinsis savo įspūdžiais ir prisiminimais.

DELFI primena, kad praėjusių metų vasarą daugiau kaip 5 tūkst. kilometrų į Rusijos Federacijos gilumą vykusi 15 jaunų žmonių komanda dvi savaites lankė lietuvių tremtinių amžino poilsio vietas, ištisus dešimtmečius nepaliestas žmogaus rankos.

Paroda lankytojų lauks iki Kovo 11-osios – Nepriklausomybės atkūrimo dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)