Tiesa, praktikos Libane išlaidos guls ant P. Petkevičiaus pečių, nes nei universitetas, nei Lietuvos medicinos studentų asociacija išlaidų neapmokės.

Petras skaičiuoja, kad mėnuo praktikos Amerikos universitetinėje ligoninėje Beirute (American University of Beirut Medical Center) kainuos apie 4200 litų. Iš šios sumos skrydžio išlaidos sudarys 1700 litų, programos mokestis siekia apie 500 litų, pragyvenimui vaikinas planuoja skirti apie 2000 litų. Pasak Petro, kainos Libane turėtų būti panašios kaip ir Lietuvoje.

„Išlaidų niekas nepadengia, reikia pačiam investuoti į save. Bet atvykstantiems studentams suteikiama gyvenamoji vieta studentų bendrabutyje. Kai kur duoda pusryčius, kai kur duoda dar ir pietus bei suplanuoja visą socialinę programą: ką būtų galima pamatyti, nuveikti savaitgaliais, kai nedirbsi“, - pasakojo P. Petkevičius.

Tikslai: nuo medicinos iki draugų aplankymo

Petras Petkevičius
Praktikos vietą vienam vasaros mėnesiui P. Petkevičius gavo laimėjęs konkursą, kurį paskelbė Lietuvos medicinos studentų asociacija, priklausanti Tarptautinei medicinos studentų asociacijų federacijai (International Federation of Medical Students). Pasak Petro, federacija dukart per metus organizuoja generalines asamblėjas, į kurias atvyksta kiekvienos šalies narės atstovai, tarp jų ir nacionaliniai mainų koordinatoriai.

Šie koordinatoriai pasirašo kontraktus su konkrečiomis valstybėmis dėl studentų mainų. Turėdami informaciją, į kurias šalis galima vykti praktikos, koordinatoriai savoje šalyje paskelbia konkursą.

Petras pasakoja, kad į praktiką galėjo važiuoti nuo Japonijos iki Europos valstybių, tačiau jo akį labiausiai patraukė Libanas.

„Į Libaną atkreipiau dėmesį tada, kai buvau pirmojoje savo generalinėje asamblėjoje Indonezijoje ir susipažinau su Libano organizacijos nariais. Jie labai aktyvūs tiek savo šalyje, tiek pasauliniu lygiu. Aš pasiklausinėjau apie mediciną Libane, sužinojau, kad pas juos yra amerikiečių ligoninė, kurios visas pavadinimas American University of Beirut Medical Center. Pagalvojau, kad nušausiu daug zuikių vienu šūviu, nes gausiu praktiką geroje, aukšto lygio ligoninėje, pamatysiu šalį, į kurią tikrai gyvenime nenuvažiuočiau, ir aplankysiu savo pažįstamus“, - pasakojo P. Petkevičius.

Labiausiai traukia naujausia įranga

Vaikinas sako, kad labiausiai nori susipažinti su naujausiais anesteziologų-reanimatologų gydymo metodais. P. Petkevičius šiuo metu studijuoja ketvirtame kurse, tačiau ateityje planuoja rinktis anesteziologo-reanimatologo specializaciją.

Pašnekovas teigia, kad Libanas jį patraukė dar ir dėl savo internacionalumo. Petras sako, jog iš libaniečių draugų, su kuriais susipažino medicinos studentų asociacijų federacijoje, girdėjo, esą Libane vaikai nuo pat mažumės mokosi arabų, anglų ir prancūzų kalbų.

Petras Petkevičius
„Sužinojau, kad tai labai internacionali valstybė, kad nuo mažumės jie kalba trimis kalbomis: prancūzų, arabų ir anglų. Taip pat pagalvojau, kad ir mokslo lygis šioje šalyje aukštas. Dar pridėjo tai, kad universitetinė ligoninė, į kurią vykstu, yra amerikiečių, todėl ten greičiausiai bus taikomi aukščiausi gydymo standartai, naudojamos pažangiausios technologijos, o anesteziologijos-reanimatologijos srityje tai „daug groja“. Noriu pamatyti, kaip ta šalis tvarkosi su medicina“, - pasakojo Petras.

Nors praktika truks tik vieną mėnesį, tačiau P. Petkevičius pasakoja, jog paprastai tokių praktikų metu lieka laiko ir susipažinti su šalimi. Socialinę programą atvykstantiems studentams, jo teigimu, suorganizuoja mainų koordinatoriai ir jų komanda.

Klausiamas, ar praktikos metu jam leis prisiliesti prie ligonių, Petras svarstė, jog iš pradžių jam veikiausiai neleis nieko daryti pačiam, tačiau pamatyti vaikinas tikisi daug.

„Pati mano specialybė – anesteziologija-reanimatologija – yra drastiška. Lengvų atvejų nelabai ir būna. Bet aš nežinau, kiek man ten pačiam duos savo rankomis ką nors daryti. Iš pradžių, aišku, neduos lįsti prie sunkiausių ligonių. Bet pamatyti, aš manau, tikrai daug pamatysiu“, - sakė P. Petkevičius.