"Toks mąstymas yra (bylinėtis - BNS). Pirma turi išnaudoti visą lenkų teisinę sistemą ir jeigu lenkai bus geri ir jeigu lenkų teismas pagalvos, kad galbūt jų teisė prieštarauja ES teisei, jie kreiptis į Europos Teisingumo Teismą. (...) Tikrai nelabai tikiu, kad taip bus, tai tikriausiai vis tiek reikės išnaudoti visą teisinę pagalbą Lenkijos ir tada kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą", - penktadienį BNS vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo V.Krasnickas.

Turizmo agentūros "Kelionių laikas" gido V.Krasnicko teigimu, bylinėjimasis su Lenkų teisėsauga gali užtrukti pora metų.

"Tokie dalykai neturėtų darytis civilizuotame krašte bet kokiame, ar būtume Rusijoje, ar Baltarusijoje, ar bet kokioje kitoje šalyje, nekalbant jau, kad esame ES narės, bent jau taip save deklaruojame, tuo labiau kad esame kaimynės. Nereikėtų barbariškai elgtis tarpusavyje vien dėl to, kad mūsų politikai nesutaria. (...) Į mus kaip lietuvius žiūri vos ne kaip į antraeilius žmones, nors mes pagal ES teisę turime absoliučiai tokias pačias teises", - teigė jis.

Pasak jo, šis sulaikymas prieštarauja tarptautiniams susitarimams, pavyzdžiui, Vaiko teisių deklaracijai, nurodančiai, kad visuomet svarbiausia yra vaiko interesai, ir kuria šalys, tarp jų Lietuva ir Lenkija, įsipareigojo globoti kiekvieną vaiką ir siekti jo gerovės.

"Mes nejautėme jokios gerovės iš Lenkijos pusės ir visų priemonių konvencijai vykdyti. Devintas straipsnis užtikrina, kad joks vaikas niekada nebūtų atskirtas nuo tėvų, ką Lenkija labai paprastai ir padarė, o tėvai turėjo ieškoti vėjo laukuose", - kalbėjo V.Krasnickas.

"Autobuso pirmą nakties niekur neišsinuomosi, 4-5 tūkstančių zlotų nepaimsi iš oro, kad į kažkokį viešbutį nuvestum. Buvo ir orumo įžeidimas, pažeidė visus ES pagrindinius principus, teisingumo ir protingumo principus, proporcingumo", - teigė jis.

Lietuvos ambasada Varšuvoje ketvirtadienį Lenkijos užsienio reikalų ministerijai išsiuntė notą, raginančią nuodugniai ir objektyviai ištirti Lenkijos pareigūnų veiksmus gegužės 18-osios naktį sulaikant vaikus iš Lietuvos vežusį autobusą.

Dėl nesumokėto kelių mokesčio Lenkijos pareigūnų sulaikytame autobuse 23 Utenos Aukštakalnio progimnazijos 5-8 klasių moksleiviai buvo priversti praleisti naktį netinkamomis sąlygomis netoli Varšuvos esančioje aikštelėje, kur nebuvo jokios pastogės ar tualeto.

Pasak mokytojų ir vaikų, išsikrovė jų telefonai, tad buvo sudėtinga informuoti Lietuvoje jų laukiančius tėvus. Mamos spaudos konferencijoje pasakojo nežinioje laukusios visą naktį, o vaikai grįžo tik kitos dienos vakare.

Vienos mergaitės mama Olga Žilienė teigė rytą neprisiskambinusi į Lenkijos ambasadą Vilniuje, o iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos tuo metu nesulaukusi pagalbos.

"Paskambinau į Lietuvos užsienio ministeriją, pasakiau, kad Lenkijoje sulaikyti mūsų vaikai. Darbuotojas atsakė, kad "vaikai nėra sulaikyti, sulaikyta transporto priemonė". (...) Sako "Lenkija didelė, kur mums eiti ieškoti?" – reiškia, darbuotojai neturi jokių priemonių, ryšio priemonių, kad kažkur susisiektų, kur tie vaikai uždaryti. Po to vėl pradėjau skambinti (...), sakau, kad vaikai negrįžta, jau 11 valanda dienos, jokio ryšio nėra, sakau, gal jie nevalgę, kur jie uždaryti. Sako "Jūsų vaikai pašerti" - gal tas žmogus, ministerijos darbuotojas, susimėtė", - kalbėjo mama.

Anot mokytojos ir vaikų, pati ekskursija į Krokuvą, Aušvicą jiems patiko, tačiau paskutinis etapas, kai naktį reikėjo praleisti automobilių saugojimo aikštelėje, paliko nekokį įspūdį.

"Aš sergu neurodermitu ir astma, ir man išbėrė visas kojas, ištino jos, autobuse buvo tikrai nesmagu vaikščioti basomis kojomis, nes daugiau niekaip negalėjau vaikščioti. Skaudėjo visas kojas, dar galėjo prasidėti astma. Uždarė ten, stovėjome ilgiausiai, nei tualeto jokio, nei nusiprausti - nieko. Maisto beveik niekas nebeturėjome. Tikrai buvo baisu, ir dar kai šitas kojas išbėrė, dabar man jos vos gyja", - kalbėjo viena iš keliavusių mergaičių.

Lenkijos pareigūnai teigia, kad buvo pažeista elektroninio kelių mokesčio tvarka, nes autobusas pro septynis šios sistemos vartus apie 60 kilometrų pravažiavo su tuščia sąskaita autobuse esančiame įrenginyje.

Skola sudarė maždaug 30 zlotų. Autobusas sulaikytas, kol bus sumokėta 21 tūkst. zlotų bauda.

Vairuotojai buvo įsitikinę, kad šioje sąskaitoje dar turėjo būti pinigų, bandė paklausti pareigūno, ar pati sistema nesuklydo, bet pasiaiškinti nebuvo leista.

Lenkijos pareigūnas nurodė vykti į Sedlicių miestelį, iki kurio buvo apie 100 kilometrų, nes tik ten yra banko kortelių skaitytuvas, ir automobilių saugojimo aikštelėje laukti, kol bus sumokėta bauda.

Ten keliautojai atsidūrė apie 1 valandą nakties. Vaikams ir juos lydintiems asmenims buvo nurodyta išlipti iš autobuso.

Pasak V.Krasnicko, iki aikštelės keliautojus lydėjo vyras, atrodęs neblaivus ir neturėjęs vairuotojo pažymėjimo.

"Mus nuvežė į tokią aikštelę, kurioje saugomos mašinos įvairios ir sunkvežimiai, o kitoje tvoros pusėje, už nedidelės tvoros, palaidas šuo bėgioja. Jokio tualeto, nieko nėra, ir mus aklinai uždaro. Prieš tai pasakė, kad tas kainuos 75 zlotus, o atvykstant žmogelis, kuris tikriausiai šiek tiek ir alkoholio išgėręs, pasako, kad "aš jus atlydėjau - dar 350 zlotų iš jūsų", - kalbėjo jis.

Ekskursijos vadovas buvo iškvietęs policijos pareigūnus ir prašė padėti antisanitarinėmis sąlygomis laikomiems vaikams, bet šie skėstelėjo rankomis ir išvyko.

"Mes iškvietėme policiją - policija pasakė, kad jie niekuo negali padėti, paėmė mūsų skundą, mes dokumentus turėjome, tas žmogelis neturėjo net teisių, nors mus lydėjo su mašina", - teigė gidas.

Šalčininkų autobusų parko vadovai, telefonu gavę žinią apie skirtą 21 tūkstančio zlotų baudą, per pusvalandį į vairuotojų sąskaitą pervedė pinigus, bet ši banko operacija užtruko iki 3 valandos.

Pasak V.Krasnicko, tik 10 valandą ryto atsirado pareigūnai, kurie galėjo paimti pinigus.