Apklausa mįslingai pradingo

„Žadama iš kiekvieno mokykloje besimokančio mokinio kas mėnesį rinkti po 1 litą už tualetinį popierių. Mokestis turėtų būti renkamas šią savaitę, trims mėnesiams į priekį. Ar normalu?“ – piktinosi į redakciją kreipęsis kaunietis Jonas.

Laikinoji mokyklos direktorė Elvyra Bačėnienė portalą kaunodiena.lt tikino, jog rinkliavos idėja kilo mokinių tėvams, tačiau dar neaišku, ar ji bus įgyvendinta.

„Mokykla jokio mokesčio nėra nustačiusi. Mokinių tėvų taryba dar rudenį pradėjo kalbėti apie tai, kad būtų gerai, jog atsirastų papildomų higienos priemonių mokyklos tualetuose. Viskas priklausys nuo apklausos rezultatų“, – kalbėjo E. Bačėnienė.

Trečiadienio rytą mokyklos interneto svetainėje dar buvo galima pamatyti apklausą, kurioje teirautasi: „Ar sutinkate finansiškai prisidėti prie mokyklos higienos sąlygų gerinimo?“ Buvo pateikti trys atsakymų variantai: taip, ne ir neturiu nuomonės.

Per dvi dienas apklausoje balsavo per 30 dalyvių, kurių dauguma šiam siūlymui neprieštaravo. Tačiau portalo diena.lt žurnalistei pradėjus domėtis nauja rinkliava, apklausos mokyklos interneto svetainėje staiga nebeliko.

Per mėnesį popieriui – 600 litų?

Pasak mokyklos direktorės, šiuo metu tualetuose yra tik minimalios higienos priemonės: tualetinis popierius, muilas. O mokiniai, jos teigimu, norėtų, kad ten dar kvepėtų, grotų muzika.

E. Bačėnienė tvirtino, jog rinkliava būtų „kaip labdara“, „absoliučiai laisvanoriška“. Tačiau direktoriaus pavaduotoja ugdymui Birutė Krapauskienė kalbėjo kitaip. Ji mokinio mama prisistačiusiai portalo kaunodiena.lt žurnalistei sakė, kad po 1 litą bus renkama, tik dar neaišku, kam pinigus nešti.

„Dabar kaip tik vyksta posėdis. Jau nuspręsta, kad reikia pinigus nešti, tik lieka susitarti, kaip ir kam paduoti. Dar su auklėtojomis šiandien bus apsitarta. Vėliau viskas bus detaliau paskelbta internete“, – aiškino pavaduotoja.

Šv. Pranciškaus mokykloje mokosi apie 600 vaikų. Bent teoriškai, iš kiekvieno mokinio rinkdama po litą, tualetiniam popieriui mokykla kiekvieną mėnesį surinktų 600 litų.

„Kiek reikėdavo, tiek duodavau“

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas pakraupo išgirdęs apie planuojamą mokestį už tualetinį popierių.

„Paskambinsiu į mokyklą ir pasakysiu, kad nejuokautų. Įspėsiu, kad tokios rinkliavos gali būti tik laisvanoriškos. Ten nėra nuolatinio direktoriaus, dėl šios situacijos mokykla nepasitarė su mumis“, – teigė A. Bagdonas.

Jo teigimu, pagal Švietimo įstatymą, valstybinėse įstaigose gali būti apmokestinamas tik ikimokyklinis ugdymas. Visas kitas ugdymas yra nemokamas. Vis dėlto A. Bagdonas neslėpė, jog daugumoje mokyklų vyksta vadinamosios laisvanoriškos rinkliavos, ir jos kur kas didesnės nei 1 litas.

„Mano dukra baigė „Versmės“ mokyklą. Ir aš kiek reikėdavo, tiek duodavau pinigų, bet būdavo renkama laisvanoriškai, turi būti sveikas protas“, – pabrėžė valdininkas.