Kaip trečiadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, idėja ne tik kad nepamiršta, bet atsirado ir naujų siūlymų, kaip būtų galima perrašyti Konstituciją ir užtikrinti ilgesnį paauglių mokymąsi. Siūloma įtvirtinti privalomo mokymosi iki 18 metų nuostatą. Šio siūlymo šalininkai laukia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvados dėl teikiamos Konstitucijos pataisos, kuri įpareigotų jaunuolius mokytis iki pilnametystės.

Šiuo metu mokslas Lietuvoje privalomas iki 16 metų.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas socialdemokratas Juras Požela teigia, kad dėl kilusių karštų diskusijų jis teikia „tarpinį“ siūlymą – įtvirtinti Konstitucijoje privalomą pagrindinį išsilavinimą.

Pernai grupės Seimo narių pateiktas siūlymas koreguoti pagrindinį šalies įstatymą ir nustatyti ilgesnę privalomo mokymo trukmę sukėlė nemažai diskusijų. Šiai iniciatyvai nepritarė ir Vyriausybė.

DELFI primena, kad privalomojo mokymosi ilginimas - ne vienintelis siūlymas, kuriuo siekiama koreguoti moksleivių mokymosi trukmę. Siūloma trumpinti ir kasmetines moksleivių atostogas - Švietimo ir mokslo ministerija siūlo pailginti mokslo metus dviem savaitėmis.

Pagal parengtą planą jau kitąmet mokslo metai baigtųsi birželio 10 dieną, o 2016–2017 mokslo metais – birželio 16-ąją.

Dabar 6–11 klasių mokiniai mokosi iki birželio 5 dienos.

Keisti mokslo metų trukmę siūloma įvertinus kitų šalių patirtį, mokinių pasiekimų ir mokymosi trukmės santykį bei pedagogų pastabas, kad dabar per mokslo metus ne visi spėja paskui numatytą programą, tenka nuolat skubėti.

Pagal tai, kiek mokiniai užtrunka prie namų darbų, Lietuva – pirmajame dešimtuke kartu su Rusija, Kazachstanu, Italija, Airija, Rumunija ir kitomis šalimis. Svarstoma, kad tolygiau paskirsčius mokymosi krūvį moksleiviams nereikėtų tiek daug laiko skirti namų darbams.

Daugumoje Europos šalių mokslo metai prasideda anksčiau nei pas mus – rugpjūčio 15–20 dienomis. Palyginti su kitomis ES valstybėmis, Lietuvoje mokomasi bene trumpiausiai.

Paviešinus žinią apie planus ilginti mokslo metų trukmę, DELFI skaitytojų klausė, ar pritaria tokiam siūlymui. Dauguma balsavusiųjų – net 82,3 proc. teigė, jog ne. Už tai, kad mokslo metai būtų ilgesni, o atostogos – trumpesnės, pasisakė 15,2 proc. skaitytojų, 2,5 proc. neturėjo nuomonės. Iš viso balsavime dalyvavo per 6 tūkst. skaitytojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)