Teismo prašoma ištirti, ar naują stojimo tvarką nuo 2014 m. numatantys teisės aktai atitinka įstatymus. E. Žiobienė taip pat teismo paprašė sustabdyti naujos stojimo tvarkos galiojimą tol, kol neįsiteisės teismo sprendimas.

Edita Žiobienė
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė prieš kurį laiką siūlė G. Steponavičiui pakeisti priimtą teisės aktą naują stojimo tvarką įvedant ne anksčiau kaip 2015 metais. Tačiau ministras spalio 3 d. raštu pateikė atsakymą, jog nėra pagrindo naujovių nukelti vėlesniems metams.

DELFI jau skelbė, kad G. Steponavičiaus įsakymu patvirtinta nauja tvarka 2014 m. geriausių abiturientų konkursinei eilei sudaryti nepatenkinti ir moksleiviai, ir mokytojai. Mokiniai Vilniuje ir Kaune rengė protesto akcijas. 

Prezidentės vyriausioji patarėja Virginija Būdienė naujoves pavadino „tyliu bendrojo ugdymo perversmu“.

Kilus nepasitenkinimui, G. Steponavičius iš pradžių siūlė naujo stojimo tvarką metais pavėlinti ir ją taikyti nuo 2015 m. Tačiau po kelių dienų G. Steponavičius persigalvojo ir šios idėjos atsisakė.

Nauja tvarka nustato privalomą užsienio kalbos slenkstį. Į universitetą bus galima stoti turint ne žemesnį nei B2 užsienio kalbos lygį, į kolegiją – B1. Šį lygį bus galima nustatyti laikant valstybinį egzaminą arba tarptautinius užsienio kalbų žinių patikrinimo testus.

Konkursinis balas bus skaičiuojamas iš 4 mokaomųjų dalykų. Nors vietoj 2 iš 4 dalykų galės būti įskaitomi atitinkamai perskaičiuoti metiniai pažymiai, norint įstoti į valstybės finansuojamą vietą praktiškai reikės laikyti 4 valstybinius egzaminus, o daliai ir penkis. Penktuoju egzaminu jiems taps užsienio kalba.

Ministerijos tvirtinimu, taip skatinama stojančiuosius rinktis ne vien socialinius mokslus, pastaraisiais metais sutraukiančius neproporcingai didelę dalį studentų.

Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o universitetą – tris.