Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje praneša, kad Lietuvos studentai daugiausiai vyko į Ispaniją (282), Portugaliją (255), Turkiją (252) ir Vokietiją (234). 2012-2013 m. m.

Daugiausiai studentų į Lietuvą atvyko iš Turkijos (612), Ispanijos (284) ir Prancūzijos (228). Į daugiausiai studentų siunčiančių aukštųjų mokyklų šimtuką pateko viena Lietuvos aukštoji mokykla – Vilniaus universitetas, atsidūręs 61 vietoje ir 2012-2013 m. išsiuntęs 621 studentą.

„Jau 27 metus „Erasmus“ studentams suteikia galimybę praleisti laiko užsienyje ir taip praplėsti akiratį ir patobulinti įgūdžius. Naujausi duomenys rodo, kad „Erasmus“ populiarus kaip niekada. Programa ne tik stiprina priklausymo Europos šeimai jausmą – įgijus „Erasmus“ propaguojamų įgūdžių padidėja studentų įsidarbinimo galimybės ir karjeros perspektyvos. Naujoji programa „Erasmus+“ artimiausius septynerius metus padės studijuoti, stažuotis, dirbti ar savanoriauti užsienyje dar didesniam jaunuolių skaičiui,“ – sakė už švietimą, kultūrą, daugiakalbystę ir jaunimą atsakinga Europos Komisijos narė Androula Vassiliou.

Vidutinė stipendija - 272 eurai

Statistiniai duomenys rodo, kad vidutinė „Erasmus“ stipendija, skiriama daliai gyvenimo užsienyje ir kelionės išlaidų padengti, buvo 272 EUR per mėnesį, arba 9 proc. didesnė nei prieš metus (250 EUR). Kai kuriose šalyse šią stipendiją papildo nacionaliniai, regioniniai ar įstaigų fondai.

„Erasmus“ nėra vien studentų mainų programa: 2012–2013 m. „Erasmus“ mokymosi ar stažuočių užsienyje finansavimą gavo daugiau nei 52 600 mokslo ir administracijos darbuotojų. Jų įgyta patirtis naudinga ne tik pačiam asmeniui – jam grįžus ir mokymo įstaigoje pagerėja mokymo(si) kokybė. Maždaug 500 verslo darbuotojų (tai daugiau nei 20 proc. padidėjimas, palyginti su ankstesniais metais) taip pat gavo „Erasmus“ paramą mokymui užsienio aukštojo mokslo įstaigose. Tai parodo didėjantį susidomėjimą švietimo ir mokymo derinimu prie darbo rinkos poreikių.

Pagal naująją programą „Erasmus+“ per artimiausius septynerius metus (2014–2020 m.) stipendijų bus suteikta 4 milijonams asmenų, tarp jų 2 milijonams aukštųjų mokyklų studentų ir 300 000 darbuotojų. Pagal ją taip pat bus finansuojama 135 000 studentų ir darbuotojų mainų tarp Europos ir viso pasaulio šalių partnerių. Išplėstinėje programoje, apimančioje „Erasmus“ ir panašias kitų grupių mobilumo programas (įskaitant gamybinę praktiką atliekančius asmenis ir savanorius), daugiau dėmesio skiriama kalbinei paramai, lankstesnėms stipendijų taisyklėms ir specifinei papildomai paramai žmonėms, turintiems specialiųjų poreikių, iš palankių sąlygų neturinčių šeimų ir atokių regionų.

Pagrindiniai faktai

Komisija Europos aukštojo mokslo sistemų modernizavimo strategijoje (IP/11/1043) pabrėžė būtinybę teikti daugiau galimybių studentams, kad studijuodami ar atlikdami praktiką užsienyje jie galėtų įgyti daugiau gebėjimų. ES tikslas – kad iki dešimtmečio pabaigos mobilumo programose dalyvautų bent 20 proc. studentų. Šiuo metu pagal programą „Erasmus“, taip pat naudodamiesi kitų šaltinių ar privačiomis lėšomis, užsienyje studijuoja ar stažuojasi maždaug 10 proc. ES studentų. Maždaug 5 proc. gauna „Erasmus“ stipendiją.

Anksčiau „Erasmus“ buvo Mokymosi visą gyvenimą programos (2007–2013 m.) dalis. Programoje dalyvavo 33 šalys: ES valstybės narės, Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija, Šveicarija ir Turkija.

2014 m. sausio mėn. pradėta naujoji švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto programa „Erasmus+“. Jos bendras biudžetas 2014–2020 m. – beveik 15 mlrd. EUR, tai yra 40 proc. daugiau nei ankstesniu laikotarpiu.