Jis lankėsi Seinų lietuvių "Žiburio" mokykloje, Punsko lietuviškose mokyklose, susitiko su uždaromų Vidugirių, Pristavonių ir Navinykų mokyklų bendruomenėmis, dalyvavo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo minėjime. D.Pavalkis su Lenkijos lietuviais aptarė trijų lietuviškų mokyklų uždarymo klausimą. Anot jo, tai, kad trys mokyklos gali būti uždarytos, - reali problema, tačiau esą išsprendžiama.

"Reali problema, kad gali būti uždarytos, nes mažėja mokinių skaičius, kita priežastis - ne visai pakankamas Lenkijos dėmesys tautinių mažumų mokykloms. Problema yra, bet ji išsprendžiama. Jei Lenkijos pusė parodys geranoriškumą - išspręsime", - BNS telefonu iš Lenkijos po susitikimų su vietos lietuvių bendruomene pirmadienio vakarą sakė ministras.

D.Pavalkis antradienį arba trečiadienį žada šį klausimą aptarti su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir nutarti, kokie bus tolimesni žingsniai sprendžiant šią problemą.

"Variantas iš tikro, ir galbūt realistiškiausias, - sukontaktuoti, galbūt gyvai, su Lenkijos švietimo ministre", - sakė D.Pavalkis.

Ministras BNS patvirtino rekomenduosiantis premjerui, kad lietuviškoms mokykloms lėšų skirtų Lietuvos vyriausybė. Tačiau, pasak jo, švietimo Lenkijoje finansavimas - Lenkijos vidaus reikalas.

"Galbūt šių lėšų skyrimas sustabdys tų mokyklų uždarymą, bet Lietuva negali finansuoti tų dalykų, kurie priklauso Lenkijos valdžiai. Tai Lenkijos vidaus reikalas", - kalbėjo jis.

Lenkijos lietuviai kreipėsi į Lietuvos vadovus, prašydami tarpininkauti dialoge su Lenkijos vadžia, kad dėl lėšų trūkumo nebūtų uždaromos Navinykų, Pristavonių ir Vidugirių pagrindinės mokyklos. Jose mokosi 38 vaikai.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra patvirtinęs, kad Lietuvos vyriausybė numačiusi lietuviškoms mokykloms Lenkijoje skirti iki 400 tūkst. litų, bet ši suma esą neišspręstų ilgalaikės problemos. Premjero teigimu, išeitis galėtų būti Lenkijos valdžios sprendimas padidinti finansavimą.

Lenkijos Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas teigia, kad trims mokykloms išsaugoti reikia apie 700 tūkst. litų.

Lietuviškoms mokykloms Punske Lietuva jau yra skyrusi vienkartinę finansinę paramą - buvusi Vyriausybė 2011 metais buvo skyrusi 350 tūkst. litų šioms mokykloms išlaikyti.

Uždarius tris nedideles mokyklas, Lenkijoje lietuviškai būtų galima mokytis tik Punsko Dariaus ir Girėno mokykloje bei Punsko Kovo 11-osios licėjuje ir Seinuose esančioje "Žiburio" mokykloje, kuri gyvuoja tik Lietuvos finansinės pagalbos dėka.

Per paskutinį dešimtmetį Lenkijoje jau uždaryta pusė lietuviškų mokyklų.

Lenkijos lietuvių teigimu, Lenkijos švietimo ministerija prieš pusantrų metų pripažino problemą dėl lietuviškų mokyklų ir žadėjo padidinti finansavimą 80 proc., bet vėliau apsigalvojo ir lėšas padidino 20 procentų.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia - Seinų ir Punsko krašte netoli valstybinės sienos su Lietuva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)