Šiaulių rajono mokytojai laiške teigia, kad po to, kai viena mokytoja prabilo ir viešai papasakojo apie vidines gimnazijos problemas, prasidėjo tikras košmaras, į kurį esą įtraukiami ir vaikai.

„Situacija mūsų mokykloje tapo iš viso košmariška, – teigiama mokytojų atsiųstame laiške. – Mikroklimatas tiesiog nebepakenčiamas.“

Laiške teigiama, kad mokyklos vadovybė formuoja blogą nuomonę apie garsiai prabilusią mokytoją. „Teroras išaugo dešimtimis kartų: direktorė jau nebesisveikina su sukilusiais mokytojais, proteguojamos mokytojos turinčios auklėjamąsias klases nuteikinėja savo mokinius prieš mano asmenį (mokytojos vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI), vadina šmeižike, gimnazijos griovėja (tai taip neišpasakytai baisu, kad vaikai pasitelkiami tarsi įrankiai), net ragina atgaline data rašyti skundus dėl neva prastai vedamų mano pamokų (išorės vertinimo ataskaitoje aš buvau išskirta pagal daugiausiai teigiamų pamokos bruožų, o dabar staiga tampu pačia blogiausia pasinaudojant mokiniais). Maža to, tiems patiems mokiniams bei kolegoms atvirai sakoma, jog aš ilgai nebedirbsiu šioje gimnazijoje ir jau ieškoma mane galėsianti pakeisti mokytoja. O mane esą direktorė paduos į teismą už šmeižtą.“

Beldėsi į savivaldybę

Laiške teigiama, kad Kužių mokyklos bendruomenė situaciją aprašė laiške, kurį įteikė Šiaulių rajono savivaldybės merui Antanui Bezarui.

„Šis neva apie susiklosčiusią padėtį nieko nežinojo, lygtai žadėjo siųsti savo komisiją viskam ištirti, bet mūsų direktorė ir toliau sau sėkmingai „dirba“, visapusiškai „parenginėja“ atakoms savo proteguojamus mokytojus, o argi ji neturėjo būti bent laikinai nušalinta? Beje, rašto su aprašyta situacija ir kolegų parašais A. Bezaras nepriėmė, neva tam nėra reikalo. Susisiekė kolegės ir su Šiaulių raj. švietimo skyriaus vedėja Judita Šertvytiene, ir ten bandė pagalbos ieškoti, bet ir vėl – visiška tyla, ten jiems, matyt, jokių problemų nematyti, – teigia Kužių gimnazijos mokytojai, kurie priduria, kad situacija pačioje gimnazijoje – nebevaldoma. – Darbas gimnazijoje „virte verda“, viskas kas liečia dokumentus yra pertvarkoma, peršviečiama, su tais popieriais lakstoma po visą mokyklą.

Tai su kolegomis jau net bijome besvarstyti kaip tie popieriai ten „tvarkomi ir pertvarkomi ir perrašomi“. Ir viskas perdarinėjama nuo lapkričio 5 dienos. Būtent nuo šios datos nauji įsakymai, raštai ir panašiai.“

Mokytojai įbauginti

Pirmadienį su DELFI susisiekę Kužių gimnazijos mokytojai teigė, kad popiet šaukiamas susirinkimas su Šiaulių rajono savivaldybės atstovais.

„Juokingiausia, o kartu ir baisiausia, kad viskas ruošiama mūsų vadovės naudai, proteguojamieji kolegos „apmokomi“ įvairiapusiškai – su jais dirbama nuolatos, jie tiesiog būriais kartu su direktore laksto po visus kabinetus. Tuo tarpu kiti mokytojai yra tiek įbauginti, kad net svarsto galimybę išvis į tą posėdį neiti, mat bijo viešo susidorojimo“, – teigiama laiške.

Pedagogės teigimu, kolektyvas gimnazijoje yra visiškai suskaldytas: „Iš baimės drebu jau ne aš viena, bet ir kiti kolegos, bandę priešintis direktorei. Taigi, kolektyvas yra visiškai suskaldytas, o mikroklimatas tikrai nepavydėtinas, ką jau kalbėti ir apie sąlygas, kuriomis tenka dirbti ir mokytojams, ir mokiniams“.

Direktorė į DELFI klausimus neatsakė

DELFI susisiekus su Kužių gimnazijos direktore Roma Meinoriūte, ši, išgirdusi, kad skambina DELFI žurnalistė, pasakė, kad šiuo metu negali kalbėti ir skubiai baigė pokalbį.

Dar kartą paskambinus tuo pačiu numeriu, atsiliepė ne direktorė, o sekretore prisistačiusi moteris. Ji teigė, kad direktorė šiuo metu užsiėmusi ir patarė paskambinti šiek tiek vėliau.

Paskambinus vėliau sekretorė vėl pakartojo, kad direktorė yra labai užsiėmusi ir kalbėti negali.

Savivaldybė: situaciją sprendžia darbo grupė

Šiaulių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Mačiulis DELFI teigė, kad su Kužių gimnazijos situacija yra susipažinęs, ją bando spręsti specialiai sudaryta komisija.

„Sudaryta darbo grupė, ji nustatys, kur ir kas dėl to naujojo etatinio apmokėjimo suskaičiuota ar paskirstyta ne taip. Po išvadų priimsime atitinkamus sprendimus, – teigė A. Mačiulis. – Yra emocinė pusė, bet visi bandome gyventi teisinėje valstybėje. Aš pats esu dirbęs vadovu. Ta sistema buvo paprasta ir aiški, o dabar ji tokia sudėtingesnė, todėl tų neatitikimų ar žlugusių vilčių yra turbūt visur.“

Kužių gimnazijos mokytojai teigia, kad situacija bloga ne tik dėl esą netinkamai apskaičiuojamų atlyginimų. Pedagogai skundžiasi ir prasta psichologine atmosfera, tačiau savivaldybės atstovas teigia, kad anksčiau jokių nusiskundimų nebuvo.

„Darbas sudėtingas, su vaikais. Įstatymai keičiasi ir spręstinų dalykų atsiranda kiekvienoje įstaigoje“, – teigė mero pavaduotojas.

„Tų emocinių bangų per visą Lietuvą – daug. Prasidėjo streikas, profesinės sąjungos irgi – vienos neturi pretenzijų, kita profesinė sąjunga turi, – svarstė A. Mačiulis. – Nenorėčiau nei ką nors vertinti, nei nuvertinti ar spręsti galutinį tašką. Yra sudaryta darbo grupė, kuri pažiūrės objektyviai.“

Anot mero patarėjo, darbo grupė į šią situaciją žvelgia objektyviai. „Nėra prasmės kažką ginti, – teigė A. Mačiulis. – Nėra prasmės, kam mums susikelti nereikalingų rūpesčių?“

Skundėsi nesąžiningai skirstomais atlyginimais ir psichologiniu smurtu

„Man net ne už visas kontaktines valandas sumokama. Su viena klase dirbu už dyką, jau neskaičiuojant visų darbų grupėse. Čia jau net negalvoju, nes sakė, kad nėra iš ko, sakė, kad biudžete nėra pinigų ir nieko negali padaryti, – tvirtino mokytoja. – O mes netyčia pamatėme ir išsiaiškinome, kad proteguojami mokytojai uždirba tokias sumas, kur nereikia nei kontaktinių valandų turėt nei ką. Su trimis kontaktinėmis valandomis gali vos ne 900 „į rankas“ gauti, nes prirašoma visokių darbų.“

Pedagogė tvirtino, kad mokykloje nėra darbo tarybos, o mintis priklausyti profesinei sąjungai esą vaiko vadovybė. „Tiek esame įbauginti, be balso teisės. Sunku apsakyti, – teigė mokytoja. – O kai mokytojai sukilo, prasidėjo nežmoniškas psichologinis teroras dar didesniais pliūpsniais.“

Su DELFI bendravusi mokytoja teigė, kad tiesiog bijo. „Aš dabar grįžusi iš darbo visa drebu, nes tiesiog bijau kiekvieną dieną eiti į darbą“, – teigė pedagogė ir pridūrė, kad dažnai pagalvodavo apie darbovietės pakeitimą, tačiau gyvena rajone, o nuo bėgimo atkalbinėja aplinkiniai, kurie esą teigia, kad „niekur nepabėgsi“.

Direktorė teigė, kad po reformos atlyginimas sumažėjo tik vienai mokytojai

Šiaulių rajono Kužių gimnazijos direktorė Roma Meinoriūtė DELFI kiek anksčiau teigė, kad po etatinio atlyginimų skaičiavimo modelio įvedimo atlyginimas sumažėjo vos vienai pedagogei, o net 1400 eurų „į rankas“ šioje gimnazijoje esą negauna nė vienas mokytojas.

„Vienas mūsų žmogus po etatinio apmokėjimo tikrai gauna mažesnį atlyginimą, – teigė direktorė. – Sumažėjo apie 20 eurų. O sumažėjo todėl, kad pernai turėjo etatą – 36 valandas, turi ir šiemet. Pernai, pagal apmokėjimo tvarką, galėjo už tam tikrą darbą mokyklos vadovas skirti savo įsakymo priedą. O šįmet etatas yra, o priedo – ne. Sumažėjo vieninteliam žmogui.“

Anot direktorės, gimnazijoje yra mokytojų, kurie uždirba daugiau nei 1000 eurų. „Tai ekspertai, turintys didelį stažą, vadovaujantys klasei, metodinei tarybai, renginiams, rašantys projektus – jų darbų spektras yra labai platus“, – teigė R. Meinoriūtė.

Landsbergis ragino Petrauskienę skubiai spręsti grėsmingą situaciją

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) seniūnas Gabrielius Landsbergis, reaguodamas į DELFI pasirodžiusią publikaciją apie Šiaulių r. Kužių mokykloje po etatinio apmokėjimo sistemos įvedimo susidariusią sudėtingą ir įtemptą situaciją, kreipėsi į švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę prašydamas nedelsiant atlikti tyrimą bei atsakyti, ar ministerijos pasyvumas nesusijęs su tuo, kad atestacijų neišlaikiusi mokyklos direktorė yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) priklausančio mero Antano Bezaro draugė, o ministrė yra deleguota šios frakcijos

„Netoleruotina situacija, kai gimnazijos pedagogai patiria nuolatinį psichologinį smurtą, o mokykloje įsivyravo neteisingumo jausmas bei galimas direktorės piktnaudžiavimas. Kyla klausimas, ar tai nėra susiję su tuo, kad minėta mokyklos direktorė yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos mero A. Bezaro asmeninė draugė? Taip pat ar Švietimo ir mokslo ministerijos pasyvumas šiuo klausimu taip pat nėra susijęs su bandymu apsaugoti Jus į pareigas delegavusios valdančiosios LVŽS partijos merą ir jo bičiulę?“ – teigė G. Landsbergis.

„Norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį, jog vykstant mokytojų darbo apmokėjimo reformai daugiau laisvės reguliuoti mokytojų atlyginimus buvo skirta mokyklų vadovams. Kartu su laisve mokyklų vadovams buvo suteiktas pasitikėjimo kreditas, jog lėšos bus paskirstytos pagal atliktų darbų apimtį ir visa mokyklos bendruomenė jaus, jog už jų sunkų darbą yra teisingai atlyginama. Teisingumo ir pasitikėjimo vieni kitais jausmas smarkiai prisideda prie gero bendruomeninio mikroklimato ir sklandaus mokymosi proceso. Neabejoju, jog geri mokinių rezultatai yra visų mūsų prioritetas“, – pabrėžė Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas.