„Studijos.lt forume vakar naktį buvo užduotas toks klausimas, kuris šiandien buvo valstybiniame teste. Tai akivaizdus egzaminų pirkimo pavyzdys“, - konstatavo moksleivė.

Dvyliktokė teigė nesuprantanti, kodėl mūsų demokratinėje valstybėje, kai visiems taip svarbu lygios teisės ir galimybės vyksta „tokie idiotiški, korumpuoti nesusipratimai, žlugdantys daugumą abiturientų“.

Tuo tarpu R.R.Motuzas teigia, kad internete buvo išplatintos tik mokyklinio egzamino užduotys.

„Vakare užduočių tikrai nebuvo, jos galbūt atsirado naktį ar paryčiais. Tai - mokyklinio lietuvių kalbos brandos egzamino užduotys, kurį laiko nedidelis mokinių skaičius. Bet, žinoma, faktas yra toks ir ministerija kartu su Egzaminų centru šiandien oficialiai kreipėsi į STT“, - sakė ministras.

Trečiadienį R.Motuzas sudarė komisiją, kuri aiškinsis lietuvių gimtosios kalbos (testo) valstybinio brandos egzamino užduoties galimo paviešinimo faktus ir pasiūlys sprendimą dėl egzamino rezultatų pripažinimo arba anuliavimo. Sprendimas, ar egzaminas bus perlaikomas, bus paskelbtas iki šio penktadienio.

Pasak politiko, užduotis iš egzaminų centro prieš dieną ar dvi pasiima savivaldybių švietimo padalinių vadovai ir tą patį rytą ar iš vakaro išdalija mokyklų vadovams.

„Tikėtina versija, kad kažkas atplėšė brandos egzaminų voką. Kitų versijų negali būti“, - sakė R.Motuzas, negalėdamas patikėti, jog „nutekėjo“ valstybinių brandos egzaminų užduotys.

Nacionalinio egzaminų centro direktorius Vidmantas Jurgaitis DELFI patvirtino, kad dėl gautos informacijos jau kreipėsi į teisėsaugos institucijas ir pabrėžė, jog informacija nutekėjo ne iš egzaminų centro.

Tai, kad dalis jaunuolių turėjo testo užduotis DELFI rašė ne tik įvairiose Lietuvos vietose valstybinį lietuvių kalbos testo egzaminą laikę komentatoriai. Baltupių egzaminų centre šį egzaminą laikęs Vilniaus Jeruzalės vidurinės mokyklos dvyliktokas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) taip pat patvirtino, kad užduotis turėjo pusė abiturientų.

Vaikinas teigė apie pažeidimą pranešęs trumpuoju Nacionalinio egzaminų centro telefonu, tačiau prie jo budėjusi specialistė negalėjo tuo patikėti, nes „valstybinių egzaminų užduotys neva labai stipriai saugomos“.

R.Motuzas pabrėžė net pats, kaip ministras, nežinantis, kas rengė valstybinių egzaminų užduotis.

„Apie valstybinio egzamino pažeidimą negalėčiau komentuoti, tokių duomenų neturime. Labai abejočiau, nes valstybinių egzaminų užduočių rengėjų ratas - labai nedidelis. Užduotis įvertina du-trys recenzentai, kurių mes irgi nežinome, žino tik Nacionalinio egzaminų centro direktorius. Esame taip sutarę, kad kuo mažesnis žmonių ratas žino, tuo geriau“, - kalbėjo politikas.

Paklaustas, ar bus skelbiamas pakartotinis lietuvių kalbos egzaminas, R.Motuzas teigė, jog sprendimas bus priimtas išsiaiškinus, kiek moksleivių naudojosi iš anksto gautomis užduotimis. Tai, jo nuomone, gali nustatyti informacinių technologijų specialistai.