Pas filologes – su dūdų orkestru

Tradicinis FIDI simbolis, apie 5 tonas sveriantis žalias Dinas Zauras negalėjo pas filologes išvykti laiku – prie Fizikos fakulteto užkliudęs kitą automobilį, jis turėjo atsakyti prieš policininkus.

Eisenos priekyje judėjusį Diną Zaurą lydėjo 4 motociklininkai, kurių viduryje riedėjo prabangus “Audi” automobilis, vežęs Fizikos fakulteto dekaną ir šventės organizatorių. Su motociklininkais spėjo ir FIDI 38 vėliava mojavęs dviratininkas.

Dino Zauro užnugaryje driekėsi 5 atvirų sunkvežimių ir bestogių autobusų, kuriuose stovėjo studentai, kolona. Protarpiais prapliupdavęs lietus neužgesino fizikų noro švęsti - studentai mojavo juos sveikinusiems vilniečiams.

Automobilių vairuotojai šventės dalyvius sveikino garso signalais. Triukšmingą eiseną praeiviai ir vairuotojai skubėjo įamžinti mobiliaisiais telefonais ar fotoaparatais.

Eiseną lydėjo policijos, gaisrininkų ir medikų ekipažai. Kol judėjo fizikų kolona, uždarytos gatvės.

Nuo Savivaldybės aikštės į VU Filologijos fakultetą Gedimino prospektu studentai judėjo pėsčiomis. Čia jiems teko pastoviniuoti – koloną lydėję policininkai eiseną pasuko ne pro Seimo rūmus, kaip buvo planuota, o pro Savivaldybės aikštę.

Į Filologijos fakultetą fizikus ginė pareiga tradiciškai atsiprašyti filologių už senų senovėje Dino Zauro iškrėstas eibes.

“Fizika, fizika, stokit žmonės į fiziką!”, - skandavo fizikai, filologes pasveikinę dūdų orkestru.

Pasak šventės organizacinio komiteto pirmininko, VU Fizikos fakulteto absolvento Justino Gylio, šįmet eisenoje dalyvavo apie 300 – 400 studentų.

Filologių kaina – nuo 20 iki 200 litų

Filologės svečiams neliko skolingos - jos Fizikos fakulteto dekanui prof. Jūrui Baniui įteikė dovanų – kiaušinį, vandens ir cukraus. Pasak jų, kiaušinis ir vanduo simbolizuoja gyvybingumą, o cukrus skirtas pamaloninti Dinui Zaurui.

Atsiprašyti, nusilenkti, pamylėti – tokį fizikų vizito pas filologes tikslą nurodė dekanas J. Banys. Tačiau fizikai, kurių didesnę dalį sudarė vaikinai, savo vizito tikslą įvardijo kiek kitaip – jie skandavo į Filologijos fakultetą atvykę sekso.

Filologės svečiams atsidėkojo – po keleto aistringų šokių, jos surengė Filologių išpardavimą. Pirmoji pasiūlyta panelė nupirkta už 124 litus. Nieko nelaukęs naujasis savininkas kaip mat čiupo filologę į glėbį ir pranyko minioje.

Antroji filologė Eglė įvertinta kiek brangiau – nuo pradinės 20 litų vertės jos kaina pakilo iki 200 šimtų. Beje, ji atiteko ne fizikui.

Fizlende – atrakcijos su filologių “stringais”

Nuo 11 val. FIDI pradėta švęsti Fizlende – aikštėje prie VU Fizikos fakulteto Saulėtekio alėjoje.

Čia vyko fizikų ir filologių organizuoti atrakcionai, klausytasi atlikėjų. Purškiantis lietus ir sustiprėjęs vėjas neišbaidė fizikos entuziastų ir mylėtojų, tačiau kalbėta, kad žmonių “Fizlande” sulaukta dvigubai mažiau nei pernai.

Ypatingo dėmesio sulaukė „Aistringo šūvio“ konkursas – vietoj šaudyklės naudojantis “stringais” (apatinėmis kelnaitėmis su juostele) arba liemenėle, reikėjo kamuoliuką pataikyti į taikinį.

Organizatoriai juokavo, kad konkurse vietoje šaudyklės naudojami apatiniai – filologių.

Vienas šio atrakciono organizatorių, VU Fizikos fakulteto antrakursis Andrius Bilinskas nugalėtojui buvo įsteigęs prizą – 6 kartus pataikiusiam į taikinio vidurį būtų atitekęs pagrindinis prizas - nuosavas studento automobilis “Honda Civic”.

Nors šaudymas kainavo tik 20 centų, studentai jau po geros valandos džiaugėsi uždirbę 20 litų.

Šventės dalyviai galėjo mėtyti kiaušinius į studentą, užsidengųsį keptuvėmis. Jau per valandą buvo sudaužyta 120 kiaušinių. Vyko ir tradicinės Dino Zauro batų mėtymo į klozetą varžybos.

Kiti fizikai siūlė paskanauti skystu azotu šaldyto limonado. Čia pat “Fotoefektu” džiugino filologės – norintiesiems jos iškart kardinaliai pakeisdavo stilių ir įamžindavo šį pasikeitimą. Būrėja Raminta siūlėsi iš delno nuspėti ateitį.

Studentai ypač šėlo kartu dainuodami ir šokdami su “Telebimbam”.

Vakare linksmybės tęsis viename Vilniaus naktinių klubų.

FIDI – viena seniausių ir garsiausių studentiškų švenčių Lietuvoje. Pirmoji FIDI surengta 1969 metais. Nuo tada kiekvienų metų pirmąjį balandžio šeštadienį fizikai su Dinu Zauru priešakyje keliauja į Filologijos fakultetą atsiprašinėti filologių už tai, kad, pasak legendos, Dinas Zauras kadaise pagrobęs Gražiąją Filologę.