„Žinome, kad tarptautinės organizacijos dėl Rusijos veiksmų nesiėmė jokių konkrečių veiksmų, tačiau mes, reikšdami protestą dėl incidento Kerčės sąsiauryje, pritaikėme savų sankcijų“, – dar praėjusią savaitę per susitikimą su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka papasakojo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, skelbia 360tv.ru.

Ukraina skelbia, kad Rusija užėmė jos laivus Kerčės sąsiauryje

Nors Lietuvos Prezidentė ir nepatikslino, apie kokias konkrečias sankcijas šiuo atveju kalbama, DELFI duomenimis, siūloma papildyti vadinamąjį juodąjį nepageidaujamų asmenų sąrašą ir į jį įtraukti žmonių, „tiesiogiai dalyvavusių agresijos prieš Ukrainos karo laivus akte“ bei Rusijos karinių pajėgų vadovybės narių.

Anot D. Grybauskaitės, „kartais nelengva būti pirmajam“. Prezidentė netgi prasitarė, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras, esą, „iš Rusijos sulaukė asmeninių grasinimų“.

Ekspertai, kalbinti 360tv.ru žurnalistų, vienbalsiai sutinka, kad Lietuvai bus be proto sudėtinga kaip nors pakenkti Rusijos Federacijai, nes pastarosios interesai svarbiais klausimais niekaip nesisieja su lietuviškaisiais. Nepaisant to, Rusijai reaguoti neišvengiamai teks.

Iš Kremliaus – patyčių ir grasinimų banga

Rusija išties jau anksčiau sureagavo į tokius Lietuvos pareiškimus. Iš pradžių Rusijos Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis pareiškė, kad Lietuvos paskelbtos sankcijos Rusijai dėl incidento Kerčės sąsiauryje tėra „uodo įkandimas“ ir pažadėjo, kad Vilnius neišvengiamai sulauks Maskvos atsako.

O Rusijos parlamente skambėjo ir pašaipos. Valstybės Dūmos deputatas Vitalijus Milonovas tikino, kad „lietuviai iš esmės tarsi ir yra normalūs žmonės, bet elgiasi lyg kokie kvaileliai“.
„Koks skaudus smūgis. Šeštoji Lietuvos flotilė pavojingai priartėjo prie mūsų sienų. Aš juk nerimtai. Viską suprantu, yra Ukraina. Jie – iš prigimties neracionalūs. Bet Baltijos valstybės....“, – neva stebėjosi Rusijos Dūmos deputatas.

Anot jo, tokių nacionalinių sankcijų Rusija esą net nepastebės, jei apie tai niekas garsiai neskelbs. Tiesa, vien tokiu pareiškimu pats sau paprieštaravęs ir šį klausimą iškėlęs parlamentaras nesustojo, tikindamas, kad Lietuvos pareiškimas esą terodo „įgeidį pasirodyti kažkokia didele ir galinga trečiąja galia“.

„Net neaišku, kaip reikėtų atsakyti Lietuvai. Jei kalbėtume apie Latviją, Rusijoje yra jos gamybos šprotų, yra „Rygos balzamo“. Į Rusiją skrenda „AirBaltic“ lėktuvai. O Lietuva ką?“, – šaipėsi V. Milonovas.

Anot politiko, Lietuvos veiksmai – liga, rusofobijos kompleksas, su kuriuo seniai metas atsisveikinti. Tai esą tikrai ne į naudą draugiškiems kaimyniniams santykiams.
„Jiems labai pasisekė, kad turi tokią kaimynę kaip Rusija.

Turint tokią kaimynę, iš viso nereikia kariuomenės. Jau gali išleisti orą iš savo dviejų pripučiamų laivelių ir kam nors padovanoti tuos savo keturis Lietuvos ginkluotųjų pajėgų keturračius. Rusija juos apgins, niekas nedrįs pulti. Nereikia volioti durniaus. Reikia perskaityti Dale‘o Carnagie „Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“, – patyčias tęsė V. Milonovas.

Kitas Lietuvos pareiškimus pakomentavęs „ekspertas“ – Karo mokslų akademijos narys Sergejus Sudakovas iškėlė sąmokslo teoriją, kad kritika Baltijos šalys esą stengiasi įtikti JAV.

„Jų suverenitetas – Jungtinių Valstijų kišenėje“, – teigė jis, pabrėžęs, kad JAV esą nesiėmė taip griežtai reaguoti į incidentą Kerčės sąsiauryje, kaip kad tai padarė Vilnius. Nors būtent JAV prezidentas Donaldas Trumpas dėl Rusijos veiksmų Kerčėje ne tik pasmerkė Rusiją, bet ir atšaukė planuotą pokalbį su Vladimiru Putinu G20 susitikime Argentinoje. V. Putiną D. trumpas tiesiog demonstratyviai ignoravo.

Vis dėlto, anot S. Sudakovo, esą būtina apgalvoti reakciją į Lietuvos sankcijas. Beje, lietuvius S. Sudakovas įvardijo kaip „buvusius sąjungininkus“.

„Reaguoti būtina visada. Buvę mūsų sąjungininkai ir partneriai privalo suvokti, jog bet koks jų bandymas pasirodyti prieš „didįjį brolį“ iš už Atlanto atneš atitinkamų dividendų. Taip pat ir neigiamų“, – pareiškė ekspertu prisistatantis S. Sudakovas.

„Rusijos Federacija be kalbų ras būdą, kaip sureaguoti į nedraugišką Lietuvos elgesį. Mano nuomone, apsimesti, kad nieko nepastebime, nesąžininga. Šiandieninė diplomatija numato, jog bet kokios vienos šalies prieš kitą taikomos priemonės visada sulaukia veidrodinio atsako“, – reziumuoja S. Sudakovas.

Anot Valstybės Dūmos Nepriklausomų Valstybių Sandraugos reikalų komiteto pirmininko Leonido Kalašnikovo, Rusijos atsakas į Lietuvos sankcijas privalo būti ekonominis.

„Kaip komiteto pirmininkas mūsų ministrui pirmininkui Dmitrijui Medvedevui ir prezidentui Vladimirui Putinui rekomenduosiu ekonominio pobūdžio priemones, mes turime tokią galimybę“, – sako L. Kalašnikovas. Beje, jį patį ES ir JAV yra įtraukusios į juoduosius sąrašus, jam taikomos sankcijos.

Reaguoti tiesiog neverta?

Vis dėlto Lietuvos ekspertai pažymėjo, kad tokie rusų pareiškimai, greičiausiai ir teliks pykčio pliūpsniais. Politologo Tomo Janeliūno teigimu, vargu ar Rusija imsis realių veiksmų.

Kitas ekspertas Vytis Jurkonis pažymėjo, kad išjuokimo reakcija primena populiarią nesmurtinio pasipriešinimo taisyklę – iš pradžių jie mus ignoruoja, po to juokiasi iš mūsų, po to kovoja su mumis ir galų gale mes laimime.

„Bet pats faktas, jog bandoma šaipytis rodo, kad skauda. Gal šiek tiek, bet skauda. Bandymas lyginti su Latvija iš serijos skaldyk ir valdyk bandant kirsti per Europos vienybę. Vėl gi gana įprasta Kremliaus taktika – ieškoti pleišto, kiršinti“, – teigė V. Jurkonis.

Vladimiras Putinas

Tuo metu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius, kuris nagrinėja informacinius karus, siūlė iš viso pernelyg nekreipti dėmesio į Rusijos parlamentarų patyčias.

„Jie iš mūsų juokiasi, mums nesuteikdami jokio objektyvaus suverenumo. Esą viskas amerikiečių organizuota ir tik dėl jų“, – sakė N. Maliukevičius. Tiesa, jis įspėjo, kad galiausiai tas pats sarkastiškas juokas nutransliuojamas ten, kur nori rusai bei prikimba, kaip patyčios. Būtent todėl esą neverta reaguoti į tokius pareiškimus.