Taip penktadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas.

Teisėjas Vladislavas Lenčikas patenkino Generalinės prokuratūros prašymą ir labai sunkiu nusikaltimu įtariamus brolius nutarė išduoti Estijos teisėsaugos pareigūnams.

Vasarį Lietuvoje sulaikyti broliai 20 metų Filipas-Arturas Hiienurmas ( Filip-Artur Hiienurm) ir 18 metų Benjaminas Hiienurmas (Benjamin Hiienurm) įtariami tyčiniu nužudymu iš savanaudiškų paskatų, siekiant praturtėti.

Jie buvo sulaikyti vasario 1 d. naktį, apie 3.45 val., Panevėžio rajone, Ūtos kaime – degalinėje pareigūnai pastebėjo 2006 m. laidos automobilį „Mercedes Benz“ su estiškais valstybiniais numeriais. Pareigūnai jau žinojo, ši transporto priemonė yra ieškoma kaip vogta Estijoje.

Brolių tuo metu ieškojo ir Estijos pareigūnai – dėl tyčinio nužudymo jiems tą pačią dieną buvo išduotas Europos arešto orderis.

65 metų taksi vairuotojas buvo nužudytas sausio 31 d., nuo 20 iki 21 val., Pernu miesto centre, o jo kūnas buvo paslėptas atokioje vietoje viename kaime ir surastas tik kitą dieną. Šis nusikaltimas šokiravo visą Estiją.

Tuo metu broliai, pabrobę taksisto vairuotą automobilį, spruko iš Estijos. Jiems laisvai pavyko pervažiuoti Latvijos teritoriją, bet nesėkmė jų laukė Lietuvoje.

Brolių vairuojamame taksi bendrovei priklausančiame automobilyje pareigūnai aptiko kraujo dėmių, be to, buvo rasti į ginklus panašūs maketai, tačiau su jais šaudyti neįmanoma.

Hienurmai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir Lietuvoje, bet vasario pabaigoje prokurorai jiems bylą nutraukė ir pradėjo ekstradicijos procedūrą.

Generalinės prokuratūros prokurorė Ieva Truncienė DELFI sakė, kad broliai sutiko būti perduoti baudžiamajam persekiojimui į Estiją, tačiau su viena sąlyga – bus teisiami tik už tyčinį nužudymą. Jeigu estai nuspręstų jiems pateikti papildomus kaltinimus, jie turėtų gauti Lietuvos sutikimą.

Kodėl nužudė taksistą ir kur ketino vykti su pagrobtu automobiliu, broliai pareigūnams nieko neaiškino. Pasak jiems atstovaujančių valstybės paskirtų advokatų, broliai viso proceso metu elgėsi labai ramiai, nekėlė jokių reikalavimų. Teisininkai nužudymu įtariamus brolius net praminė kultūringais nusikaltėliais.

Broliai penktadienį iš Vilniaus centre esančio Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo buvo atvežti į teismą – juos saugojo ginkluoti konvojaus pareigūnai. Vedami į posėdžių salę jie net nebandė slėpti savo veidų, kaip tai dažniausiai daro kiti labai sunkiais nusikaltimais įtariami asmenys.

Teismo metu broliai nekalbėjo – kai teisėjas paklausė, ar sutinka būti išduoti baudžiamajam persekiojimui į Estiją, jie anglų kalba atsakė teigiamai. O paklausti, ar neturi ką nors daugiau pasakyti, atsakydavo neigiamai.

Broliai šiuo metu yra suimti iki gegužės pabaigos, tačiau jau artimiausiu metu turėtų būti perduoti Estijos pareigūnams.

Pasak prokurorų, Estijoje jiems gresianti griežčiausia bausmė yra įkalinimas iki gyvos galvos.