Ir nors šuns, kurio amžius tebuvo virš metų, šeimininkė Lucina Sudeikienė tikino, kad rūpinosi savo augintiniu ir šiam skyrė pakankamai dėmesio, Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatavo, kad toks elgesys – netoleruotinas, o moteris privalo atsakyti administracine tvarka dėl žiauraus elgesio su gyvūnu.

Už tai L. Sudeikienės bylą išnagrinėjęs teismas moteriai skyrė 50 eurų baudą, kurią dėl sunkios materialinės padėties pažeidėjai leido sumokėti per penkis mėnesius.

Teismas nutarė augintinio iš šeimininkės nekonfiskuoti – moteris jį jau yra atidavusi į Vilniaus benamių gyvūnų santitarinę tarnybą.

Kad L. Sudeikienės augintis patiria didelias kančias, gyvūnų priežiūra besirūpinančiai Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai buvo pranešta gruodžio mėnesį – atlikę patikrinimą dėl galimų gyvūnų gerovės ir sveikatingumo pažeidimų, inspektoriai nustatė, kad Popieriaus g. esančio namo kieme yra laikomas trumpalaikis baltos su ruda spalvos šuo.

Patinas buvo taip išliesėjęs, kad net matėsi šonkauliai ir išryškėję sėdinkaulio gumburai, jo voljere nebuvo būdos ir galimybės pasislėpti nuo nepalankių oro sąlygų, be to, voljeras buvo užterštas ekskrementais.

Prie namo dar buvo rastas kitas šuo – jis buvo palaidas. Abu moters augintiniai buvo nevakcionuoti nuo pasiutligės.

Administracinėn atsakomybėn patraukta L. Sudeikienė inspektoriams prisipažino, kad augino du šunis. Vieną jų – seną, kuriam buvo apie keturiolika metų, moteris augino namuose, tačiau išleisdavo pasilakstyti po lauką.

„Per šalčius į namus pasiimdavau ir jaunesnįjį šunį“, – sakė moteris.

Ji tikino, kad abu augintinius šerdavo du kartus per dieną. „Nežinau, kodėl jaunesnysis šuo buvo labai sulysęs – jis labai greitai viską suėda, o po to maistą išvemia, – aiškino L. Sudeikienė. – Šunys nebuvo skiepyti, nes tam neturiu pinigų – visi mūsų kaime šunys yra neskiepyti.“

Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais apkaltinta moteris tikino net nežinojusi, kad privalo savo augintinius paskiepyti.

Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme numatyta, kad gyvūnų savininkai privalo užtikrinti jų vakcinaciją nuo pasiutligės. Teisės aktuose akcentuojama, kad tai privaloma daryti ne rečiau kaip kartą per 12 mėnesių.

Nubausdamas L. Sudeikienę dėl žiauraus elgesio su maždaug metų amžiaus šunimi teismas pažymėjo, kad toks elgesys pasireiškė dėl nepakankamo jo šėrimo ir girdymo.

„Nors L. Sudeikienė teigė, kad šunį šerdavo du kartus per dieną, akivaizdu, kad jam duodamas maisto kiekis nebuvo pakankamas“, – teismo teigimu, inspektoriai šuns patikrinti buvo atvykę du kartus ir abu kartus pamatė šiurpą keliančius vaizdus.

„L. Sudeikienės nurodoma aplinkybė, jog šuo viską taip greitai suėda, kad net išvemia, tik patvirtina, jog šuo būdavo alkanas ir jo maitinamas nepakankamas“, – pabrėžė nutarimą administracinio teisės pažeidimo byloje priėmęs teismas.