Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnų surinktais duomenimis, prieš trejus metus vienas iš dabar sulaikytų asmenų - Juzefas Kozubovskis - tapo įtariamuoju neteisėto praturtėjimo ir neteisėto vertimosi ūkine veikla byloje. Įteikus šiam asmeniui įtarimus, taip pat buvo laikinai apribotos ir jo nuosavybės teisės į turtą, kurio vertė siekė daugiau kaip keturis su pusę milijonų litų, praneša Generalinė prokuratūra.

Gana įprasto ikiteisminio tyrimo eiga netikėta linkme pakrypo tuomet, kai buvęs garsus advokatas J. Kozubovskis nedviprasmiškai pranešė prokurorui galįs viešai sukompromituoti jį taip, kad pastarasis galbūt net netektų savo pareigų. Mainais už tylą buvo pareikalauta palankių procesinių sprendimų, tarp jų – ir bylos nutraukimo bei laikinojo nuosavybės teisių apribojimo panaikinimo. Tačiau prokuroras pasielgė priešingai – apie jam pateiktą "pasiūlymą" ir visas su šantažu susijusias aplinkybes jis nedelsiant informavo Generalinės prokuratūros vadovybę, po ko Specialiųjų tyrimų tarnyboje buvo pradėtas keliolika mėnesių trukęs neviešas tyrimas.

Informacija, kuria buvo tikimasi šantažuoti prokurorą, yra apie gana tipines gyvenimiškas ir nelabai išskirtines situacijas, tačiau norint jas galima gana lengvai traktuoti nepalankia asmeniui linkme, ypač jei jo paties pareigos – siekti teisingumo, todėl prokuroro veiksmai bus detaliai išnagrinėti ir įvertinti nustatyta tvarka.

Turimais duomenimis, šantažui buvo pasirinktas epizodas apie daugiau nei trejų metų senumo įvykį, kai prokuroras nesuvaldė nuosavo automobilio ir jį apgadino. Prokuroras tuomet nemanė turįs kam nors oficialiai pranešti apie tai, tačiau šantažuojant šis atvejis buvo pateiktas kaip galintis grėsti prokuroro karjerai dideliais nemalonumais.

Tokio pat efekto prokurorą galimai šantažavęs J. Kozubovskis tikėjosi sužinojęs, kad prieš keletą metų prokuroras neinformavo savo vadovų apie jo šeimai bandytą padovanoti medų bei kelis butelius alkoholinių gėrimų. Per trečius asmenis norėtas perduoti vaišes, kurias pats prokuroras kategoriškai atsisakė priimti, siekė įteikti šeimos pažįstami, už, kaip buvo nustatyta, bendrų baudžiamojo proceso principų ir tvarkų išaiškinimą. Bandymas perduoti minėtas vaišes sukūrė dviprasmę situaciją, kuria tikėjosi pasinaudoti galimai prokurorą šantažavę asmenys.

Antradienį vakare buvo sulaikytas ir kitas asmuo, kuris galimai vykdydamas minėto įtariamojo pavedimus sistemingai bei ilgą laiką neteisėtai rinko informaciją apie teisėsaugos institucijų aukščiausių pareigūnų privatų gyvenimą.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai vykdyto prokuroro šantažo ir neteisėto informaciją apie privatų asmens gyvenimą rinkimo organizuoja bei kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas, atlieka – Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdyba.

DELFI šaltinių teigimu, įtariama, jog galėjo būti šantažuojamas ne tik minėtasis prokuroras, bet kai kurie kiti jo kolegos, teisėjai, aukšto rango pareigūnai ir politikai.

J. Kozubovskis yra gynęs arba atstovavęs daug garsenybių: nuo kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus iki Astos Valentaitės, kurią buvo apvogusi namų tvarkytoja.

Prieš kelerius metus jis buvo teisiamas kartu su garsiuoju kontrabandininku V. Karaliumi, tačiau jam kaltinimus Vilniaus apygardos teismas panaikino. Tąkart jis buvo kaltinamas dėl galimai daryto poveikio.

Iš advokato pareigų J. Kozubovskis pasitraukė praėjusių metų gruodį.