Mokymų organizatorius Giedrius Ruočkus, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos viršininkas, ėmėsi pilietiško avarijos liudininko vaidmens. Jis ir praneša telefonu apie įvykį.

Anot G. Ruoškaus, kontroliniai mokymai reikalingi ne tik tam, kad ugniagesiai visuomet būtų pasiruošę padėti nelaimėje, bet ir prisimintų, kad reikia saugoti savo gyvybės bei realiai įvertintų galimas grėsmes. Identiškos avarijos Lietuvoje nėra buvę. Užsienyje panašių atvejų, deja, neišvengta. Kaip sako G. Ruoškus, gana realu, kad panaši nelaimė galėtų įvykti. Be to, dažnai tenka gelbėti žmones po avarijų, kai jie prispausti automobiliuose.

Kodėl kartais žaibiškai sprendimus priėmę ugniagesiai nepuola traukti nukentėjusiųjų iš nuolaužų, ar iš po automobilio? G. Ruočkus paaiškina, kad pirma reikia įvertinti žmogaus būklę, galimus sužalojimus - stabilizuoti kūną, kad gelbėjimo operacijos metu nukentėjusieji nepatirtų daugiau traumų. Pirma dedami įtvarai ir tik įsitikinus, kad bus išvengta kitų traumų, galima ištraukti žmogų iš automobilio. Jei žmogus atsidūrė po automobiliu, taip pat būtina stabilizuoti kaklą, stuburą, kūną, tik tuomet atsargiai pakelti transporto priemonę taip, kad asmuo būtų nesužalotas dar stipriau.

Kartais žmonės siūlo pasinaudoti automobilio kėliklį, tačiau anot G. Ruočkaus, jis gali slysti, automobilis pakeliamas nelygiai. Tokiu atveju žmogų galima tik dar labiau sužaloti, tad geriau tokius darbus patikėti profesionalams.

Mokymai surengti Vilniaus autobusų parko teritorijoje. Tokia vieta pasirinkta ne atsitiktinai. Autobusų parko direktorius sako, kad jie bendradarbiauja ir su ugniagesiais, ir kitomis tarnybomis. Jau nebenaudojami autobusai tampa puikia mokymo priemone. Ugniagesiai ne kartą juos yra pjaustę. Vieną autobusų yra „šturmavę“ ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai. Jie mokėsi kaip išlaisvinti įkaitus.

Mokymų metu pabrėžiama, kad svarbu ne tik padėti tiems, kuriems reikia pagalbos. Gelbėtojams ar kitiems pareigūnams būtina nepamiršti ir savo saugumo, nes kartais gelbėtojai, norėdami kuo greičiau padėti nukentėjusiesiems, pamiršta apie save.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)