Į laisvę 21 metų E. Surovičių paleido išžaginimo bylą nagrinėjantis Trakų rajono apylinkės teismo teisėjas Ričardas Prašmuntas. Tai buvo puiki teisėjo dovanėlė kaltinamajam prieš pat artėjančias didžiąsias šventes.

Tokia teisėjo R. Prašmunto nutartis pribloškė pareigūnus, kurie net mėnesį ieškojo E. Surovičiaus, o kai šį surado – vijosi porą kilometrų. Kai į laisvę buvo paleistas Lentvario gyventojas, sumaištis kilo ir šiame miestelyje – vietos gyventojai stebėjosi, kad teisingumą Lietuvoje vykdo ne teismai, o nepilnamečių merginų prievartavimu kaltinami vyrai.

„Dabar belieka laukti, kol jį išteisins“, – po Trakų teisėjo priimtos nutarties kalbėjo į DELFI redakciją paskambinę žmonės.

Sužinoję apie į laisvę paleistą E. Surovičių, Trakų prokurorai parašė skundą Vilniaus apygardos teismui. Trečiadienio rytą į teismą atvykęs Trakų rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Mindaugas Jancevičius aiškino, kad teismas nepagrįstai paleido lentvariškį – jis kaltinamas dviem sunkiais nusikaltimais, be to, tyrimo pradžioje buvo pasislėpęs ir vėl gali vengti teismo.

Be to, M. Jancevičiaus teigimu, nuo teisingumo slapstosi ir dėl dalyvavimo grupiniame išžaginime kaltinamas E. Surovičiaus bičiulis Markas Stasiulevičius.

Pasak prokuroro, E. Surovičius neigia savo kaltę, tačiau parodymų teisme dar nėra davęs, todėl gali su pasislėpusiu bendru suderinti parodymus ar jį paveikti.

Tuo tarpu laisve besimėgaujantis kaltinamasis ir jo advokatė tikino, jog Trakų teisėjas pasielgė teisingai – esą nėra pagrindo jį laikyti už grotų. Beje, pats E. Surovičius apie bylos aplinkybes ir kardomąsias priemones nebuvo linkęs kalbėti su žurnalistais.

Vilniaus teisėjas: kaltinamasis turi būti suimtas, nes gali vėl pasislėpti

Į bylos aplinkybes įsigilinęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas P. Frolovas palaikė prokurorus ir nukentėjusiąja pripažintą nepilnametę. Žemesnės instancijos teismo teisėjo nutartį kaip nepagrįstą panaikinęs teisėjas P. Frolovas pabrėžė, kad panaikindamas kaltinamajam suėmimą Trakų teisėjas R. Prašmuntas privalėjo savo nutartį motyvuoti.

„Teisėjas privalo nurodyti, kuo remiantis jis padarė išvadą, kad kardomosios priemonės – suėmimo – pagrindai yra išnykę ir griežčiausią kardomąją priemonę toliau nėra tikslinga taikyti“, – neskundžiamoje nutartyje paskelbė Vilniaus apygardos teismas.

Pasak teismo, E. Surovičiui gresia laisvės atėmimo iki dešimties metų bausmė, todėl kaltinamasis gali vėl pasislėpti, siekti išvengti bausmės. Be to, teismas pažymėjo, E. Surovičiaus bendras yra iki šiol pasislėpęs.

„Kardomoji priemonė – suėmimas turi būti taikoma siekiant užtikrinti E. Surovičiaus dalyvavimą procese, netrukdomą bylos nagrinėjimą teisme ir nuosprendžio įvykdymą“, – pabrėžė Vilniaus apygardos teismas.

Kadangi teismas pripažino, kad teisėjo R. Prašmunto nutartis yra nepagrįsta, E. Surovičiui kardomąją priemonę – suėmimą gali paskirti tik jį į laisvę paleidęs teisėjas. Jis artimiausiu metu turi surengti posėdį, kurio metu bus svarstomas griežčiausios kardomosios priemonės paskyrimo klausimas. Žinoma, jeigu kaltinamasis iki to laiko nepasislėps.

Po išžaginimo nepilnametė sulaukė grasinimų – į policiją atėjo išsigandusi

DELFI jau rašė, kad septyniolikmetės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo byloje teismas yra apklausęs beveik visus liudytojus, tuo tarpu kaltinamieji parodymų dar nedavė.

Pasak Trakų prokuroro Dariaus Malecko, po nusikaltimo E. Surovičius slapstėsi nuo pareigūnų – buvo paskelbta oficiali jo paieška. Trakų policijos operatyvininkams vyrą pavyko surasti tik beveik po mėnesio, tačiau ir tada E. Surovičius nenorėjo paklusti pareigūnams – ėmė bėgti nuo policininkų. Jiems įtariamąjį teko vytis net porą kilometrų.

Nuo teisingumo pasislėpusio E. Surovičiaus bendro – išžaginimu ir prievartavimu įtariamo Marko Stasiulevičiaus byla yra išskirta į atskirą ir bus atnaujinta, kai įtariamasis bus surastas.

Kartu su E. Surovičiumi yra teisiamas ir policijai gerai žinomas lentvariškis Algirdas Jakonis – jis anksčiau ne kartą teistas (taip pat ir dėl išžaginimo bei kitų sunkių nusikaltimų). Tiesa, vyras yra suimtas – teismas bent kol kas jo nesiruošia paleisti į laisvę.

Baudžiamoji byla iškelta ir kaltinamųjų bičiuliui Sergejui Kostevičiui – jis kaltinamas bandęs paveikti nukentėjusiąją.

Pasak prokuroro, praėjus vos porai dienų po išžaginimo nepilnametė į policiją atnešė pareiškimą, kuriame paneigė, jog prieš ją buvo naudojama prievarta. Pareigūnai šiuo merginos pasakojimu nepatikėjo ir operatyviniais kanalais išsiaiškino, kad nukentėjusiajai yra daromas spaudimas.

„Vėliau ji policijai dar kartą atnešė tokio paties turinio pareiškimą – aiškino, kad niekam neturi pretenzijų, bet niekas ja netikėjo“, – valstybinio kaltintojo teigimu, tuomet jau buvo surinkta pakankamai įrodymų, jog merginą ne tik bandoma paveikti, bet ir buvo gautos ekspertų išvados, kuriose patvirtinama, jog prieš nepilnametę buvo panaudota seksualinė prievarta.

Nukentėjusioji tebejaučia baimę iki šiol – mergina teisme neišdrįso kaltinti jos išžaginimu ir seksualiniu prievartavimu kaltinamų vyrų. Tiesa, ji pripažino, kad tądien, kai kreipėsi į policiją dėl patirtos skriaudos, savanoriškai neturėjo jokių santykių.

Bylos duomenimis, iš septyniolikmetės buvo pasityčiota sausio 11-ąją. Iš vieno draugo gimtadienio į namus pėsčiomis ėjusi mergina buvo užpulta Ežero gatvėje. Šis nusikaltimas sukrėtė Lentvario gyventojus – žmonės kalbėjo, jog nusikaltėliai gali nebaudžiami siautėti gatvėse.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad M. Stasiulevičius merginai ranka uždengė akis, o E. Surovičius sugriebė už kojų ir ją įkėlė į A. Jakonio vairuojamą automobilį. Vyrai merginą nusivežė į A. Jakonio namus ir čia ją prievarta girdė degtine, o paskui, sugriebę už drabužių, nutempė į miegamąjį ir keletą kartų visaip prievartavo bei žagino.

Nepilnametę prievartavimu kaltinami vyrai paleido tik po devynių valandų – ji iš karto kreipėsi į policijos pareigūnus. Teismo medicinos ekspertai patvirtino, kad mergina buvo ne tik prievartaujama bei žaginama, bet ir sumušta.

Trakų teisėjas: nemanau, kad jis kažkur slėpsis

Teisėjas Ričardas Prašmuntas
Netikėtai E. Surovičių nusprendęs paleisti Trakų teisėjas R. Prašmuntas DELFI buvo sakęs, kad nematė pagrindo toliau kaltinamąjį laikyti už grotų.

„Pagal visas bylos aplinkybes įvertinau, kad jis jau ilgai yra kardomajame sulaikyme, paprasčiausiai nemačiau pagrindo jį ten toliau laikyti – dauguma liudytojų, nukentėjusioji apklausti, kaip ir situacija aiškėja, tad kam jį ten laikyti“, – teisėjas nemano, kad laisvėje kaltinamasis galės paveikti nukentėjusiąją bei liudytojus.

Pasak R. Prašmunto, kaltinamajam suėmimas pakeistas į trijų mėnesių namų areštą.

„Taip, jam gresia griežta bausmė, bet kaltinamajam paskirtas namų areštas – jis visą parą turi būti namuose, policija tai kontroliuoja, nemanau, kad jis kažkur slėpsis“, – patikino teisėjas.