Tokia teismo nutartis pribloškė ne tik policijos pareigūnus, bet ir Lentvario gyventojus.

Trakų rajono apylinkės teismo teisėjas R. Prašmuntas nutartį dėl E. Surovičiaus paleidimo priėmė per pastarojo gimtadienį – kaltinamajam tądien sukako 21-eri. Sunkiais nusikaltimais kaltinamas jaunas vyras iš karto buvo paleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo – prokurorai net neturėjo galimybės teisėjo nutartį apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

„Lentvario žmonėms – smūgis, daugelis jau suabejojo teismo objektyvumu, pas mus ginamos ne aukos, o jas nuskriaudusieji“, – sakė į DELFI paskambinusi viena moteris. Savo pavardės ji nenorėjo nurodyti: „Neslėpsiu – bijau, visi lentvariškiai bijo“.

Tuo tarpu septyniolikmetės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Trakų rajono apylinkės prokuroras Darius Maleckas teigia, kad prokuratūra dės visas pastangas, jog netikėtai E. Surovičiui pakeista kardomoji priemonė būtų pakeista.

„Mes šią teismo nutartį jau apskundėme Vilniaus apygardos teismui, atvirai sakant, mus nustebino toks teismo elgesys“, – neslėpė D. Maleckas.

Ilgai ieškotas įtariamasis spruko nuo policijos – jį teko vytis 2 km

Pasak jo, po nusikaltimo E. Surovičius slapstėsi nuo pareigūnų – buvo paskelbta oficiali jo paieška. Trakų policijos operatyvininkams vyrą pavyko surasti tik beveik po mėnesio, tačiau ir tada E. Surovičius nenorėjo paklusti pareigūnams – ėmė bėgti nuo policininkų. Jiems įtariamąjį teko vytis net porą kilometrų.

„Mes apskundėme teismo nutartį, nes manome, kad jis gali vėl pasislėpti“, – teigė valstybinis kaltintojas. Už nusikaltimus, kuriais E. Surovičius kaltinamas, baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimo iki dešimties metų bausmę.

Pasak prokuroro, nuo teisingumo pasislėpė ir E. Surovičiaus bendras – išžaginimu ir prievartavimu įtariamas Markas Stasiulevičius. Jo byla yra išskirta į atskirą ir bus atnaujinta, kai įtariamasis bus surastas.

Kartu su E. Surovičiumi yra teisiamas ir policijai gerai žinomas lentvariškis Algirdas Jakonis – jis anksčiau ne kartą teistas (taip pat ir dėl išžaginimo bei kitų sunkių nusikaltimų). Tiesa, vyras yra suimtas – teismas bent kol kas jo nesiruošia paleisti į laisvę.

Baudžiamoji byla iškelta ir kaltinamųjų bičiuliui Sergejui Kostevičiui – jis kaltinamas bandęs paveikti nukentėjusiąją.

Pasak prokuroro, praėjus vos porai dienų po išžaginimo nepilnametė į policiją atnešė pareiškimą, kuriame paneigė, jog prieš ją buvo naudojama prievarta. Pareigūnai šiuo merginos pasakojimu nepatikėjo ir operatyviniais kanalais išsiaiškino, kad nukentėjusiajai yra daromas spaudimas.

Įsitempė į automobilį ir visą naktį prievartavo

„Vėliau ji policijai dar kartą atnešė pareiškimą – aiškino, kad niekam neturi pretenzijų, bet niekas ja netikėjo“, – valsybinio kaltintojo teigimu, tuomet jau buvo surinkta pakankamai įrodymų, jog merginą ne tik bandoma paveikti, bet ir buvo gautos ekspertų išvados, kuriose patvirtinama, jog prieš nepilnametę buvo panaudota seksualinė prievarta.

Nukentėjusioji tebejaučia baimę iki šiol – mergina teisme neišdrįso kaltinti jos išžaginimu ir seksualiniu prievartavimu kaltinamų vyrų. Tiesa, ji pripažino, kad tądien, kai kreipėsi į policiją dėl patirtos skriaudos, savanoriškai neturėjo jokių santykių.

Bylos duomenimis, iš septyniolikmetės buvo pasityčiota sausio 11-ąją. Iš vieno draugo gimtadienio į namus pėsčiomis ėjusi mergina buvo užpulta Ežero gatvėje. Šis nusikaltimas sukrėtė Lentvario gyventojus – žmonės kalbėjo, jog nusikaltėliai gali nebaudžiami siautėti gatvėse.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad M. Stasiulevičius merginai ranka uždengė akis, o E. Surovičius sugriebė už kojų ir ją įkėlė į A. Jakonio vairuojamą automobilį. Vyrai merginą nusivežė į A. Jakonio namus ir čia ją prievarta girdė degtine, o paskui, sugriebę už drabužių, nutempė į miegamąjį ir keletą kartų visaip prievartavo bei žagino.

Nepilnametę prievartavimu kaltinami vyrai paleido tik po devynių valandų – ji iš karto kreipėsi į policijos pareigūnus. Teismo medicinos ekspertai patvirtino, kad mergina buvo ne tik prievartaujama bei žaginama, bet ir sumušta.

Teisėjas: nemanau, kad jis kažkur slėpsis

Netikėtai E. Surovičių nusprendęs paleisti Trakų teisėjas R. Prašmuntas DELFI teigė, kad nematė pagrindo toliau kaltinamąjį laikyti už grotų.

„Pagal visas bylos aplinkybes įvertinau, kad jis jau ilgai yra kardomajame sulaikyme, paprasčiausiai nemačiau pagrindo jį ten toliau laikyti – dauguma liudytojų, nukentėjusioji apklausti, kaip ir situacija aiškėja, tad kam jį ten laikyti“, – teisėjas nemano, kad laisvėje kaltinamasis galės paveikti nukentėjusiąją bei liudytojus.

Pasak R. Prašmunto, kaltinamajam suėmimas pakeistas į trijų mėnesių namų areštą.

„Taip, jam gresia griežta bausmė, bet kaltinamajam paskirtas namų areštas – jis visą parą turi būti namuose, policija tai kontroliuoja, nemanau, kad jis kažkur slėpsis“, – patikino teisėjas.

Sušvelnindamas kardomąją priemonę teisėjas teigė atsižvelgęs ir į tai, kad E. Surovičiaus ikiteisminio tyrimo pradžioje pareigūnams nepavyko rasti bei buvo paskelbta jo paieška.

„Jis nesislapstė ilgą laiką, gal mėnesį, bet pats aiškino, kad kitoje vietoje gyveno, ir tiek“, – patikino R. Prašmuntas.