Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį baigė iš esmės nagrinėti J. Chardikovui iškeltą baudžiamąją bylą dėl pinigų plovimo – valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Rasa Miltinytė bylą nagrinėjančiam teisėjui Stasys Lemežis pasiūlė kaltinamąjį įkalinti vieneriems metams.

Be to, prokurorė prašė J. Chardikovui skirti 100 MGL dydžio (13 tūkst. Lt) baudą – esą pavyko įrodyti buvusiam prefektui pateiktus kaltinimus.

Toks siūlymas nustebino J. Chardikovą ginančius net tris advokatus – jie įsitikinę, kad verslininkas privalo būti išteisintas, juoba kad net Rusija, pagal kurios pateiktą medžiagą buvo pradėtas tyrimas Lietuvoje, jam nebeturi jokių pretenzijų ir nutraukė baudžiamąjį persekiojimą.

Kaip nuspręs teismas, paaiškės po mėnesio.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) įtarė, kad į Lietuvos bankuose esančias sąskaitas pervesdamas beveik 36 mln. litų 54 metų J. Chardikovas esą legalizavo nusikalstamu būdu gautas lėšas.

Dėl to J. Chardikovui Rusijoje buvo iškelta baudžiamoji byla dėl apgaule įgytų 824 mln. Rusijos rublių.

Lietuvos pareigūnai nustatė, kad ekonomikos mokslų daktaras J. Chardikovas 2009-2010 m. į Lietuvoje veikiančiuose bankuose turimas asmenines bei jo įsteigtų įmonių sąskaitas pervedė 10 mln. 398 tūkst. 333 eurų (35 mln. 874 tūkst. 248 Lt).

„Galiu Lietuvos teisme atsakyti tik už veiksmus, kuriuos atlikau Lietuvoje – iš Rusijos banko pervedžiau savo pinigus į SEB sąskaitą, ją užregistravau, pinigai Lietuvoje deklaruoti“, – teisme yra sakęs J. Chardikovas.

Migracijos departamentas rusui yra skyręs apsaugą nuo baudžiamojo persekiojimo Rusijoje, tačiau jis esą Lietuvoje buvo terorizuojamas sumokėti pinigus, kad byla būtų nutraukta.

Pasak jo advokato, Rusijos federacijos J. Chardikovą pareigūnai šantažuodavo, reikalaudami sumokėti didelius pinigus už bylos nutraukimą. „Tas pats ir Lietuvoje – prokuratūra ir FNTT nereagavo“, – sakė gynėjas.

„Esu dėkingas Lietuvai, kad man davė apsaugą, dėl to likau gyvas, – teisme yra sakęs buvęs Maskvos prefektas. – Prokurorui tris kartus sakiau, kad bylos klastojimas vyksta ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje – jis to negirdėjo ir nereagavo. Per tuos keturis Maskvoje vykusio tyrimo metus neaišku už ką du kartus atsėdėjau kalėjime, keturis metus neturėjau savo šeimos. Manau, kad Lietuvos prokuratūra nuėjo lengviausiu keliu – pareiškė kaltinimus, kai kas norėjo iš to uždirbti.

Man apmaudu, kad Lietuvai davus apsaugą man skambina juristai iš Rusijos ir sako: „Tave ir Lietuvoje neteisėtai teisia, vadinasi ir Europos Sąjungoje žmogaus teisės pažeidžiamos“. Sakau, Lietuvoje mane teisia, nes jūs apgavote Lietuvos prokurorus, jiems pateikėte melagingą medžiagą“.