Tai policijos ir prokuratūros pareigūnai nustatė atlikę ikiteisminį tyrimą – visa medžiaga buvo perduota Vilniaus apygardos teismui.

Kaltinimus dėl disponavimo labai dideliu kiekiu kanapių ir jų dalių pareigūnai pateikė vietnamiečiams Vu Ngoc Bay ir Ta Van Thang bei gruzinui Gelai Maisuradzei. Visi jie baudžiamojo proceso pabaigos laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK).

Kaltinamiesiems iškeltą baudžiamąją bylą ketvirtadienį ketino pradėti nagrinėti Vilniaus apygardos teismo teisėja Regina Pocienė, tačiau paaiškėjo, kad Gruzijos pilietis nepasitiki valstybės skirtu advokatu, o jo giminaičiai sudarė susitarimą su privačiu teisininku, kuris dėl neaiškių priežasčių posėdyje taip ir nepasirodė.

Toliau bylos teismas ketina imtis spalio 9-ąją.

Baudžiamojo atsakomybėn patraukti vietnamiečiai neigia jiems pateiktus kaltinimus ir aiškina, jog buvo pasamdyti tik prižiūrėti teritoriją. Tiesa, tikrųjų „darbdavių“ jie nenurodo – esą nežino.

Bylos duomenimis, kanapių auginimui vietnamiečius pasitelkė gruzinas – ne vėliau kaip 2011-ųjų rugpjūtį G. Maisuradze neteisėtam kanapių auginimui pasitelkė du vietnamiečius (vienas jų liko nenustatytas) ir išnuomotose patalpose Vilniuje įrengė pertvaras ir tokiu būdu suformavo 4 patalpas, skirtas kanapėms auginti.

Pasak pareigūnų, T. V. Thang sumontavo specializuotą įrangą, pritaikytą kanapėms auginti: atliko elektros įrengimo darbus, montavo oro filtrus, elektros lemputes, vandens siurblius, ventiliacijos vamzdžius, šviestuvus, vandens žarnas, ventiliatorius, elektros transformatorius, savadarbius šviestuvus, oro temperatūros ir drėgmės matuoklius.

Iš karto po to šiose patalpose buvo pasodintos kanapės.

Nuo 2012-ųjų sausio prie „kompanijos“ prisijungė “ V. N. Bay, kuris taip pat sodino kanapių augalus, juos laistė, tręšė, vėdino patalpas bei palaikė tinkamą augti augalams temperatūrą.

Išaugintos kanapės būdavo džiovinamos, o kai subręsdavo, nuskinamos.

Kratą sausio pabaigoje kanapių plantacijoje atlikę pareigūnai rado daugiau kaip 4 kg jau išdžiovintų kanapių, dar apie 7 kg turėjo būti nuskinta, sunokus 2 098 augalams.

Vietnamiečiai į Lietuvą atvyko iš Čekijos, kur turėjo nuolatinį leidimą gyventi.

Kaltinamiesiems gresia įkalinimas iki penkiolikos metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)