Kaltina melagingais parodymais

Keli šių nusikaltimų yra tarpusavyje galimai susiję. M. Jonkus nuteistas už tai, kad pernai rudenį pavogė stafordšyrų terjerų veislės šunį, vardu Šrekas.

Jis, kaip nustatė teismas, priklausė M. Jonkaus draugės Kristinos sugyventiniui Vygantui.
Kristina ir M. Jonkus buvo mylimieji, kol pastarasis pateko už grotų. Kai 2013 metų lapkritį jis grįžo iš įkalinimo įstaigos, atnaujino santykius su Kristina, nors ji ir turėjo sugyventinį, tačiau jis dažnai būdavo išvykęs į užsienį uždarbiauti. Galiausiai ji su savo sugyventiniu ir vaiko tėvu išsiskyrė ir vėl pradėjo draugauti su M. Jonkumi. 

„Pati Mariaus paprašiau, kad jis paimtų ir kam nors atiduotų tą šunį. Vygantas, kai išsiskyrėme, man jį padovanojo, nes sakė, jog neturės galimybių prižiūrėti. Tačiau šuo pasidarė agresyvus, įkando mano vaikui, tėvui, draugui, todėl Mariaus ir paprašiau, kad tą šunį kam nors atiduotų, nes užmigdyti buvo gaila“, – aiškino Kristina.

Vieną rytą ji su Vygantu vedė savo vaiką į darželį. Šunį pririšo prie tvoros, tada priėjo M. Jonkus ir keturkojį nusivedė. 

Vygantas iškart policijai parašė pareiškimą dėl šuns vagystės. Teisme ir jis, ir jo sesuo liudijo, kad šuo yra Vyganto nuosavybė, kad jį praradęs jis patyrė apie 600 eurų nuostolį ir papašė juos iš M. Jonkaus priteisti. 

Teismas šį prašymą patenkino. „Kažkoks absurdas, tokią bylą reikia uždaryti, nuosprendis priimtas remiantis melagingais parodymais“, – po teismo pyko Kristina.

Ėjo pirkti ginklo, nors neturėjo pinigų

Ji toliau dėstė savo gyvenimo detales. Esą kai šuo dingo, Vygantas, nenorėdamas susitaikyti, jog Kristina yra su M. Jonkumi, ėmė grasinti su juo susidoroti. Vieną kartą buvęs Kristinos sugyventinis ir jo draugas M. Jonkų esą norėjo įgrūsti į automobilio bagažinę ir kažkur išvežti. „Tąkar mes jį išgelbėjome su drauge, nes pradėjome rėkti. Manau, kad ir ginklo Marius ieškojo savigynai, nes tikrai jautėsi nesaugus“, – dėstė Kristina. 

M. Jonkus internete rado skelbimą, jog ginklą parduoda verslininkas V. Dundulis. M. Jonkus pasiskambino pardavėjui ir susitarė su juo susitikti jo bute. Tačiau ikiteisminio tyrimo duomenimis, M. Jonkus ginklo neketino pirkti, jis rengėsi jį pavogti, nes eidamas pas V. Dundulį net neturėjo pinigų.

Verslininko V. Dundulio žmogžudystė Klaipėdą sukrėtė šiemet vasarį. Vyras buvo nušautas tėvų bute, esančiame miesto centre. Praėjus dviem paroms po nužudymo, pareigūnai sulaikė M. Jonkų. Sulaikymo operacijoje dalyvavo ir „Aro“ paregūnai. M. Jonkus apibūdintas kaip pavojingas ir neprognozuojamas asmuo. Teisme, kai buvo skiriama kardomoji priemonė, M. Jonkus prisipažino nužudęs V. Dundulį. Tai esą išėjo netyčia, jis žudyti neplanavo.

Kai M. Jonkus atėjo pas V. Dundulį neva pirkti ginklo verslininkas sėdėjo ant sofos, o pirkėjas priešais jį ir apžiūrinėjo ginklą. „Kaip jis pats sako, užėjo kažkoks debesėlis, todėl ir iššovė. Kai pamatė, kad V. Dundulis ant sofos sukniubo, mano ginamasis išsigando ir pabėgo“, – iškart po suėmimo kalbėjo įtariamojo advokatė Eugenija Galatiltienė.

Ginklas, kuris buvo pagrobtas po V. Dundulio nužudymo, rastas pas sulaikytąjį. „Jei V. Dundulis būtų gyvas, pati jam akis iškabinčiau. Kaip galima taip neatsakingai elgtis ir internete pardavinėti ginklą. Juk jį nusipirkti gali ateiti ir nepilnamečiai, ir nestabilios psichikos žmonės“, – piktinosi Kristina. 

Mariui Jonkui už tyčinį nužudymą gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Vogė, nes norėjo pamokyti 

M. Jonkus trečiadienį nuteistas ne tik už šuns, bet ir už dar vieną vagystę. Teismas pripažino, jog M. Jonkus pernai rugsėjį viename naktiniame bare iš nepažįstamo asmens kelnių kišenės ištraukė cigarečių pakelį, kuriame buvo 1600 litų. 

M. Jonkus savo kaltę dėl šios vagystės pripažino. Jis pasakojo, jog sėdėjo bare, kai pasirodė dabar byloje nukentėjusiojo statusą turintis Donatas. 

Anot M. Jonkaus, Donatas ėmė švaistytis pinigais, vaišino daugelį baro lankytojų. „Man pasirodė keista, kad pinigus jis ištraukia iš cigarečių pakelio, paskleidžia ant baro ir leidžia barmenei pasirinkti, kiek reikia. Nutaikiau momentą ir tą cigarečių pakelį ištraukiau iš jo kišenės. Tada netrukus su draugu išėjome į kitą barą. Tiesiog norėjau savotiškai pamokyti tą Donatą, kad negalima tokioje vietoje taip švaistytis pinigais. Aišku, negerai padariau, bet daviau pamoką“, – kalbėjo M. Jonkus. 

Tą pačią naktį jis su draugu visus pavogtus pinigus pralošė kazino.

Beje, nukentėjusysis Donatas civilinio ieškinio atsisakė, priteisti žalos neprašė, nes esą M. Jonkaus ir taip laukia dideli nemalonumai. 

Teistas už ginkluotą apiplėšimą 

Vidurinę mokyklą baigęs, jokios specialybės neįgijęs M. Jonkus jau yra teistas už pasikėsinimą įvykdyti ginkluotą apiplėšimą. Jis 2009 metų rudenį įsiveržė į Klaipėdos centre, Tiltų gatvėje, buvusią juvelyrinių dirbinių parduotuvę. Pardavėjai prie galvos jis pridėjo dujinį pistoletą ir pareikalavo atiduoti papuošalus.

Pardavėja su užpuoliku susigrūmė, ginklas buvo nukreiptas į lubas ir M. Jonkus paleido du šūvius. Už tai jis buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

2013 metų lapkritį grįžusį iš įkalinimo įstaigos niekur nedirbantį M. Jonkų finansiškai rėmė tėvai. Jis – vienturtis jų sūnus.