Prokuratūra informuoja, kad vienoje šių bylų vyriškis kaltinamas surengęs savo gyvenimo draugei ypač žiaurią egzekuciją – apliejęs benzinu ir padegęs.

Susipykęs su mylimąją ją padegė

Anykščių rajono Skiemonių seniūnijos gyventojas, 59 metų E. A. kaltinamas 2014 metų rudenį itin žiauriai nužudęs savo sugyventinę, 48 metų D. A. – moteris buvo apipilta benzinu ir padegta.

Nors kaltinamasis neigia tai padaręs tyčia, tačiau, prokurorės įsitikinimu, ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų užtenka jo kaltei pagrįsti.

Nelaimė viename Anykščių rajono kaime įvyko pernai, spalio 14 dieną. Įtariama, kad sugyventiniams susipykus, E. A. apliejo moterį benzinu ir padegė.

Vėliau sugyventinis iškvietė greitosios pagalbos medikus. Moteris buvo skubiai išvežta į ligoninę, tačiau jos gyvybės išgelbėti nepavyko. Nudegusi 85 proc. kūno anykštėnė mažiau nei po dviejų parų mirė Vilniaus universiteto ligoninėje.

Į nelaimės vietą atvykusiems policijos pareigūnams, o vėliau ir ikiteisminį tyrimą atliekantiems Anykščių rajono policijos komisariato tyrėjams E. A. tvirtino, kad sugyventinė apdegė nelaimingo atsitikimo metu. Po įvykio vyriškiui buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis – 2,72 promilės.

Praeityje 11 kartų teistas anykštėnas iš įkalinimo vietos į laisvę pastarąjį kartą išėjo 2014 metų balandį. Tąkart jis buvo nuteistas dėl smurto prieš sugyventinę D. A. Moteris artimiesiems ir kaimynams yra pasakojusi, kad sugyventinis prieš ją neretai smurtauja. Prieš keletą metų jis jau bandė ją apipilti dyzeliniu kuru ir padegti.

Apakintas pavydo mirtinai sumušė

Į teisiamųjų suolą netrukus sės ir Biržų rajono Papilio seniūnijoje gyvenantis 49 metų J. P. Vyriškis kaltinamas pernai rudenį mirtinai sumušęs savo sugyventinę, 34 I. T.

Bylos duomenimis, praėjusių metų rugsėjo 6 dieną J. P., apakintas pavydo, galimai primušė moterį. Kitą dieną biržietis praleido girtaudamas, o rytą pranešė sugyventinės artimiesiems, kad naktį atsikėlęs rado ją gulinčią ant grindų ir nesikeliančią.

Iškviesti medikai komos būsenoje atsidūrusią moterį išvežė į Respublikinę Panevėžio ligoninę, kur ji rugsėjo 13 dieną mirė. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad I. T. mirė dėl patirtos galvos smegenų traumos. Griūdama ji pati taip susižaloti negalėjo. Be sunkios galvos traumos, ekspertai jai nustatė daugybinius kūno sumušimus.

J. P. ikiteisminio tyrimo metu prisipažino tik dėl fizinio skausmo sukėlimo sugyventinei, bet ne dėl jos nužudymo.

Nužudytosios artimieji pareigūnams po nelaimės papasakojo, kad sugyventinis moterį nuolat mušdavo, ji dažnai nuo smurto gelbėdavosi bėgdama iš namų, tačiau, vyriškio įkalbėta, vėl pas jį grįždavo. J. P. agresyvus tapdavo išgėręs.

Įtariamas žmogžudyste į teisiamųjų suolą nesės

Nagrinėjant dar vieną bylą dėl smurtinės moters mirties, teisiamųjų suolas Panevėžio apygardos teisme bus tuščias. Prokurorė J. Sabaliauskienė, perdavusi šią baudžiamąją bylą teismui, prašo taikyti priverčiamąsias medicinos priemones 54 metų anykštėnui.

Manoma, kad jis pernai, spalio 6 dieną, smurtavo prieš savo draugę. Moters kūnas su smurto žymėmis buvo rastas jos pačios bute.

Atlikus kompleksinę teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizę konstatuota, kad vyriškis dėl savo sveikatos būklės negalėjo suvokti veikos pavojingumo ir valdyti savo veiksmų. Kadangi specialistai jam rekomendavo taikyti priverstinį gydymą specializuotojoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje, ikiteisminiam tyrimui vadovavusi prokurorė J. Sabaliauskienė dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo anykštėnui kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą.

Visų trijų nužudymų ikiteisminiams tyrimams vadovavusi prokurorė Jelena Sabaliauskienė prašo moterų labiau rūpintis savimi ir nesileisti būti skriaudžiamoms. Prokurorė ragina nepamiršti, kad Lietuvoje galioja Smurto artimoje aplinkoje įstatymas ir smurtą patiriančioms moterims, jų artimiesiems pataria būtinai ieškoti pagalbos.

„Deja, smurtas kai kurių šeimų gyvenime yra nuolatinis palydovas. Dažniausiai aukomis tampa moterys, kurios negali pasipriešinti fiziškai stipresniems savo draugams, sugyventiniams, sutuoktiniams ar kitiems artimiesiems“, – sakė minėtas bylas į Panevėžio apygardos teismą perdavusi prokurorė J. Sabaliauskienė.