Liepos 20 dienos rytą pakeliui į darbą buvo nužudyta Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninės gydytoja 70 metų Marijona Laimutė Širvinskaitė. Praėjus 2 savaitėms po laidotuvių, buvo užpulta ir vienturtė velionės dukra.

Tą rugpjūčio 8 dienos popietę buvo sulaikytas užpultosios 37 metų pusbrolis J.Širvinskas, įtartas ir tetos nužudymu. Vieną kartą, pačiose laidotuvių išvakarėse, jis jau buvo sulaikytas, bet jį teko paleisti: J.Širvinskas kategoriškai neigė savo kaltę. Vyriškio tėvai patvirtino jo alibi, neva atskirai gyvenantis sūnus tetos užpuolimo rytą valgė pas juos pusryčius.

Sekinantis teroras

Nukentėjusiąja pripažinta M.L.Širvinskaitės 43 metų dukra teismui pasakojo, kokiu košmaru buvo virtę paskutinieji 3 jos mamos gyvenimo metai. Naktimis bei paryčiais ją iš miegų prikeldavo įkyrūs telefono skambučiai. Dažniausiai skambinusysis padėdavo telefono ragelį. Šiais skambučiais įtartas sūnėnas J.Širvinskas, kuris ateidavo pas tetą į svečius ir, šiai vengiant jį įsileisti, apie valandą skambindavo į duris.

Terorizuojama teta buvo laukiama ir prie namų. „Būdavo, išlenda J.Širvinskas iš krūmų, eina iš paskos ir tyliai šneka: „Teta – jums bus labai blogai. Jūs turite dukrą ir anūkę. Visiems bus blogai. Aš jus perspėju“, - pasakojo teismui Šiauliuose gyvenanti M.L.Širvinskaitės dukra. Anot jos, tokiu būdu pusbrolis bandė išsireikalauti iš giminės materialinę kompensaciją už neva vaikystėje patirtą skriaudą.

Įstatymų įkaitai

„Mano tėvas buvo alkoholikas, o giminė vietoj to, kad padėtų mamai mane auginti, padėjo tėvo seseriai – M.L.Širvinskaitei, kuri tuo metu statėsi kooperatinį butą“, - mėgo kartoti pusbrolis. J.Širvinsko įsitikinimu, močiutė turėjo duoti tuos pinigus jo mamai. Tada jam buvo vos keli mėnesiai. Užaugęs J.Širvinskas ėmė reikalauti, kad teta dabar šią skolą jam grąžintų.

M.L.Širvinskaitė dėl tokio teroro buvo kreipusis pagalbos į policiją. Ši išsikvietė J.Širvinską pokalbio, tačiau teigė, kad tai viskas, ką galima padaryti: sūnėno veiksmuose „nėra nusikaltimo sudėties“.

Kad negali sūnaus priversti gerti vaistų, tvirtino ir J.Širvinsko motina, į kurią taip pat kreiptasi pagalbos. Šie vaistai buvo jam skirti diagnozavus vieną šizofrenijos formų. Prieš 7 metus per avariją jis buvo patyręs galvos traumą. Vėliau porą kartų bandė nuodytis. Tada gydytas psichiatrijos ligoninėje, tačiau ir šios srities specialistai, kai jų buvo prašoma buvusį pacientą izoliuoti pakartotinai, taip pat teigė esantys šiandieninių Lietuvos įstatymų įkaitai. Tai galima padaryti tik pačiam ligoniui sutinkant.

Egzekucija pušyne

Pusseserės teigimu, po „profilaktinio pokalbio“ policijoje J.Širvinskas tapo dar įžūlesnis. Pradėjo lankytis pas tetą darbe. Dabar jis jau reikalavo arba pinigų, arba darbo. Kartą M.L.Širvinskaitės dukrai, dar bandžiusiai su juo pasikalbėti gražiuoju, jis taip ir pareiškė: „Jeigu nerandate man darbo, tai galėtumėte visi susimesti po kokius 500-700 litų.“

Kaip teisme pasakojo M.L.Širvinskaitės bendradarbės, paskutinėmis jos gyvenimo valandomis kartu atvykusios iš Kauno į Kulautuvą autobusu, gydytoja tą rytą buvo neįprastai liūdna. Pakeliui į ligoninę moteris atsiskyrė nuo bendradarbių teigdama, kad jai labai šalta, ir patraukė spartesniu žingsniu ligoninės link vedančiu taku per mišką. Kaip paaiškėjo netrukus, tiesiai į žudiko glėbį. Nusikaltimo liudytojos pasakojo, kad šis iššoko iš krūmų iki ligoninės likus vos 20 metrų. Panašiu atstumu iki užpultosios buvo ir jos, tačiau tai nusikaltėlio planams nesutrukdė.

M.L. nužudymo įrankis rastas tik po pakartotinio įtariamojo sulaikymo. Jis pats parodė vietą miške, kur išmetė kirvį ir drabužius.

Naujas išpuolis

Panašus buvo ir išpuolio, surengto prieš nužudytosios dukrą, scenarijus. Ir tada J.Širvinskas atvyko į pasimatymą su ja užsimaskavęs skarmalais ir veidą dengiančiais akiniais nuo saulės. Per susitikimą, kurio iniciatorės buvo M.L.Širvinskaitės dukra bei policija, šis užpuolė ir į nuošalią vietą nusiviliotą pusseserę. Moteris įsitikinusi, kad pusbrolis turėjo kažkokį ginklą. Pabėgęs ir iš šio nusikaltimo vietos, jis sulaikytas prie savo namų.

Remdamasis psichiatrų išvada dėl J.Širvinsko pavojingumo visuomenei, prokuroras prašo teismo skirti jam priverstinį gydymą griežto stebėjimo sąlygomis. Teismo narvas, kuriame J.Širvinskas turėtų sėdėti, tuščias: teismo verdikto jis laukia Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.