Po avarijos į įvykio vietą atvykusi policijos tyrėja Inga Galentaitė sakė, kad aktorius nebuvo užsiminęs, jog dviratininką galėjo partrenkti kitas automobilis.

„Įvykio vietoje nekilo minčių, kad avariją būtų galėjęs padaryti kitas automobilis ar vairuotojas, apie tai jis (P. Dimša) nieko net nesakė“, – sakė tyrėja, pažymėjusi, jog ant aktoriaus vairuojamo automobilio „matėsi lyg ir galimai kraujo dėmių“. Automobilį aktorius buvo patraukęs iš įvykio vietos.

„Aš P. Dimšos paklausiau apie įvykio aplinkybes, iš pradžių jis pasakė, kad nežino, kas čia atsitiko, o paskui, kai klausdavau, kalbą nukreipdavo į savijautą: sakė, kad blogai jaučiasi – nurodė, jog yra stipriai susijaudinęs ir neveikia ar sutrikusi širdies stimuliatoriaus veikla“, – sakė I. Galentaitė.

Anot tyrėjos, P. Dimša „eidamas svyravo, jo kalba buvo sulėtinta“, bet tai jis teisino dėl sutrikusio širdies stimuliatoriaus.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ainora Kornelija Macevičienė pirmadienį toliau tęsė baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimai pateikti P. Dimšai, nagrinėjimą. Teismas toliau apklausinėjo liudytojus.

Teisme taip pat buvo apklausta P. Dimšos žmonos sesuo Salomėja Čerbauskienė, kuriai apie eismo įvykį pranešė sesuo. Su sūnumi į nelaimės vietą atvykusi moteris neprisiminė, kad būtų kalbėjusi su kriminalinių naujienų žurnalistu Broniu Jablonsku, kuris anksčiau teisme sakė, jog į avarijos vietą atvažiavusi P. Dimšos giminaitė pareiškė, kad aktorius yra neblaivus ir prašė nerodyti reportažo apie nelaimę.

„Ji prašė nerodyti reportažo, sakė, kad P. Dimša yra girtas, dirba televizijoje, juk esame savi žmonės, žinote, kaip būna“, – dar kartą moters žodžius teisme pakartojo televizijos žurnalistas.

„Ši moteris sakė, kad P. Dimša yra neblaivus, reikia kažką daryti“, – pokalbį su žurnalistu nugirdo ir įvykio vietoje dirbęs policijos patrulis Artūras Saladžius.

„Atleiskite, tikrai neprisimenu, kad būčiau bendravusi, sakiusi tokius žodžius“, – sakė liudytoja. Tačiau ji puikiai prisiminė pokalbį su policijos tyrėja – ji leido pasiimti P. Dimšos automobilį.

Baigiant bylą nagrinėti iš esmės P. Dimšai atstovaujantis advokatas Jonas Skruzdys panoro, kad teismas apklaustų medikus, teikusias išvadas dėl aktoriaus neblaivumo nustatymo, tačiau tokiai jo pozicijai nepritarė nei prokuroras, nei nukentėjusieji nei teismas.

Teisėja mano, kad teikiant tokius prašymus „kaltinamasis bando vilkinti teismo procesą, nes kiekvieno liudytojo apklausa perauga į parodymų vertinimą“.

„Giminių“ serialo žvaigždės byla teisme nagrinėjama jau apie pusę metų. Tačiau, atrodo, jau eina į pabaigą – pirmadienį teisėja pradėjo garsinti baudžiamojoje byloje esančius dokumentus. Viename jų yra pateikta medikų išvada, kurioje nurodoma, kad jeigu P. Dimša būtų išgėręs buteliuką gudobelių tinktūros, kaip jis teigia, tuomet jam po eismo įvykio ligoninėje nebūtų buvęs nustatytas 1,67 prom. girtumas.

Garsinant bylos dokumentus paaiškėjo, kad P. Dimša ir jo advokatas ikiteisminio tyrimo metu prašė nutraukti aktoriui iškeltą bylą, nes esą nėra surinkta jokių kaltę patvirtinančių įrodymų.

Byloje pabaigęs įrodymų tyrimą teismas pereina prie baigiamųjų kalbų – sausio 28-ąją proceso dalyviams bus suteikta galimybė pasisakyti apie surinktus įrodymus. Tada prokuroras taip pat paskelbs bausmę, kurią siūlys skirti P. Dimšai.

Aktorius nejaučia kaltės: džiaukitės, kad nepervažiavau

Bylos duomenimis nustatyta, kad aktorius P. Dimša su dviračiu važiavusiu Š. Surbliu susidūrė 2013-ųjų liepos 17 d., apie 15.55 val., Vilniuje, Oslo gatvėje. Sunkiai sužalotas dviratininkas liepos 27 d. mirė ligoninėje.

Nustatyta, kad P. Dimša buvo neblaivus – jam nustatytas 1,67 promilės girtumas.

Aktorius P. Dimša, kurį pareigūnai rado avarijos vietoje, teisme pasakojo, kad tą dieną važiavo namo, kai netikėtai prieš jo automobilį dideliu greičiu praskriejo kitas tamsios spalvos automobilis ir padarė staigų manevrą, o paskui netikėtai priešais iššoko dviratininkas, kuris esą greičiausiai buvo numuštas, todėl atsitrenkęs į stulpą nuvažiavo nuo kelio ir pargriuvo. P. Dimša teigė, kad tada sustabdė automobilį.

„Sustojau, tam vaikinui padaviau ranką, nesupratau, kas čia buvo, kaip tik tuo metu pro šalį važiavo greitoji pagalba, ją puoliau stabdyti“, – teisme pasakojo P. Dimša.

Jis teigė, kad nespėjo įsidėmėti tamsios spalvos automobilio valstybinių numerių: „Įsivaizduokite, aš matau žmogų, tarsi krentantį nuo kryžiaus, net dėmesio į numerius nekreipiau.“

„Aš kaltas tik dėl to, kad sustojau padėti žmogui, bet tada mane būtų apkaltinę, kad palikau jį nelaimėje, – sakė P. Dimša. – Aš faktiškai nežinojau, ar jis sužeistas, kiek sužeistas, jis nukrito, aš pribėgau, jis net paklausė, kas čia buvo“.

„Galima likti teisiam, bet mirusiam, bet galima likti gyvam ir būti teisiamam“

Vis dėlto, aktorius prisipažino, kad kitą dieną paskambino į draudimo bendrovę ir pranešė, jog pats padarė avariją. Paklaustas, kodėl taip pasielgė, aktorius aiškino, jog taip jam patarė tyrėja.

Skambindamas į draudimo kompaniją P. Dimša teigė, kad dviratininkas pralėkė pro jo automobilį ir trenkėsi į stulpą.

„Dar neaišku (kas kaltas), tiesiog nežinau, tyrėjai dar neapklausė – mano kontakto su juo nebuvo, kaip jis sako, jis atsimušė į stulpą, bet gali būti, kad aš truputėlį jį kabinau – aš mačiau, kaip jis trenkėsi į stulpą“, – skambindamas į draudimo bendrovę sakė P. Dimša. – Aš net nežinau, ar aš jį lenkiau, ar jis mane lenkė, aš tik mačiau, kaip dedasi į stulpą.“

Aktorius teisme tikino, kad jau daugiau kaip 3 metus dėl ligos nevartoja alkoholio – esą jo kūne yra įmontuotas širdies stimuliatorius, yra priverstas išgerti gudobelės tinktūrą, jeigu „stimuliatorius neatsidaro“.

„Kad širdis pradėtų normaliai dirbti, reikia išgerti stipraus alkoholio, o kadangi jo negalima atviro vežiotis, tai galima išgerti gudobelių tinktūros“, – P. Dimša teigė, kad tinktūrą gerti jam buvo pasiūlęs šeimos gydytojas iš Lazdynų poliklinikos.

Paklaustas, kodėl išgėrė tinktūros, nors žino, kad negalima vartoti alkoholinių gėrimų, aktorius sakė: „Galima likti teisiam, bet mirusiam, bet galima likti gyvam ir būti teisiamam.“

„Giminių“ serialo žvaigždė pažymėjo, kad gudobelių tinktūrą vartoja maždaug kartą per mėnesį, kai labai susijaudina.

Tuo metu žuvusiojo tėvai teigė, kad P. Dimšą matė kitą dieną po avarijos ligoninėje. „Praeidamas jis sumurmėjo: džiaukitės, kad nepervažiavau“, – sakė žuvusiojo motina.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai yra laikinai apriboję P. Dimšai priklausantį nekilnojamąjį turtą galimo civilinio ieškinio užtikrinimui.