Valstybės tarnautojo vardo pasisavinimu ir vagyste įtariamas devyniolikmetis Mindaugas Kazimieras Stanionis penktadienio popietę buvo pristatytas į Vilniaus miesto apylinkės teismą – prokurorė ikiteisminio tyrimo teisėjo prašė jį suimti dviem mėnesiams.

Prokurorė Audronė Žentelienė mano, kad į laisvę paleistas M. K. Stanionis gali daryti naujus nusikaltimus.

Teisėjas Mindaugas Ražanskas patenkino prokurorės prašymą iš dalies ir įtariamąjį leido suimti mėnesiui, nors laukdamas teismo nutarties jis prisipažino, jog greičiausiai dar šiandien grįš į gimtuosius Žiežmarius.

„Nieko, skųsime nutartį“, – kriminalistų vedamas iš teismo sakė įtariamasis, už savo laisvę teisme siūlęsis sumokėti tūkstančio eurų užstatą.

Iš pradžių į teismą atvestas Žiežmarių miestelyje gyvenantis M. K. Stanionis nuo žurnalistų slėpė savo veidą ir apie nusikaltimą, kurio padarymu yra įtariamas, nenorėjo pasakoti, tačiau tyrėjams ir teisėjams smulkiai papasakojo, kad atėjęs į savivaldybę ir pasisavindamas jai priklausantį automobilį tiesiog norėjo sužinoti, per kiek laiko į tai sureaguos policijos pareigūnai.

Vėliau, jau laukdamas teismo nutarties M. K. Stanionis žurnalistams prisipažino, kad buvo nuvykęs į Vilniaus savivaldybę, prisistatė STT pareigūnu ir pateikė suklastotus dokumentus, tačiau tikino, jog spaudas, uždėtas ant suklastotų dokumentų, buvo nukopijuotas. O savivaldybės darbuotojas esą net netikrino dokumentų.

Devyniolikmetis sakė, jog nusikaltimą padarė ne vienas, bet kitų asmenų neįvardijo ir greičiausiai neįvardys. Jis taip pat tvirtino, kad iš savivaldybės pavogtą automobilį vairavo specialiai pasamdytas vairuotojas, kuriam esą net nebuvo svarbu, kieno transporto priemonę vairuoja.

„Mūsų tikslas buvo eksperimentas, o ne duotis su automobiliu“, – M. K. Stanionis pažymėjo, jog net neturi vairuotojo pažymėjimo.

M. K. Stanionis taip pat sakė, kad pavogtą automobilį pasistatė savo gyvenamojo namo kieme ir apie atliktą eksperimentą ketino pranešti žiniasklaidos priemonėms. Maža to, vaikinas tvirtino, jog visas eksperimentas buvo nufilmuotas, tiesa, įrašo tyrėjams jis kol kas nepateikė, nes esą buvo sulaikytas parke ir neturėjo realios galimybės.

Jis taip pat užsiminė, kad tokį eksperimentą ketino atlikti ne tik Vilniaus miesto savivaldybėje.

„Jaučiuosi kaip žvaigždė, fotografuokite mane kaip V. Uspaskichą, su antrankiais“, – jau įsidrąsinęs ragino jis fotografus.

Įtariamasis, kuris gyrėsi, kad yra gavęs apdovanojimų ir iš Seimo, ir iš Švietimo ir mokslo ministerijos, taip pat sakė, jog anksčiau vadovavo mokinių komitetui, o pastaruoju metu yra atlikęs ne vieną socialinį eksperimentą. Tiesa, tik šis eksperimentas, dėl kurio jis atsidūrė areštinėje, yra susijęs su baudžiamojo įstatymo pažeidimu, todėl daugiau eksperimentų, kurie prasilenkia su įstatymais, žadėjo nedaryti.

Pareigūnams įtariamasis negalėjo paaiškinti, kodėl po automobilio vagystės nenuvyko į policiją, o išvažiavo namo, prieš tai degalinėje užsipylęs benzino, bet už degalus taip ir nesusimokėjo. Tiesa, jis užsiminė, jog eksperimento rezultatais ketino pasidalinti su viena televizija.

M. K. Stanionis nėra teistas, tačiau būdamas nepilnametis buvo įkliuvęs dėl vagystės iš parduotuvės. Jis tyrėjams aiškino, kad kelerius metus gyveno vaikų namuose, tačiau gerai mokėsi.

Tuo metu įtariamąjį ginantis advokatas Kazimiras Poplovuchinas žurnalistams sakė, kad M. K. Stanionis norėjo pasielgti kaip Robinhudas – siekė išsiaiškinti, kaip dirba teisėsauga. „Tokia jo pozicija“, – sakė advokatas.

Valstybės paskirtas advokatas patikino, jog ikiteisminio tyrimo metu M. K. Stanionis sakė, jog eksperimentą atliko vienas, nors žurnalistams kalbėjo visiškai kitaip.

Įtariamojo pasakojimas pareigūnams sukėlė įtarimų, jie ketina ištirti jo psichikos būklę, nes, kaip paaiškėjo, jis yra gulėjęs psichiatrijos ligoninėje.

Automobilį M. K. Stanionis iš Vilniaus savivaldybės pavogė trečiadienį.

„Ateina STT agentas į savivaldybę. Parodo pažymėjimą ir sako – rekvizuoju vieną jūsų automobilių operatyviniam tyrimui. Ir pateikia STT direktoriaus pasirašytą pažymą dėl galimos žalos atlyginimo. OK, agentas, operatyvinis tyrimas, rimti reikalai. Tarnautojas duoda agentui raktelius nuo vieno iš savivaldybės Passat'o, agentas pažada grąžinti automobilį vakare“, – feisbuke apie incidentą rašė vicemeras Gintautas Paluckas.

Pasak vicemero, tarnautojui sukčiaus pateiktas STT agento pažymėjimas įtarimų nesukėlė: tai ne pirmas kartas, kai jis jį matė, o dokumentas atrodė kaip tikras

„Po poros valandų skambina iš Kaišiadorių degalinės – klausykit, čia jūsų darbuotojas su tokiu Passat'u nesusimokėjo už kurą. Negražu. Savivaldybės tarnautojas skambina į STT, sako – negražu kažkaip... bylos bylomis, bet jūsų agentas už kurą nesusimokėjo. STT sako – koks dar agentas? Nėr pas mus tokio. Ir, apskritai, ką reiškia paėmėm iš jūsų automobilį?“ – teigia G. Paluckas.

Apie tokį keistą įvykį buvo pranešta policijai, kuri gana greitai sulaikė STT „agentą“ Kaišiadoryse.