Tokios aplinkybės pirmadienį paaiškėjo Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjant pagalba D. Kedžiui kaltinamų R. Ivanausko ir E. Barauskaitės bylą.

Teisme buvo pagarsintas garso įrašas, kurį policijos pareigūnai padarė R. Ivanausko namuose slapta patekę į namus. Tiesa, tokių įrašų byloje yra ne vienas – užfiksuoti pokalbiai ne tik tarp tuo metu kartu gyvenusių R. Ivanausko ir E. Barauskaitės, bet ir su E. Barauskaitės sesers vyru Alfredu Bacevičiumi. Tada A. Bacevičius su žmona Inga buvo atvykęs į R. Ivanausko ir E. Barauskaitės namus.

Šie įrašai buvo padaryti iš karto po D. Kedžio laidotuvių – 2010-ųjų balandžio 24-ąją.

Iš šio pokalbio girdėti, kaip R. Ivanauskas pasakoja, kad D. Kedys po žudynių tyčia prie V. Naruševičienės namų numetė ir paliko legaliai išduotą ginklą, be to, prasitaria, kad D. Kedys turėjo „400 trotilo“, 4 granatas, džichado diržą.

„Aš jobinsiu su dusliarke visus, kaip dėsiu, bet kokiu atveju užmušiu, nesėdėsiu, aš ne zekas, aš neatlaikysiu“, - D. Kedžio žodžius citavo R. Ivanauskas.

Šio pokalbio metu D. Kedžio draugas taip pat sakė, kad D. Kedys ketino važiuoti pas prezidentę Dalią Grybauskaitę pasikalbėti – esą jis kovojo už laisvą Lietuvą ir prieš pedofilus.

R. Ivanauskas taip pat gyrėsi, kad ketino su D. Kedžiu kartu dalyvauti žudynėse, tačiau esą buvo atkalbėtas. „Atleisk, tu geras vyras, vaiką turi, nereikia, tik aš vienas“, – D. Kedžio žodžius citavo R. Ivanauskas. Jis taip pat prisipažino, kad žino tokių dalykų, kurių daugiau niekas nežino – D. Kedys jau buvo miręs.

„Tai buvo nusivylusio, girto žmogaus žodžiai, sakiau, jiegu tau yra problemos, kreipkis pas žurnalistus“, – teisme sakė A. Bacevičius. Jis teigė, kad tuomet R. Ivanauskas buvo labai girtas – degtinę gėrė iš butelio.

„Kokios granatos, juk jis aklas buvo, jį reikėjo už rankų vedžioti“, – sakė liudytojas.

„Į tai, ką jis man pasakojo apie spalio 5 d. įvykius, kai buvo nušauti J. Furmanavičius ir V. Naruševičienė, nekreipiau į tai dėmesio, nes tai buvo girto žmogaus pasakojimai“, – sakė A. Bacevičius.

R. Ivanauskas: M. Žalimas jau tada gyrėsi savo ryšiais teisėsaugoje

ATNAUJINTA 10.00: Pirmadienį teismas taip pat buvo suplanavęs kaltinamųjų apklausą – pirmasis parodymus davė R. Ivanauskas.

Buvęs kultūrizmo čempionas pasakojo, kad dar 2006 m. po treniruočių vienoje kavinėje susipažino su čia barmenu dirbusiu Mindaugu Žalimu.

„Man draugai sakė, kad jis kažko prie mūsų prilipęs“, – R. Ivanauskas teigė, kad jau tuo metu nieko nematė, tik girdėdavo balsus. Jis teigė, kad vėliau vis dažniau ėmė su juo bendrauti – parveždavo į namus ir t. t.

Vieną kartą, pasak jo, M. Žalimas jam prisipažino, kad yra sėdėjęs už mašinų vagystes. „Jis sakė, kad turėjo savo bandą, buvo vadas, kalėjime baigė tokį universitetą, jog daugiau į jį nesės, bet aš jam pasakiau, jog mums nepakeliui, jeigu ir toliau ketini taip elgtis, tačiau M. Žalimas tikino, jog žada eiti geru keliu“, – R. Ivanauskas teigė, kad M. Žalimas jau tada gyrėsi savo ryšiais teisėsaugoje, todėl anksčiau laiko buvo paleistas į laisvę iš Pravieniškių pataisos namų.

Kaltinamasis pasakojo, kad 2007 m. sporto klube, kuriame jis treniruodavo jaunus vyrus, apsilankė D. Kedys, paprašęs padėti treniruotis.

„Tada jis pasiūlė nuvažiuoti išgerti kavos, pasikalbėti, nuvažiavome į „Medžiotojų užeigą“, kurioje tuo metu dirbo M. Žalimas – jie jau buvo pažįstami“, – R. Ivanauskas pasakojo, kad į treniruotes D. Kedys atvažiuodavo kelis kartus per mėnesį.

R. Ivanauskas teigė, kad 2009 m. pradžioje D. Kedys papasakojo, jog kreipėsi į policiją, nes esą yra tvirkinama jo dukrelė. „Sakiau jam: išvežk ją į užsienį, kad užsimirštų“, – teigė jis.

„Ranką padėjęs prie širdies galiu pasakyti, kad man nelabai rūpėjo tas klausimas – tuo metu turėjau asmeninių problemų – nieko nebemačiau, sunkiai sirgo tėvas... – sakė R. Ivanauskas. – Aišku, paklausiau, ką kalba žmogus, bet jam sakiau, jeigu tau problemos teisėsaugoje, aš tavo vietoje važiuočiau į Vilnių, į saugumą, jis sakė nuvažiavęs, bet negavo atsakymo“.

A. Ūsą vadino „storu kiaule“, o L. Stankūnaitę – „prostitute“

ATNAUJINTA 10.20: R. Ivanauskas teigė, kad L. Stankūnaitę D. Kedys vadino „prostitute, kuri pardavinėjo vaiką A. Ūsui“.

„Jis manė, kad Laimutė labiausiai yra kalta“, – kaltinamasis teigė, kad iš D. Kedžio nieko nebuvo girdėjęs nei apie V. Naruševičienę, nei apie J. Furmanavičių, o šias pavardes sužinojo tik iš televizijos laidų.

„Kartą Drąsius man sakė, kad kai pagalvoju, jog tas storas kiaulė (A. Ūsas – aut. past.) prievartavo mano dukrą, man nebesinori gyventi, – pokalbius su D. Kedžiu citavo R. Ivanauskas. – Sakiau jam, ką nusišneki, kaip tik reikia gyventi, tačiau jis manęs neklausė, sakė, ką tu kalbi, per 15 mūsų bendravimo minučių tą patį tris kartus papasakodavo“.

ATNAUJINTA 10.45 val.: Nors R. Ivanauskas teigė, kad su D. Kedžiu nebuvo artimi draugai, tačiau pripažino, jog su juo yra važiavęs ir į Juodkrantę, ir į Vilnių. Būtent šios kelionės metu, pasak pareigūnų, vyrai aptarinėjo būsimas žudynes. Tiesa, R. Ivanauskas tai neigia – esą jis važinėjo per parduotuves ir ieškojo batų, paskui gėrė alkoholį, o M. Žalimas ir D. Kedys atskirai aptarinėjo savo reikalus.

„Gal be manęs“, – R. Ivanauskas sakė, kad nei su M. Žalimu, nei su D. Kedžiu nebuvo važiavęs apžiūrinėti sodo namelio, kuriame žudikas turėjo slėptis po žudynių.

ATNAUJINTA 10.55 val.: R. Ivanauskas teigė, kad nieko nežinojo apie D. Kedžio planus, o savo namuose su A. Bacevičiumi kalbėdamas apie ginklus norėjo tik pasigirti. „Tai buvo mano susireikšminimas, tokia mano natūra, kalbu gyvenime apie tokius dalykus, ko nėra buvę“, – teisinosi jis.

„Norėjosi būti vyru, tai mano gyvenimo problema, kompleksas... Ir dėl to sportavau, norėjau pasirodyti – juk ir jauna žmona, norėjau pasirodyti ir prieš Eglę“, – jis tikino, jog nuo vaikystės „aklos vištos“ dalia, todėl kaip įmanydamas bandė išsiskirti.

Kaltinamasis teisme piktinosi, kad ikiteisminio tyrimo metu patyrė spaudimą, grasino uždaryti į Lukiškes.

Grasino, kad visus „padės“ į vietą

ATNAUJINTA 11.08 val.: R. Ivanauskas teisme taip pat pažymėjo, kad apie Kauno žudynes sužinojo iš žiniasklaidos. „Man buvo šokas“, – jis tikino, jog šiuo atveju D. Kedžio nepalaikė.

Liudytojas prisiminė, kad D. Kedys yra prisipažinęs, jog vartoja raminamuosius vaistus. „Be jų negalėdavo užmigti, – sakė jis. – Jis sakė, kad padės juos, L. Stankūnaitę jis vadino išgama ir prostitute. Kai sakydavo dėsiu, supratau, kad nužudysiu, bet niekada nemaniau, jog jis rimtai kalba. Drąsius sakė, dėsiu, bet į kalėjimą nesėsiu, sakiau, raminkis, ne tokius nusikaltėlius sugauna“.

R. Ivanauskas taip pat pažymėjo, kad D. Kedys kartą jam sakė, jog buvo nuvažiavęs į Prezidentūrą, kur esą papasakojo apie savo dukrelės tragediją.

ATNAUJINTA 11.28 val.: Teismas pagarsino ikiteisminio tyrimo metu R. Ivanausko duotus parodymus: jis kategoriškai neigė, kad žinojo apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Dėl didelio užimtumo teismas pirmadienį negalėjo baigti R. Ivanausko apklausos - ji atidėta iki spalio 11-osios. Tuomet taip pat bus išklausyti garso įrašai, kuriuose užfiksuoti R. Ivanausko ir E. Barauskaitės balsai.

Šio posėdžio metu teismas taip pat ketina apklausti E. Barauskaitę.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas teisme yra pagarsinęs, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė pritarė D. Kedžio sumanymui įvykdyti nužudymus, todėl buvo susitikę su M. Žalimu – jo prašė padėti D. Kedžiui nužudyti J. Furmanavičių, V. Naruševičienę, L. Stankūnaitę ir A. Ūsą.

Be to, M. Žalimo buvo prašoma surasti sodo namelį, kuriame turėjo slėptis D. Kedys.

2009 m. rugsėjo 6-ąją M. Žalimas suabejojo nužudymų būtinimu, todėl esą R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė jį įkalbinėjo padėti įvykdyti nusikaltimus.

Pasak prokuroro, po 10 d. M. Žalimas kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai taip pat nustatė, kad D. Kedys „dėl asmeninių priežasčių“ ruošiasi nužudyti keturis žmones ir ieško bendrininkų, pritarė D. Kedžio ketinimams ir sutarė, jog jam padės slapstytis bei suras bendrininką.

Prokuroras sakė, kad kaltinamieji D. Kedį atvežė į Vilnių, kur jis susitiko su M. Žalimu. Čia R.Ivanauskas esą D. Kedį patikino, kad M. Žalimas yra „patikimas žmogus“, kuris padės nužudyti keturis žmones.

Taip pat nustatyta, kad nužudymo metu D. Kedys turėjo būti užsidėjęs peruką, specialiai pasinaudos kelių priežiūros tarnybos autobusiuku, įsigys ginklus, o po nužudymų autobusiuką paliks Marijampolėje, taip suklaidindamas pareigūnus. Iš čia jį į sodo namelį Vilniuje turėjo nuvežti M. Žalimas.

Prokuroras sakė, kad prieš žudynes D. Kedys išbandė ginklą – šaudė į neperšaunamas liemenes.

Pasak R. Savicko, jau rugsėjo 16-ąją M. Žalimas iš R. Ivanausko paėmė tris krepšius, kurie buvo reikalingi D. Kedžio slapstymuisi ir juos tądien nuvežė į sodo namelį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad jau prieš geras dvi savaites iki žudynių buvo žinoma, kad D. Kedys žudys spalio 5-ąją.

Prokuroro teigimu, į J. Furmanavičių buvo šauta 8, o į V. Naruševičienę – 6-7 kartus.