Skyrėsi, bet neišsiskyrė

Klaipėdos miesto apylinkės teisme nagrinėta byla, kurioje Marius S. kaltinamas žmogaus terorizavimu. Teroras buvo nukreiptas prieš sutuoktinę. Jis ją gąsdindavo susidorojimu dar tada, kai buvo susituokę, ir tuomet, kai oficialiai išsiskyrė.

Klaipėdietė Valdonė (vardas pakeistas – DELFI) pasakojo, jog kai susituokė su Mantu S., iškart išvyko gyventi į Angliją. Po kurio laiko sutuoktiniams gimė dukra. Kai jai sukako šeši mėnesiai, Valdonė pradėjo dirbti, o Marius S. likdavo namuose prižiūrėti mažylę.

„Kai grįždavau namo po darbo, jis beveik visada būdavo piktas, visus viskuo kaltindavo. Ilgainiui mane pradėjo slėgti įtampa, pajutau grėsmę, todėl pasiėmiau dukrą ir grįžau į Lietuvą. Labai bijojau, kad jis negrįžtų iš paskos, mums nieko nepadarytų, todėl dar 2009 metų pabaigoje teismui nunešiau skyrybų dokumentus“, – pasakojo Valdonė.

Tačiau įvyko tik parengiamasis bylos nagrinėjimo posėdis, nes prieš pradedant bylą nagrinėti iš esmės, Valdonė skyrybų pareiškimą atsiėmė.

„Marius mane įtikino, kad galime toliau gyventi, gražiai sutarti, norėjau, kad dukra augtų su abiem tėvais, todėl ir nutraukiau skyrybų procesą. Tačiau jau po savaitės vyras pareiškė, kad aš jam per prasta ir išsikraustė gyventi į Palangą pas mamą, o aš likau Klaipėdoje“, – gyvenimo detales dėstė moteris.

Parašė, kad partrenks pėsčiųjų perėjoje

Praėjus keleriems metams, ji susipažino su kitu vyru, jį pamilo, nusprendė kurti šeimą, todėl moteris vėl nusprendė atnaujinti skyrybų su Mariumi procesą.

Tuomet ir prasidėjo Valdonės kančios. „Jis ignoruodavo siunčiamus dokumentus, jų nepriimdavo. Galiausiai pasipylė grasinančio turinio elektroniniai laiškai ir žinutės. Tiek laiškus, tiek žinutes jis rašydavo kasdien. Taip jis mane terorizavo, grasino susidoroti ne tik su manimi, bet ir su dukra. Gyvenau nuolatinėje baimėje, nes tikrai bijojau, kad jis gali įvykdyti savo ketinimus. Pavyzdžiui, jis labai vaizdžiai parašė, kaip aš mirsiu. Neva eisiu per pėsčiųjų perėją ir mane partrenks automobilis“, – patirtą siaubą prisiminė Valdonė.

Į teisėsaugą dėl patiriamo teroro ji nusprendė kreiptis tik tada, kai internete atsitiktinai rado, kad jos buvęs vyras ieško, kaip galėtų įsigyti pistoletą. „Jis puikiai skambina gitara, buvo smalsu, iš ko gyvena, todėl pagalvojau, gal kokioje grupėje groja. Todėl sykį į „Google“ paieškos laukelį įvedžiau jo mobiliojo telefono numerį. Ir tada pamačiau kelis skelbimus, jog žmogus pirktų kovinį ginklą. To pirkėjo telefono numeris buvo Mariaus. Tada supratau, kad ir man, ir dukrai kilo reali grėsmė ir kreipiausi į teisėsaugą“, – aiškino moteris.

Rekomendavo priverstinai gydyti

Buvo pradėtas ikkiteisminis tyrimas, o Mariui S. pareikšti įtarimai dėl žmogaus terorizavimo. Byla pasiekė teismą, o Marius S. tapo kaltinamuoju dėl žmogaus terorizavimo.

Mariui S. buvo atlikta stacionari psichologinė-psichiatrinė ekspertizė. Stacionarioje įstaigoje kaltinamąjį stebėję ekspertai konstatavo, jog Marius S. serga lėtine psichine liga – paranojine šizofrenija.

„Jis nepripažįsta, kad serga, nenori geranoriškai gydytis, todėl yra pavojingas visuomenei, nes jo elgesys neprognozuojamas, jis savo veiksmų nesupranta. Tada, kai jis terorizavo buvusią žmoną, jau sirgo lėtine psichikos liga. Galima teigti, kad jos užuomazgos yra paauglystėje“, – Mariaus S. psichikos būklę įvertino ekspertai. 

Jie rekomendavo kaltinamąjį priverstinai gydyti Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Todėl kaltinamą palaikanti prokurorė teismo prašė Marių S. pripažinti nepakaltinamu, atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ir skirsti priverstinį gydymą Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Mariaus S. advokatas pabrėžė, kad, atsižvelgiant į teismo ekspertų išvadas, jo ginamąjį būtina gydyti.

„Man svarbu, kad ši istorija pagaliau baigtųsi, nes ji tikrai visokeriopai išvargino. Noriu normalaus gyvenimo ir savo dukrai, ir sau“, – lūkesčius išsakė Valdonė.

Teismas savo sprendimą skelbs balandžio pabaigoje.