Daugiamilijoninės cigarečių kontrabandos tyrimą atliekantys Muitinės kriminalinės tarnybos ir Generalinės prokuratūros pareigūnai išsiaiškino, kad V. Karaliaus nusikalstamam susivienijimui talkinusiems muitinės pareigūnams buvo mokami kyšiai, tačiau ar jie bus teisiami kartu su grupuotės vadeiva, kol kas neaišku – gali būti, kad muitininkų byla bus išskirta į atskirą ir teismą pasieks anksčiau nei milijoninę žalą padariusių kontrabandininkų.

Pasak prokuroro Gintaro Jasaičio, kontrabandos byloje įtarimai yra pareikšti 29 asmenims, iš jų – 9 yra suimti. Dar dviejų įtariamųjų ieško policija – vieno grupuotės nario pareigūnams nepavyksta rasti nuo tyrimo pradžios, kitas pasislėpė jau pradėjus ikiteisminį tyrimą.

Pirminiais paskaičiavimais, cigarečių kontrabandą į Lietuvą gabenę asmenys valstybei galėjo padaryti apie 21 mln. litų žalos.

Kontrabandos karaliumi tituluojamas V. Karalius trečiadienio rytą buvo pristatytas į Vilniaus apygardos teismą – Generalinė prokuratūra teisėjos Reginos Pocienės paprašė maksimaliam įstatyme numatytam terminui (trims mėnesiams) pratęsti įtariamojo suėmimo terminą.

Nuo fotografų veidą slėpęs V. Karalius prieš neviešą teismo posėdį buvo nešnekus, tačiau pačio posėdžio metu teismą bandė įtikinti, kad nėra teisinio pagrindo jam taikyti griežčiausią kardomąją priemonę.

Tuo tarpu G. Jasaitis aiškino, kad tyrimas yra labai sudėtingas, didelės apimties, be to, prokuratūra ne kartą kreipėsi į kolegas Lenkijoje ir Vokietijoje su teisinės pagalbos prašymais. Tyrimo metu paaiškėjo ir kontrabandos gabenimo atvejai užsienyje.

Pasak prokuroro, per porą mėnesių turėtų paaiškėti, kaip byla klostysis vėliau – gali būti, kad ikiteisminis tyrimas bus baigtas ir dokumentai bus ruošiami baudžiamosios bylos perdavimui į teismą.

G. Jasaičio teigimu, V. Karaliui būtina pratęsti suėmimo terminą, nes jis įtariamas kontrabandos gabenimu – už šį nusikaltimą jis buvo teistas anksčiau. Be to, gali būti, kad įtariamasis darys poveikį kitiems asmenims – tai patvirtino ankstesnės bylos duomenys.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Anksčiau policijoje dirbęs V. Karalius buvo teisiamas 2009 m., tąkart Vilniaus apygardos teismas jį išteisino dėl nusikalstamo susivienijimo subūrimo ir vadovavimo, tačiau pripažino kaltu dėl didelio kiekio rūkalų kontrabandos. Už tai jam buvo skirta 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Šios bausmės jis neatliko – vėliau teismas jį lygtinai paleido į laisvę.

Tąkart prokurorai buvo nustatę, kad grupuotės nariai, besiversdami cigarečių kontrabanda, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą.

Kontrabandai gabenti buvo sukurtas visas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas. Per Vakarų Europos šalis gabenant didelės vertės cigarečių krovinius kontrabandą vežę vilkikai buvo stebimi ir siekiant užtikrinti jų saugumą lydimi specialiais nusikalstamo susivienijimo veikloje naudotais lengvaisiais automobiliais.

Pasak prokurorų, kontrabanda kaltinti nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo ryšių ir teisėsaugos bei muitinės institucijose. Kai Valstybės saugumo departamento ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai 2002-ųjų pradžioje pradėjo sulaikinėti kontrabanda į Lietuvą ir iš jos į Vakarų Europos šalis gabenamus didelės vertės cigarečių krovinius, siekiant gauti informaciją apie planuojamas cigarečių kontrabandos sulaikymo operacijas, grupuotės nariai užmezgė ir palaikė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės Kriminalinės tarnybos pareigūnu.

Be to, siekdama išvengti nusikalstamo susivienijimo veiklos išaiškinimo ši grupuotė per tarpininkus rinko duomenis apie VSD pareigūnų atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir pateikinėjo tyrėjams klaidinančias tyrimo versijas pagrindžiančius dokumentus.

Šią savaitę Fnansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kartu su Generaline prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame 28 metų V. Karaliaus sūnus Edgaras Karalius įtariamas neteisėtu praturtėjimu.

Įtariama, kad vienoje sostinės advokatų kontoroje advokato padėjėju dirbančio vyriškio daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. Lt vertės turimas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis – E. Karalius turės teismui paaiškinti, kaip įgijo daugiau nei 7 mln. litų vertės turtą.