Žalą turės atlyginti valstybė, nes pareigūnas nusikaltimą padarė eidamas tarnybines pareigas, konstatavo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išplėstinė septynių teisėjų kolegija.

Tuo tarpu policijos pareigūnui už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir nesunkų sveikatos sužalojimą teismas skyrė laisvės atėmimą pustrečių metų, tačiau jos vykdymą atidėjo pusantrų metų. Teismas pareigūną taip pat įpareigojo atsiprašyti nukentėjusiojo ir be pataisos inspekcijos sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms.

Bylos duomenimis, Rukainių policijos nuovados apylinkės inspektorių veiklos grupės vyresnysis patrulis su kolega dar 2006-ųjų gruodžio 9-ąją, apie 13.30 val., Vilniaus rajone, Rukainių seniūnijoje, kelyje Rukainiai–Šumskas, 700 m iki Rukainių gyvenvietės, buvo sustabdę vieną automobilį. Jo vairuotojas buvo neblaivus ir priešinosi, todėl vienas pareigūnų vairuotoją laikė prispaustą prie kelio dangos, o kitas – pribėgęs prie jo tyčia spyrė vieną kartą į veidą.

Incidentas įvyko, kai vienas automobilio keleivių policijos ir kitų asmenų akivaizdoje viešai šlapinosi, todėl pareigūnai nusprendė jį sulaikyti. Kadangi vairuotojas prieš policininkus panaudojo prievartą, jis buvo paguldytas ant žemės.

Medikai nustatė, kad nukentėjusiajam buvo padaryta poodinė kraujosruva dešiniame skruoste, odos nubrozdinimas viršutinėje lūpoje, muštinės žaizdos viršutinėje lūpoje bei buvo išmušti priekiniai viršutiniai 11, 12, 21, 22 bei apatiniai 31, 41 dantys.

Kaip konstatavo teismas, dėl neteisėtų pareigūno veiksmų nukentėjusiajam buvo nesunkiai sutrikdyta sveikata, jis patyrė fizinę ir kartu didelę turtinę žalą, o valstybė, akivaizdžiai pažeminus policijos autoritetą, – didelę neturtinę žalą.

Baudžiamojoje byloje civiliniu atsakovu patrauktas Policijos departamentas nuo tyrimo pradžios gynė atsakomybėn patrauktą policininką. „Policijos pareigūnai, būdami uniformuoti, turėdami policijos pareigūnų statusą, vykdydami savo tiesiogines funkcijas nepažeidė teisės aktų“, – teismui nurodė departamento atstovai.

Nukentėjusysis byloje buvo pareiškęs 131 tūkst. 300 Lt civilinį ieškinį. Jis nurodė, kad dėl finansinių sunkumų iki šiol nėra susidėjęs dantų, tačiau medikai jam nurodė, jog šešių dantų implantacija kainuos 31 tūkst. 300 Lt. Teismas šioje dalyje ieškinį patenkino, tačiau neturtinės žalos atlyginimą nuo prašomų 100 tūkst. Lt sumažino iki 10 tūkst. Lt.

„Nors nukentėjusiajam buvo nustatytas nesunkus sveikatos sutrikdymas, tačiau dėl netektų šešių dantų ir kitų patirtų sužalojimų ir po įvykio, nukentėjusysis patyrė didelį fizinį skausmą, didelį diskomfortą, išgyvenimus ir ilgalaikius nepatogumus, apsunkintą bendravimą su žmonėmis“, – pabrėžė LAT išplėstinė teisėjų kolegija.