Tai paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjui Valerijui Paškevičiui atplėšus užantspauduotą voką, kuriame buvo saugomas slapta darytas įrašas. Teisėjas ir baudžiamosios bylos proceso dalyviai buvo suglumę – voke buvo įdėtas tik kompaktinės plokštelės dėklas.

„Teismas voke nerado kompaktinio disko ir ėmėsi priemonių, kad būtų nustatytos jo dingimo galimybės – kur jis dingo, ar pas tyrėjus, ar kur, – sakė byloje valstybinį kaltinimą Generalinės prokuratūros prokuroras Arūnas Verenius. – Sunku pasakyti, kaip ji dingo – ar jos per apsirikimą neįdėjo tyrėjai, ar kas piktavališkai“.

Slaptas įrašas buvo padarytas Imuniteto tarnybos pareigūnams pradėjus aiškintis, ar iš tikrųjų LKPB pareigūnai galėjo žinoti apie buvusios teisėjos Neringos Venckienės brolio Drąsiaus Kedžio, įtariama, planuojamas žudynes – ikiteisminio tyrimo teisėjas buvo išdavęs leidimą pareigūnams pasikalbėti su T. Ulpiu ir šį pokalbį slapta fiksuoti.

Nors teismo išduotoje sankcijoje pareigūnų duomenys yra įslaptinti, teisme paaiškėjo, kad pokalbyje prie kavos su T. Ulpiu kalbėjosi Imuniteto tarnyboje anksčiau dirbęs Elanas Jablonskas ir kiti tarnybos pareigūnai. Šiame pokalbyje dalyvavo ir tarnybos viršininkas Darius Malaškevičius, nors, kaip užsiminta teisme, tokio leidimo ikiteisminio tyrimo teisėjas esą nebuvo davęs.

Nors slapta daryto įrašo ir nėra baudžiamojoje byloje, tačiau prokurorams pavyko gauti jo kopiją – daugiau kaip valandą trunkančiame įraše dažnai stringa garsas, be to, ne visus žodžius galima suprasti.

Maža to, pagrindinis šio pokalbio herojus T. Ulpis teigia, kad pokalbio protokolas esą yra suklastotas – įrašyta frazių, kurių nėra pokalbyje. Kai vieną jų buvęs pareigūnas nurodė esą jo paties pasakytus žodžius, jog į departamentą atvykęs vadinamasis slaptasis informatorius nurodė šešias pavardes.

„Tokių žodžių nėra ir tai aiškiai girdisi, tai – ne gramatinė klaida, čia tyčia paminėta, kad man M. Žalimas ar kažkas man pasakė šešias pavardes, be to, įrašas su trūkumais, pauzėmis, ko negali būti – čia neoriginalus įrašas“, – antradienį teisme pareiškė T. Ulpis.

Iš šio įrašo kopijos girdėti, kaip T. Ulpis savo kolegoms pasakoja, kad į departamentą dar likus dviem savaitėms iki žudynių Kaune buvo atvykęs M. Žalimas, kuris esą prisistatė Raimundo Ivanausko (jis – galimas D. Kedžio bendrininkas) draugu.

Buvęs LKPB viršininko pavaduotojas Imuniteto tarnybos pareigūnams aiškino, kad atvykėlis bijojo, jog „gali būti įtrauktas į kažkokius veiksmus, kuriuos gali atlikti R. Ivanauskas“.

Tačiau, pasak T. Ulpio, M. Žalimas nepasakė nieko konkretaus – jis tik minėjo, kad R. Ivanauskas jam yra daug gyvenime padėjęs, todėl jam nesmagu atsisakyti pagelbėti.

T. Ulpis pabrėžė, kad apie D. Kedį užsiminęs atvykėlis net neturėjo jo telefono numerio.

„Daugiau aš jo iki spalio 5 d. (dienos, kai buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė) nebuvau susitikęs“, – pokalbio metu sakė T. Ulpis.

Jis kolegoms taip pat nurodė, kad kartu su juo teisiami operatyviniai pareigūnai Dariušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis garsųjį M. Žalimą pirmą kartą pamatė po žudynių, kai jį paėmė nuo Kaišiadorių. Į Vilnių atvežtas informatorius esą taip ir negalėjęs paaiškinti, kodėl T. Ulpiui nepaskambino ir nieko nepranešė apie realiai planuojamas žudynes.

„Kodėl neskambinai? Kodėl neskambinai?“ – kelis kartus pakartojo jis.

T. Ulpis taip pat pasakojo, kad departamento pareigūnai nesikišo į pedofilijos tyrimą, visa informacija disponavo prokurorai, kuriems buvo pranešta apie M. Žalimo vizitą. Iš buvusio aukštas pareigūnas užėmusio pareigūno žodžių buvo galima suprasti, kad jis dėl įvykių Kaune labiausiai kaltina jokių veiksmų nesiėmusius prokurorus.

Tai – tik dalis įrašo, kurį išklausė teismas. Kitą pokalbio dalį proceso dalyviai ketina išklausyti kitame posėdyje, suplanuotame spalį.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras A. Verenius neabejoja, kad šio įrašo kopija, pateikta teismui, nėra suklastota. Jis taip pat patikino,kad protokole yra nurodyta pokalbio esmė, o ne padaryta stenograma.

„Šiai dienai įrašas nieko neįrodo, jis yra tiriamas“, – sakė jis.

Tuo metu T. Ulpis po posėdžio žurnalistams pakartojo tai, ką sakė teisme: „Jeigu yra klastojami tie pateikti duomenys, protokolai, tai jau kitas dalykas – jeigu įrašas neatitinka esmės, protokolo ir surašytas ne mūsų naudai, tai ką?“.

Teisme nagrinėjamoje byloje Generalinė prokuratūra kaltinimus yra pateikusi iš pareigų pasitraukusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui Visvaldui Račkauskui, buvusiam (LKPB) viršininko pavaduotojui T. Ulpiui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui bei operatyviniams darbuotojams D. Sinkevičiui ir V. Vitkovskiui.